Etno Selo Vrhpolje Ljubovija

Etno Selo Vrhpolje Ljubovija

Etno selo Vrhpolje je udoban i zelenilom i cvećem okružen autentični turistički objekat na desnoj obali smaragdno-zelene reke Drine, 8 kilometara od Ljubovije, na magistralnom putu /takozvanoj ‘drinskoj magistrali’/ Šabac – Ljubovija – Užice. Etno selo Vrhpolje je udaljeno 190 km od Beograda, koliko i do Novog Sada /preko Fruške Gore/, 40 km od Bajine Bašte i 66 km od Užica. Etno selo Vrhpolje krasi prostrano dvorište sa cvećem i zelenilom i lepo uređena terasa restorana neposredno iznad reke, sa osnovnim ciljem vrednih vlasnika da osveže sećanje na prošlost i autentični način života i običaje stare Azbukovice.

Tradicionalni stil i autentični ambijent 12 drvenih vajata Etno sela Vrhpolje na Drini uspesno čuvaju od zaborava kulturu, običaje, narodno stvaralaštvo, staru dobru kuhinju. Drvene magaze pored Drine su toplo opremljene tradicionalnim nameštajem od drveta i služe za udoban smeštaj gostiju koji poštuju i vole prirodu. Ovde se oseća duh tradicije sa početka 19. veka – vajati, magaze, ćilimi, šarenice, drveni kreveti pokriveni tkanicama, sinija i tronožice, stari ormari, devojački sanduci, šareni pojasevi…. dunja na ormanu !

Pored smeštaja u Etno selu Vrhpolju na Drini, posetici sa radošću koriste usluge domaće ishrane koja obuhvata posluženje isključivo tradicionalnih jela i pića, pripremljenih od zdravih namirnica iz lokalne proizvodnje, po receptima slavnih predaka. Posetioci uživaju u vrhunskim mirisima i ukusima domaće pogače, pečenja, specijalitetima od sveže izlovljene ribe i roštilja, hajdučkog pasulja i gulaša, raznovrsnih salata, domaćih kolača,… domaćih rakija od šljive, kruške, mušmule, jabuke i kajsije….

Etno selo Vrhpolje na Drini je zanimljiv turistički centar otvorenog srca nadaleko poznat po gostoprimstvu, domaćoj kuhinje i dobro očuvanoj tradiciji originalnog srpskog sela.

Nezavisno od godišnjeg doba, gostima etno-sela Vrhpolje se pruža jedinstvena prilika da upoznaju lepote Drine i prirodne i kulturno istorijske znamenitosti Azbukovice, jer se ovde uspešno organizuju raznovrsne turističke i kulturne manifestacije, gastronomska takmičenja i likovne kolonije. Manastir Soko Grad, simbol nepobedivosti srpskog naroda je poznato pravoslavno svetilište posvećeno episkopu Nikolaju Velimiroviću. Manastir Soko je više godina domaćin mladima iz dijaspore, učesnicima tradicionalne manifestacije vezane za srpski narodni običaj – mobu. Čuvena Manifestacija „Drinska regata“ se održava na ruti Rogačica – Gornja Trešnjica – Ljubovija…

SHARE IT: