Etno selo Komnenovo – Hotel Kula Damjanova Plav

Etno selo Komnenovo – Hotel Kula Damjanova Plavsko jezero

Etno selo Komnenovo – Hotel Kula Damjanova su smešteni na obali Plavskog jezera, 1 km od Plava, u selu Vojnu, na nadmorskoj visini od 906 metara, u ambijentu netaknute prirode gorostasnih venaca Prokletija i Vizitora, izvanredno pogodnih za okrepljujući aktivan odmor i planinski turizam. Planinski ekosistem veličanstvenih crnogorskih Prokletija koji pripadaju opštini Plav, odlikuju planinska i visokoplaninska staništa Karanfili, Vezirova brada, Maja Kolata, Maja Rosit, Bogićevica, Trojan, Volušnica, Karaula, Popadija, Zastan, Visitor i Greben, reke Grnčar, Vruja, Trokutska rijeka, Ljuča, Lim, Dolja i doline Grbaja, Ropojana i druge. Dosadašnja ekološka istraživanja područja crnogorskih Prokletija potvrđuju da određene zone imaju izuzetne predeone i pejzažne osobine i bogat biodiverzitet, a poznato je da Prokletije smatraju najglečernijom planinom Evrope, posle Alpa. To su visokoplaninska i alpska zona koja uključuje Bjelič, Bogićevicu, Karanfile, Karaulu, područje između Ropojane i Grbaje, Popadiju i Trojan, te rečni baseni Grlja i Ropojana sa Alipašinim izvorima, Grbaja i Dolja, Grnčar, Ljuča i Plavsko jezero, kao i zone Hridskog i Visitorskog jezera sa neposrednom okolinom i zona Volušnice. Izvanredan vegetacioni dekor i posebna prirodna znamenitost i retkost Balkanskog poluostrva su rezervati šuma molike oko Ridskog i Visitorskog jezera, u ukupnoj površini od 160 hektara. Kulturno nasleđe Plava iz praistorijskog doba, rimskog i ilirskog perioda, te srednjeg veka i perioda turskog osvajanja svedoči o kulturnoj raznolikosti. Poznato je da je Kralj Milutin prilikom osnivanja manastira Banjske, u 14. veku priložio manastiru ogromno vlastelinstvo od 75 sela i 8 katuna, sa ribnjacima oko jezera Plav, vodenicama i pčelinjacima.

Etno selo Komnenovo i Hotel „Kula Damjanova” na Plavskom jezeru su pravo odredište za ljubitelje očuvane prirode i blagorodnog odmora za dušu. U ovom jedinstvenom turistickom etno kompleksu dominiraju neobičan spoj kamena i drveta svojstven ovom planinskom podneblju, drveni nameštaj i oprema iskljucivo od prirodnih materijala, kameni zidovi, kamin, ćilimi, zemljano posuđe, hoklice, čineći autentični ambijent koji vraća u nekadašnji način života predaka i njihovu vekovnu borbu za opstanak na svojim ognjištima. Hotel „Kula Damjanova” Plav ima 85 ležajeva u udobnim dvokrevetnim sobama i apartmanima tradicionalnog stila, opremljenim internetom, kablovskom TV, sigurnosnim sefom, kupatiloma sa hidromasažnim kabinama. Hotel Kula Damjanova Plav ima restoran na tri nivoa i terasu sa prekrasnim pogledom na Plavsko jezero, saunu, fudbalski teren. U hotelu Damjanova Kula je konferencijska sala sa 50 mesta, što ga čini idealnim mestom za uspesnu organizaciju brojnih skupova i događaja. Zidano ognjište, unikatan enterijer, sa brojnim autentičnim detaljima, koje možete videti samo u ovom vrhunski lepom kraju severoistočne Crne Gore, učiniće boravak izuzetnim. U hotelu Kula Damjanova u Plavu se služe traditionalni specijaliteti i domaća pića, sto takođe čini boravak nezaboravnim.

Ribolovci uživaju u ribolovu na dva poribljena jezera oko hotela Kula Damjanova. Gosti hotela Kula Damjanova – planinari i ljubitelji prirode i avanture, međutim uživaju u izletima brojnim planinarskim i mountain-bike stazama u okolini i upoznavanju izvanrednih lepota ovog kraja : Prokletije, Visitorsko jezero, Hridsko jezero, Ali Pašini izvori, lednička dolina Grbaja, Stara džamija i Redžepagića kula, crkva posvećena Svetoj Trojici sa zgradom škole u selu Brezojevici, Vezirova džamija, kula Balića i crkva svetog Đorđa u Gusinju i mnoga druga izuzetno zanimjiva mesta u okolini. Lokalno planinarsko društvo organizuje vrhunski uzbudljive planinarske i pešačke ture do najnepristupačnijih planinskih područja oko Plava.

Plavsko jezero i prekrasna okolina omogućavaju raznovrsne aktivnosti u prirodi, zahvaljujući velikoj raznolikosti pejsaža i prirodnih odlika, veličanstveno lepih planinskih i gorskih predela i biodiverzitetu, koji obuhvataju zelene doline, kristalno čista jezera, vodopade, reke i udaljena planinska sela jednog od najudaljenijih i najdivljijih – najuzbudljivijih planinskih područja Balkana. Posetioci Plava uživaju u planinarenju dobro obeleženim stazama kroz region Ropojana i Plavsko-gusinjsku dolinu, okruženu najvišim vrhovima Crne Gore : Zla Kolata (Kolata e Keć) 2534 m, Dobra Kolate (Kolata e mir) 2528 m i Rosni Vrh (Maja Rosit) 2525 m, vožnji brdskog bicikla, jednom od najpoznatijih biciklističkih staza – kružnoj stazi dužine 52 km Plav-Hridsko jezero-planina Bogićevica-Babino polje-Plav, kajakaštvu, raftingu, paragjajdingu – jedrenju u vazduhu, smučanju, ribolovu, kampovanju, istraživanju istorijskih znamenitosti Plava i okoline, festivalima ili upoznavanju lokalnog stanovništva i njihovog jedinstvenog načina života…

Balkanska tura: Srbija, Crna Gora i B&H

SHARE IT: