Etno selo Srna Inovo Stara Planina

Etno selo Srna Inovo Stara Planina

Etno selo Srna se nalazi u selu Inovo, nadomak sela Kalne, na području opštine Knjaževac, u podnožju Parka prirode-Ski centra Stara planina. Etno selo Srna na Staroj planini se nalazi 290 km južno od Beograda, 60 km od Niša, 35 km od Pirota, 70 km od Zaječara i 130 km od Sofije u Bugarskoj.

Vlasnik objekta – pasionirani lovac, zaljubivši se u prirodu Stare planine i prekrasno okruženje, odlučio je pre dve decenije da se nastani sa porodicom u ovom malom selu, a sam etno kompleks je nastao iz potrebe da se sačuva i pokaže način na koji su ljudi nekada živeli u selima Istočne Srbije. Na površini od 11000 m2 Etno sela Srna na Staroj Planini nalaze se etno restoran, smeštajne jedinice, zoo vrt, zabavni park, letnjikovac, staze za šetanje, otvoreni bazen i obala reke Timok. Most kojim se ulazi u Etno selo Srna lepo dopunjuju uređene kamene staze, fontane, meka trava i ukrasno rastinje. Sadržaji tradicionalnog kompleksa Etno sela Srna na Staroj planini su pogodni za miran odmor, vikend u prirodi, ribolov, lov i raznovrsne proslave i događaje uz muziku i odličnu hranu.

Centralni deo Etno sela Srna zauzima hotel “Aleksej” iz koga se pruža pogled na kompleks, pored njega se nalaze tri brvnare i bazen sa kafe barom i klupama za odmor. Hotel Aleksej Etno sela Srna u selu Inovu je uređen u etno stilu, sa preovlađujućim detaljima i elementima od drveta i prirodnih materijala. Hotel Aleksej Etno sela Srna ima 45 ležaja koji su raspoređeni u dvokrevetnim, trokrevetnim, četvorokrevetnim i petokrevetnim sobama. Svaka soba Hotela Aleksej Etno sela Srna ima kupatilo sa tušem. Gostima koji žele privatnost namenjene su brvnare, od kojih su dve prizemne, a jedna je na dva nivoa. Brvnare Etno sela Srna su opremljene TV-om, DVD i kupatilom sa tušem. Sobe odišu toplinom jer su izgrađene od drveta i prirodnih materijala i opremljene sadržajima za prijatan boravak – udobnim king size ili posebnim ležajevima, kupatila sa tušem.

S obzirom da u Etno selu Srna u selu Inovu na Staroj planini sve podseća na minula vremena, restoran je takođe potpuno usklađen ambijentom i posluženjem hrane. Na jelovniku su tradicionalna jela i specijaliteti od divljači. Etno selo Srna u svom sastavu ima gatar u kome se gaje mangulice, zahvaljujući čemu su na jelovniku duvan čvarci, slanina, dimljeno meso i ostala domaća hrana tradicionalni specijaliteti. Vinsku kartu čine kvalitetna autohtona vina iz čuvenih podruma vinarija Živković i Jović.

Skijaške staze udaljene su oko 15 kilometara od Etno sela Srna. Jedinstvenost ovog kraja Istočne Srbije, uz skijanje i planinarenje, su i odlične mogućnosti za lov i ribolov. U ovom kraju ima najviše srna i srndaća, na osnovu čega je odabrano ime ovog etno sela. Ostale životinje koje se mogu videti u okolini su fazan, zec, divlje svinje, po neki gorski jelen i čak mrki medved.

U etno selu Srna su gostima na raspolaganju brojne aktivnosti: biciklizam-vožnja brdskog bicikla, pešačenje, planinarenje, lov, ribolov, rad na okolnim seoskim imanjima, šetnje na svežem planinskom vazduhu kroz netaknutu prirodu, čisti izvori, skijanje, trim staza, kupanje u bazenu i reci. Već gotovo tradicionalno se u Etno selu Srna u podnožju Stare Planine organizuje sedmodnevna slikarska kolonija, koja okuplja talentovane umetnike koji ovde pronalaze mir i inspiraciju-nadahnjuće.

SHARE IT: