Etno selo Nevidio Šavnik Durmitor

Etno selo Nevidio Šavnik Durmitor

Etno selo Nevidio u malom selu Pošćenje na južnoj padini Durmitora posetiocima omogućava rustični smeštaj u originalnim bungalovima sa pogledom na jezero. Okruženo snažnim obrisima planina severne Crne Gore, prosečenim gorostasnim klisurama, živopisnom panoramom durmitorskog područja, uz dva seoska jezera i rekom Komarnicom, selo Pošćenje smatraju najlepšim selom na Balkanu. Selo Pošćenje se nalazi 7 km od Šavnika, središta istoimene opštine, čuvenom po stanovništu stočara, ratnika i diplomata. Pošćenje smatraju jednim od najstarijih naselja na Durmitoru, o čemu svedoče istorijski tragovi života iz doba praistorije – tumuli iz bronzanog doba. Selo Pošćenje se prvi put pominje između 1252. i 1254. godine, kada je dodeljeno obnovljenoj metohiji Svetog Petra na Limu. U prošlosti je selo Pošćenje bilo središte drobnjačkog plemena, a svojevremeno i centar srednjovekovne župe Komarnice, o čemu svedoči crkva posvećena Uspenju Bogorodice, nekadašnji saborni hram čitavog plemena Drobnjaka. Ova dobro očuvana crkva predstavlja molitveno i sakralno mesto, sa stećcima visoke umetničke vrednosti, koji potiču iz 14. veka i ukrašeni su ćiriličnim natpisima i prikazima ratnika na konjima, sa oružjem i šlemovima. Nekada je kroz selo Pošćenje prolazio važan srednjovekovni put Risan – Moštanica /Onogošt/ – Pirlitor – Prijepolje i dalje do Dunava, kojim se prenosila dragocena roba. O lepotama, ljudima i prirodi Pošćenja je pisao i čuveni geograf Jovan Cvijić u svojim putopisima. Od etno sela Nevidio do kanjona Nevidio može se stići hodom za 12 minuta, a udaljenost do Žabljaka iznosi 24 km.

Autentični turistički kompleks na severu Crne Gore poseduje veliki vrt i recepciju koja radi non-stop. Sadržaji u svim bungalovima Etno sela Nevidio obuhvataju grejanje i TV sa kablovskim kanalima. Etno selo Nevidio sagrađeno je u ambijentalnom stilu, od drveta i kamena i čini ga nekoliko kaskadnih nivoa. Na najvišem nivou Etno sela Nevidio je smešteno devet bungalova, izgrađenih od najkvalitetnijih prirodnih materijala, opremljenih dnevnim boravkom, kuhinjom, spavaćim sobama i kupatilom sa tušem i balkonom sa pogledom na planinu. Na srednjem nivou etno sela Nevidio se nalazi restoran Savradak u kojem se gostima poslužuju najkvalitetnija tradicionalna domaća hrana i zanimljiv izbor domaćih pića…. Ovde gosti uživaju u tradicionalnim specijalitetima Crne Gore – domaći skorup,  domaći sir, njeguški pršut, domaće kiselo mleko, kuvani krompir, cicvara, kačamak sa kiselim mlijekom, raznorsne domaće čorbe i supe, domaće pite, planinska pastrmka, lešo jagnjetina, jagnjetina u skorupu, kastradina, teletina u saftu, pasulj sa kobasicom, kolenica, jagnjeće i teleće pečenje, roštilj i sveće salate.

Etno selo Nevidio je smešteno neposredno uz odličan magistralni put Risan-Žabljak i pruža brojne mogućnosti za aktivan odmor uz uživanje ljubitelja prirode u prirodnim lepotama i adrenalin aktivnostima. Etno selo Nevidio omogućava posetiocima prolazak kroz čuveni kanjon Nevidio, poslednji osvojen u Evropi. Stanovnici ovog kraja ga zovu i Nevidjbog, jer se reka Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i postaje nevidljiva. Mističan i sakriven, Kanjon Nevidio je oduvek izazivao znatiželju i brojne legende, sve do 1965. godine, kada je svetu predstavljena dugo skrivana i zapanjujuća ljepota krivudavog kanjona dužine oko 3 km, sa mnoštvom kamenih mostova.

Vlasnik Etno sela „Nevidio“ je Dragan Gašo Lalović, jedan od najpoznatijih planinara i alpinista u Crnoj Gori. Planinarstvom se bavi još od 1970. godine i član je prvog planinarskog društva „Javorak“ iz Nikšića. Gašo je sa svojim drugovima planinarima bio na najvišim vrhovima sveta, kao što su Materhorn, Mont Blan, Monte Rosa, Glos Gloker, Akonkagva, Ararat, Pamir, a popeo je i sve značajnije vrhove i alpinisitčke smjetove na Balkanu i bivšoj Jugoslaviji. Takođe, bio je tehnički vođa prve crnogorske ekspedicije na Mont Everest 1996. godine. Ova ekspedicija je više puta pomenuta u knjizi Džona Krakuera “Into Thin Air“, a posvećena joj je knjiga Pavla Jevremovića „Nebesko predvorje“. Gašo je instruktor alpinizma i spasilac Gorske službe spašavanja Crne Gore. Istinski je zaljubljenik u Durmitor i sve njegove lepote, pa posetiocima može pokazati skrivene trase ili ih odvesti do najlepših vrhova ove planine.

Danas kanjon Nevidio, s pravom zauzima svoje mesto u avanturističkim itinererima Crne Gore i Balkana kao jedinstvena turistička atrakcija, koju odlikuje neponovljiva ljepota tesnaca, kaskada i penušavih bukova. Pored kanjona Nevidio, avanturistički orijentisane posetioce  sela Pošćenja i Etno sela Nevidio privlače i veličanstveni kanjoni Grabovice, Pridvorice i Komarnice, čija poseta je moguća uz angažovanje profesionalnih instruktora i obezbeđenje odgovarajuće opreme. U selu Pošćenju postoji i više biciklističkih staza pogodnih za ljubitelje veoma popularnog planinskog biciklizma, kao i sedam planinarskih staza koje obuhvataju ture od dva do dvanaest sati pešačenja. Za poštovaoce alpinizma ovo mesto je stvoreno pružajući im mogućnost uspinjanja na Boljskim gredama koje su visoke do 700 metara i trenutno su alpinistički hit. 29 isklinačnih stena pružaju mogućnost i sportskog penjanja.

Na poslednjem nivou Etno sela Nevidio je predivno, seosko jezero, u čijem panorami gosti istinski uživaju i nose divne uspomene svoga boravka ili aktivnog odmora na Durmitoru, uz potpun osećaj slobode, zagrljaj šume, letnje leškarenje pod zvezdanim nebom, čist planinski vazduh i bistru izvorsku vodu, daleko od svakodnevne gužve i obaveza….

SHARE IT: