Folklorna grupa Gora

FOLKLORNA GRUPA “GORA” Grupa “Gora” neguje srpsku narodnu muziku. U njihovom repertoaru postoje pesme iz svih regija gde žive Srbi ili su nekada živeli. Grupa Gora izvodi pesme na autentičan način kao što su i nastale, a samo neke pesme su obogaćene novim muzičkim aranžmanima, uz pratnju tradicionalnih instrumenata kao sto su: flauta, kaval, tambura, lauta, tapan, daire… Pored ovih instrumenata čuju se i zvukovi violončela. Na ovaj način članovi grupe Gora pokušavaju da približe tradicionalnu srpsku muziku modernom čoveku. Da bi obogatili muzički program, pored pevanja, svoj nastup upotpunjuju plesom.

Grupa Gora je osnovana od strane studenata srednje muzičke skole” Mokranjac”, na odseku za etnomuzikologiju. Grupa “Gora” održala je svoj prvi koncert u Aprilu 2002. godine u Etnografskom muzeju, od kada nastupa na brojnim kulturnim događajima i manifestacijama širom zemlje: Dučicevi dani poezije u Trebinju, Dani preobražaja u Raškoj, Dani Save Jeremića, Dani Mišica u Mionici, Dani Dunava, kao i različiti programi u Beogradu, Pančevu, Bečeju, Požegi, Novom Pazaru, Novom Sadu, Subotici, Šapcu, Mladenovcu.

Članovi grupe “Gora” su deo muzičkog ansambla “Stupovi” i pored objavljenog CD, vec 4 godine učestvuju na mnogobrojnim koncertima širom Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u okviru projekta “Obnovimo sebe, podignimo Stupove”. Gostovali su na CD Brankice Vasic-Vasilise sa jednom svojom pesmom i kao prateći vokali, i dve pesme sa njihovog CD-a su uključene u CD kompilaciju Srpski Etno Zvuci 2, objavljene od strane Hi-Fi centra. Na koncertu Vasilise u Beogradu, imali su šansu da nastupaju sa čuvenim muzičarima koji sviraju tradicionalne muzičke instrumente i dolaze iz Makedonije, Lebanona, Bugarske, kao i sa Teodosijem Spasovim, bendom Vasila Hadžimanova i St George Strings. Sarađivali su i sa ansamblom “Renesans”, “Joculatores Slavenses”, “Carpe Diem” i sa Jazz Orkestrom Jove Maljokovića. Svirali su u dokumentarcu o mladim ljudima koji učestvuju u očuvanju srpske tradicionalne muzike. Grupa Gora je imala učešće u programu Nacionalne Televizije, u dokumentarnim serijama kao što su ” Jeka ” i ” Zaboravljeni umovi Srbije ” itd.

SHARE IT: