Etno Zdanije Čupića Salaš Noćajski

Etno Zdanije Čupića Salaš Noćajski

Etno zdanije Zmaj od Noćaja se nalazi na desnoj obali reke Save, u selu Salaš Noćajski, u blizini Mačvanske i Sremske Mitrovice, oko 80 km zapadno od Beograda, na autoputu prema Hrvatskoj. Stotinak metara od regionalnog puta Sremska Mitrovica – Šabac, u neposrednoj blizini značajnog arheološkog lokaliteta Sirmijuma i Specijalnog prirodnog rezervata Zasavica, etno zdanije Zmaj od Noćaja predstavlja odličnu destinaciju za duhovno i tradicionalno okrepljenje posetilaca koji žele da upoznaju bogato kulturno istorijsko i prirodno nasleđe Mačve i Srema.

Etno zdanije Zmaj od Noćaja je nazvano po Stojanu Čupiću, čuvenom vojvodi Prvog srpskog ustanka čiji su život i ustanički podvizi vezani za Mačvu i Srem. Stojan Čupić je bio visok i plećat vojvoda Prvog srpskog ustanka, velikih brkova. Nesumnjivo miljenik Karađorđev, vojvoda Stojan Čupić je uživao veliki ugled kao rečit i hrabar čovek, pominjan kao treći po redi među srpskim poglavicama koji su opasni po Turke. U nesigurnim vremenima Prvog srpskog ustanka, svojim junaštvom, čašću i besedom, Stojan Čupić je bio garant rizičnih ustaničkih poduhvata, a njegovi ljudski kvaliteti dolaze do izražaja u najtežim trenucima, kada u svom domu u Noćaju prima i štiti izbegle Srbe iz Bosne. Za iskazano gostoprimstvo se pesnik Filip Višnjić odužio vojvodi Stojanu Čupiću pesmama o njegovom junaštvu. Gostoprimstvo Stojana Čupića iskazano u rečenici “Nit’ uzmi, nit’ ostavi, već daj” i danas je primer ljudske nesebičnosti i putokaz njegovim potomcima. U porti crkve u selu Salašu Noćajskom je spomenik ovom znamenitom Vojvodi, a porodica Čupić danas ponosno čuva i brižljivo neguje uspomene na svog čuvenog pretka.
U dvorištu iza porodične kuće Svetislava Čupića su sagrađena tri nova objekta koja cine Etno Zdanije Čupića i pružaju usluge u seoskom turizmu, gde domaćini svoje goste dočekuju toplim i nezaboravnim zvucima harmonike. Objekti Etno zdanija Zmaj od Noćaja su izgrađeni su od prirodnih materijala – cigle i drveta i pokriveni biber crepom. Ukrasni elementi i određena arhitektonska rešenja Etno zdanija Zmaj od Noćaja su izvedena u duhu stilizovanih oblika srednjevekovnih utvrđenih gradova (kula) i narodnog graditeljstva Mačve (četvoroslivni krov, terase i tremovi…). Na severnoj strani dvorišta se nalazi jednospratna zgrada sa uređenim dvokrevetnim apartmanom, namenjen smeštaju posetilaca. Neposredno uz centralnu zgradu Etno zdanija Zmaj od Noćaja je prizemna zgrada za prihvat i posluženje gostiju, u kojoj su izložene muška i ženska narodna nošnja Mačve, dok su prozori, stolovi i stolice prekriveni tkaninama, zavesama i stolnjacima sa motivima iz ovih krajeva.

Na zapadnoj strani dvorišta Etno zdanija Čupića u selu Salaš Noćajski je jednospratni objekat namenjen za čuvanje, pripremu i posluživanje hrane. U prizemlju su tradicionalne peći, predmeti i posude korišćene u prošlosti za pripremu hrane u tradicionalnom seoskom domaćinstvu mačvanskog kraja, koji predstavljaju malu etnografsku izložbu. Na spratu je prostrana terasa u kojoj vredni domaćini poslužuju svoje goste autentičnim jelima, specijalitetima i pićima izuzetnog kvaliteta. Ovaj prostor se koristi i kao izložbeni prostor umetnika iz ovog dela Mačve. Na spratu je i zatvorena prostorija sa eksponatima koji su vezani za život vlasnika kuće. U drugoj sobi su izložene fotografije, oružje i drugi predmeti vezani za vojvode Prvog srpskog ustanka, kao i originalni elementi narodnog života i stvaralaštva Mačve, kojima vlasnici uspešno predstavljaju istorijsko i kulturno nasleđe. Istorijski značaj i porodična veza sa mačvanskim vojvodom Stojanom Čupićem – Zmajem od Noćaja je posebno zanimljiva, te je jedna od prostorija posvećena njemu. Zahvaljujući autentičnom ambijentu i uslugama, Etno zdanije Zmaj od Noćaja je odlična lokacija za celodnevne ili poludnevne turističke programe koji posetiocima dugo ostaju u sećanju, kao i proslave, prijeme, koktele, zabave i nezaboravna venčanja…

SHARE IT: