Etno selo Stolovo Paraćin

Etno selo Stolovo je tradicionalna turističko-ugostiteljska celina u moravskoj dolini, između Ćuprije i Paraćina, na Koridoru 10, oko 150 km južno od Beograda i 80 km severno od Niša. Pristup Etno Selu Stolovo je moguć direktno sa auto puta iz pravca Beograd-Niš, kao i iz pravca magistralnog puta Paraćin-Ćuprija.

Namera i cilj vlasnika Etno sela Stolova su da očuva tradicija i da se tranzitnim – prolaznim gostima, stranim turistima i domaćim posetiocima omogući drugačiji turistički sadržaj i usluge od uobičajenih, koje predstavljaju spoj dobro očuvane tradicije i udobnosti modernog doba.

Etno selo Stolovo kod Paraćina zauzima površinu od 2,5 hektara i odlikuju ga bogato zelenilo i replike srpskih kuća – tradicionalnih objekata na oko 5.000 m2, izgrađenih od originalnih materijala, pretežno kamena, drveta i cigle. Sredinom Etno sela protiče seoski potok koji dolazi sa obližnjeg Karađorđevog brda.

Leva strana Etno sela Stolovo ima udobne smeštajne objekte u 3 konaka i nekoliko posebnih kuća u moravskom stilu, kao i hotelski objekat sa mogućnošću smeštaja u dvokrevetnim i trokrevetnim standard sobama i 11 apartmana, opremljenih klima uređajima, udobnim sadržajima i kupatilima sa tušem. Ukupan smeštajni kapacitet Etno sela Stolovo je pogodan za boravak oko 50 gostiju.

U središtu Etno sela Stolovo kod Paraćina je lepo uređeno jezero za kupanje, sa drvenim mostom i tradicionalnim objektima – vodenicama sa Velike Morave, tunel ljubavi, bunarom želja i veštačkim brdašcem na čijem vrhu je zvonik i mala seoska crkva.

Na desnoj strani od potoka Etno sela Stolovo je Rajačka pimnica koja je autentično preneta iz sela Rajca kod Negotina. Pored vinskog podruma se u ovom delu Etno sela Stolovo nalaze seoska kovačnica, grnčarska radionica, staklara i pivara. Pored vodenice je seoska kafana sa oko 70 mesta, smeštena u spratnom objektu sa doksatima-terasama. U kafani-restoranu se gostima poslužuju isključivo ukusna tradicionalna jela pripremljena od svežih i lokalno proizvedenih namirnica – tradicionalna predjela, raznovrsne čorbe, roštilj, svadbarski kupus, jela ispod sača, praseće i jagnjeće pečenje, pasulj prebranac, domaća pogača, …. Uz kafanu je poseban objekat letnje kuhinje u kojem su smeštene dve zidane pekare, dva ognjišta, dve pušnice i pečenjara. U tom delu Etno sela Stolovo je i veliko travnato dvorište sa letnjim šankom, fontanom, letnjom pozornicom i delom namenjenom zabavi i igri najmlađih. Tu je i brvnara koja je preneta u Stolovo iz Starog sela kod Velike Plane i u kojoj se priprema postavka seoskog muzeja starina.

SHARE IT: