Etno selo Kotromanićevo Doboj

Etno selo Kotromanićevo Doboj

Turističko Etno naselje “Kraljevsko selo Kotromanićevo” se nalazi na 20 kilometara od Doboja na putu prema Derventi, 45 km od granice sa Hrvatskom. Etno selo Kotromanićevo je nazvano po srpskoj vladarskoj dinastiji srednjovekovne Bosne Kotromanićima, koja je približno vladala od 1250. do 1463. godine. Početak vladavine Kotromanića je od bosanskog bana Prijezde, koji ulazi u istoriju tokom krstaških ratova 1234-1239. godine do Stefana Tomaševića Kotromanića, poslednjeg kralja ove vladarske porodice, koji je, do pogubljenja 1463godine, pokušavao da odbrani državu od napada Turaka i čiji su potomci Sigismund i Katarina preobraćeni u islam, padom Bosne pod tursku vlast u osmanskom osvajanju pod vodstvom Mehmeda II Osvajača. Kotromanići su uživali titulu bana do krunisanja Tvrtka I za kralja Srba 1377. godine, potvrđenog srodstvom sa Nemanjićima, budući da je on bio unuk ćerke kralja Dragutina, Jelisavete, koja je bila udata za Stefana I Kotromanića. Glavni posedi Kotromanića su se nalazili u srednjoj Bosni, u dolini reke Bosne do Vranduka i u župi Lašvi, a od značajnijih gradova su posedovali Visoko, Sutjesku, Bobovac, Fojnicu i okolna rudarska naselja…

Etno selo Kotromanićevo kod Doboja je izgrađeno na obali reke Veličanke, bogatoj ribom i školjkama, što govori o njenoj čistoći i skladnosti sa ambijentom okolne netaknute prirode. Uživanje posetilaca u očuvanoj prirodi, starinskom kraljevskom ambijentu i autentičnoj arhitekturi bosanskih kraljeva, idealan je izbor za beg iz užurbanog grada i pravi odmor. Kotromanići su za svoj grb uzeli štit sa ljiljanima koji su glavno obježje ove dinastije.

Etno selo Kotromanićevo kod Doboja pruža posetiocima smeštaj u dvokrevetnim sobama sa prostranim drvenim ležajevima u tradicionalnim brvnarama /ukupno 15 ležajeva/, od kojih svaka kućica-brvnara obuhvata mali dnevni boravak, spavaću sobu, klima uređaj, kupatilo sa tuš kabinom, mini bar, Sat TV, centralno grejanje, sopstveno dvorište sa roštilj mestom. Posetioci koriste ovaj bajkoviti ambijent za odmor, opuštanje, zabavu, veridbu, rođendan, večanje ili drugu vrstu prijatnih iskustava.

Etno selo Kotromanicevo obuhvata pijacu domaćih rukotvorina i domaćih eko proizvoda, dečije igralište, vodenice i druge zabavne sadržaje, jezero, kamp i odmorište za kamp, prostor namenjen umetnicima tokom umetničkih kolonija….

U restoranu etno selo Kotromanićevo “Kraljevska voda – Dvorac” u centralnom delu kompleksa sa donžon kulom, kapaciteta do 230 mesta i zimskoj bašti sa 200 mesta, posetioci uživaju u raznovrsnim proslavama, poslovnim skupovima, team building programima i drugim oblicima druženja, uz ukusne autentične specijalitetite pripremljene od namirnica proizvedenih u ovom području po tradicionalnim srednjovekovnim receptima – pastrmka sa kuvanim povrćem, rolovana teletina ispod sača, cicvara, uštipci sa dobojskim kajmakom i kiselim mlekom, kraljevska kajgana, “princezin doručak”, ćevapčići u pola natopljene lepinje… Restoran etno sela Kotromanićevo odlikuje topla i jedinstveno uređena srednjovekovna atmosfera – mnoštvo replika srednjovekovnih grbova, štitova, mačeva i antikviteta, podsećajući na starinsku kraljevsku kuću u kojoj sva čula uživaju, ili tokom zimskog perioda osluškuju pucketanje vatrice sa kamina.

Tokom boravka u etno selu Kotromanićevo je posetiocima na raspolaganju veliki izbor sadržaja i aktivnosti – šetnja po netaknutoj prirodi brežuljkastih predela Vučjaka, razgledanje srednjovijekovnih tvrđava u okruženju (Doboj, Modriča, Maglaj, Tešanj, Slavonski Brod), organizacija viteških turnira i srednjovekovnih večera, fotografisanje u kraljevskim odorama, krunama, mačevima u drvenom tronu ili obilazak ruskog manastira (udaljenog 1km) ili uživanja u dečijoj igraonici, ili individualna poseta vinariji Kuzmanović uz degustaciju autohtonih vina, organizovan lov sa lokalnim udruženjima i lovačka druženja, ribolov na reci Bosni, Veličanki i Ukrini, paragliding na Ozrenu, vožnja brdskog bicikla po Preslici, Ozrenu, Vučjaku i Krnjinu, paintball na Preslici, srednjovijekovni nastupi viteškog mačevanja, wellnes u Banji Vrućici ili mogućnost izbora relax masaže u vašoj sobi, vožnja čamcem po reci Veličanki, uživanje u malom fudbalu ili odbojci na pesku na terenim u sklopu etno naselja….

Državna granica je udaljena samo 100 metara od Etno sela Kotromanićevo. Autobusko stajalište povezano sa Zagrebom, Banjalukom i Beogradom je udaljeno 200 metara od ove romantične i izuzetno zanimljive turističke znamenitosti.

SHARE IT: