Etno selo Zavičaj Zvečan seoski turizam

Etno selo Zavičaj Zvečan seoski turizam

Etno selo Zavičaj se nalazi u podnožju planine Rogozne, na severu Kosova i Metohije, u majušnom selu Banov Do, na 5. km od srednjovekovnog grada Zvečana. Etno selo Zavičaj je smešteno u dolini Kozarevske reke u Ibarskom Kolašinu – jednom od najživopisnijih područja Srbije, koje zahvata dolinu gornjeg toka Ibra od Ribarićke klisure do sela Zupče, blizu Kosovske Mitrovice, od koje je udaljen 20 km. Granični prelaz Mehov krš sa Republikom Crnom Gorom je udaljen 35 km, pa se Ibarski Kolašin može smatrati i kao pogranično područje. Uspavano i pitomo selo Banov Do sa ponosom čuva predanje po kome je dobilo ime da su ovde bili vinogradi Banović Strahinje. U ovoj planinskoj, dosta skrivenoj župi ima oko 60 sela, u kojima živi izrazito energično i otporno stanovništvo, čiji je gorštački govor do danas sačuvan  u varijanti čistog srpskog jezika ijekavskog narečja.

Opština Zvečan je na severu Kosova i Metohije, u kosovskoj kotlini reke Ibar, koja je sa jugoistoka zatvorena vulkanskom kupom Zvečana, Malog Zvečana, Sokolicom i planinom Majdan. Opštinu Zvečan okružuju i strmi i stenoviti obronci Kopaonika, Mokre Gore i Rogozne, koji omogućavaju brojne uzbudljive aktivnosti i sadržaje u prirodi. Veštačko jezero Gazivode, sagrađeno 1977. godine ima ukupnu zapreminu od 370 miliona m3 i površinu od 27 km2 i predstavlja osnovni izvor snabdevanja vodom Prištine i centralnog Kosova i Metohije, ali i omiljeno odredište ljubitelja avanture, prirode, ribolova i sportova na vodi. Reljef, klimatski uslovi, geološke i druge odlike Ibarskog Kolašina, kao i planinske reke, uslovile su pojavu raznovrsnog vegetacionog pokrivača od sub-mediteranske do alpsko-floromatičnih elemenata. Na prekrasnim planinama oko Zvečana su rasprostranjene guste četinarske šume, uglavnom bora, jele, smreke, omorike…

Sva sela Ibarskog Kolašina su poznata po ljubaznim i gostoprimljivim domaćinima, na čijoj se trpezi može naći samo zdravo voće i povrće, suvo meso i slanina, mlečni proizvodi, proja, filija ili kačamak pipremljeni na tradicionalan način. Uz takvu ishranu i domaću šljivovicu ili prvoklasnu rakiju od divljih krušaka svaki gost se oseća kao kod svoje kuće. Ibarski ili Stari Kolašin, koji je u 15. veku nosio naziv nahije Klopotnik /po brdu sa gradinom iznad sela Ugljara na levoj obali Ibra/, je planinska župa u dolini gornjeg Ibra, koja je sa juga i severa okružena vencima Mokre Gore i Rogozne planine. Sa zapadne strane ga od Pešterske visoravni Štavice razdvaja divlja Mojstirska ili Ribarićka klisura, kojom teče izvorišni deo Ibra, a na istoku je široko spojen sa ravnicom Kosova, na ušću Jagnjeničke Rijeke kod sela Čabra, uzvodno od Kosovske Mitrovice. Mojstirska rijeka je pritoka Ibra koja se u njega uliva neposredno ispred prekrasnog kanjona i vrela Miljina glava.

Zvečan je značajan rimski, vizantijski i srpski srednjovekovni grad i tvrđava na Kosovu i Metohiji, nedaleko od istoimenog naselja, severno od Kosovske Mitrovice, koji je smatran jednim od najjačih utvrđenja Nemanjićke države. Zvečan se nalazi u blizini ušća reke Sitnice u Ibar, na vrhu ugašene vulkanske kupe, koja se na visini od oko 800 metara uzdiže iznad reke Ibar. Sa kula tvrđave Zvečan se pruža pogled na Ibarsku klisuru, Kopaonik, Rogoznu i ravnicu Kosova, a po vedrom danu se čak vidi i deo Metohije, oivičen snežno-belim vrhovima Šar planine. Manastir Crna Reka se nalazi u Ibarskom Kolašinu, u klisuri Crne Reke, u najudaljenim području jugozapadne Srbije, na granici sa Crnom Gorom. Manastir Crna reka sa usamljenom pećinskom crkvom Svetog Arhanđela Mihajla, oslikanom krajem 16. veka je nazvan po Crnoj Reci ponornici, koja oko 1,5 km iznad manastira ponire, pa se nakon 2 km ponovo javlja. Manastir Crna reka ima jednu od najlepših srednjovekovnih pećinskih crkava u Srbiji, smeštenu duboko u klisuri Crne Reke. U manastiru Crna Reka se čuvaju mošti svetog Petra Koriškog, koji se podvizavao u selu Koriši, nadomak Prizrena. Manastir Crna Reka nalazi se na tromeđi između Kosovske Mitrovice, Rožaja i Novog Pazara, u ataru sela Ribariće, 310 km južno od Beograda. Udaljen je od Ribarića i jezera Gazivode /Ribarićkog jezera/ oko dobar sat pešačkog hoda ili 15-ak minuta vožnje kolima. U selu Brnjake se 1267/68. pominje „slavni dvor”  kraljice Jelene, žene kralja Uroša i majke kraljeva Dragutina i Milutina, koja je ovde osnovala školu za sirote i mlade devojke i koja je ovde umrla 1314. godine. Prirodne lepote, rudna bogatstva i bogatstva u vodi, livadama i šumama su uticali da je ovde vodio srednjokoveni put koji je povezivao dolinu Raške sa Metohijom. Današnja crkva Vavedenja Bogorodice u Dubokom Potoku, u istočnom delu župe, u nekim se istorijskim izvorima pominje i kao manastir iz 14. veka. Turski defter pominje oblast Brankovića sa manastirom “Dikodil”, što  je svakako manastir Duboki Potok. Manastir Devine Vode se nalazi 8,5 km od Zvečana i posvećen je ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice. Srednjovekovni grad Jeleč, nekadašnje utvrđenje Nemanjića, podignut je na ostacima ugašenog vulkana na planini Rogozni, na nadmorskoj visini 1262 metra i vešto je prilagođen nepristupačnom terenu i odbrambenoj funkciji koju je imao. Ostaci grada su relativno dobro očuvani. Mestimično se drže zidovi i kule u visini od preko 10 metara, a svuda uokolo su ostaci zidova rađeni samo od veoma pravilno obrađenih kamenih kvadera, svedoči stručjak za ovo područje Dragica Aleksić Premović.

Etno selo Zavičaj u Zvečanu omogućava udoban smeštaj i vrhunski kvalitetnu domaću hranu, uz mnoštvo mogućnosti za upoznavanje dobro očuvanih običaja i nasleđa. Ukupan smeštajni kapacitet je 35 ležaja, organizovanih u jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne sobe i apartmane. Sobe i apartmani Etno sela Zavičaj su smeštene u udobnim brvnarama – drvenim kućicama kosovsko-metohijskog tipa arhitekture. Sobe i apartmani obuhvataju drveni nameštaj, udobne ležajeve, radni sto, LCD TV, grejanje, besplatan internet i udobna kupatila sa tuš kabinom.

U sklopu objekta Etno sela Zavičaj su lepo uređeni prostori koji omogućavaju uživanje i opuštajući boravak gostiju – ribnjaci planinske pastrmke, autentična vodenica, radionica za izradu torti i kolača ili obuku u pripremi tradicionalnih specijalita i zimnice, ražanj, roštilj i sač, salu za sastanke od 40 mesta, prostrani i brojnim tradicionalnim detaljima uređen restoran sa 120 mesta i kaminom, kao i terasa sa 120 mesta, odakle se pruža prekrasan pogled na selo, sa crkvom Cara Konstantina i carice Jelene i okolnu prirodu. Ambijentom Ento sela Zavičaj preovlađuju prirodni materijali – kamen, drvo, crep i etnografski elementi i detalji koji predstavljaju bogato nasleđe severnog dela Kosova i Metohije. U restoranu Etno sela Zavičaj u selu Banov Do se gostima poslužuju specijaliteti kuhinje karakteristične za ovo podneblje, pripremljeni isključivo od namirnica i proizvoda iz lokalne proizvodnje – rednica, specijaliteti sa žara, kačamak od domaćeg brašna, pastrmka iz sopstvenog ribnjaka, jela ispod sača, kajmak, sir, dimljena pršuta, voće i povrće, med. U Etno selu Zavičaj u Zvečanu se uspešno organizuju brojni događaji, veselja, krštenja, proslave, rođendani, svečani ručkovi i slično. Izuzetno su zanimljive radionice starih zanata i obuke pripreme tradicionalnih jela – kulinarske radionice, koje vode iskusni kuvari i vešti domaćini.  Tokom boravka u Etno selu Zavičaj gostima su na raspolaganju brojne aktivnosti u prirodi i na jezeru Gazivode, koje je postalo glavno izletište, odredište avanture, aktivnosti u prirodi i mesto gde se nebo i planina Mokra Gora ogledaju u njegovoj bistroj vodi. Tu je vazduh čist i svež, a brojni ribolovci, planinari, avanturisti su u prilici da na ovom mestu ispolje svoj istraživački i hedonistički duh i otrkiju čari koje jezero i planina mogu zajedno da pruže. Na ovom području Udruženje Outdoor In – Razvoj turizma u opštini Zubin Potok”, Planinarski klub “Berim” i InTER organizuju raznovrsne aktivnosti u prirodi, koje privlače sve više ljubitelja izazova : planinarenje, alpinizam, brdski biciklizam, paraglajding, Via Ferrata, jedrenje na vetru, ronjenje, krstarenje jezerom, kampovanje, avanturističke trke, orijentiring

SHARE IT: