Etno Selo Herceg Međugorje

Etno Selo Herceg Međugorje

Etno Selo Herceg Međugorje je otvoreno 2008. godine kao jedinstveno rešenje turističke razvojne ideje uspešnog dugogodišnjeg procesa. Herceg Etno selo Međugorje, udaljeno svega nekoliko kilometara od poznatog svetilišta Međugorja, nudi očuvani prirodni ambijent hercegovačkog sela u potpuno autentičnom obliku, dopunjeno modernim sadržajima. Etno Selo Herceg Međugorje je izniklo iz kamena i urađeno od kamena na površini od 40000 m2. Etno selo Herceg se nalazi na tromeđi između Čitluka, Međugorja i Ljubuškog, te se punim pravom može smatrati čudom Hercegovine. Etno selo Herceg i celina koju obuhvata svedoči o prošlim vremena sačuvanim u vrletima Hercegovine, smeštene samo par kilometara od Međugorja, popularnog verskog svetilišta nastalog ukazivanjem Device Marije nekolicini lokalnih katolika.

Svojim posebnim stilom je Etno selo Herceg Međugorje obuhvatilo tradicionalni način života i kulturno nasleđe škrtog hercegovačkog pejsaža. Etno selo Herceg Međugorje je nastalo od hercegovačkog kamena, kao odredište koje danas brojnim gostima omogućavaju uživanje u blagoj klimi Hercegovine sa mnogo sunčanih dana uz osveženje nežnog povetarca. Etno selo Herceg Međugorje je vanvremeno utočište onih koji napuštaju gužvu i vrevu modernog života. U Etno selu Herceg Međugorje se lokalno stanovništo vraća svojim korenima, poštujući način života predaka – sasvim jednostavan i jedinstven. Etno selo Herceg je istinski veličanstveno pogodno mesto za okrepljenje duše i tela.

Bilo je potrebno mnogo hrabrosti, strpljenja i veštine za obnovu originalnih hercegovačkih kuća, čije su etnografske, istorijske i arhitektonske vrednosti, stvaranjem etno sela Herceg pretočene u pravo turističko čudo hercegovačkog naselja. Vlasnici i vizionari etno sela Herceg su posebno uspeli da zaštite i očuvaju lepote okoline, ističući sve vrednosti prošlosti, istovremeno poštujući prirodu. Tako je celina etno sela Herceg sagrađena upravo poštovanjem prirode, običaja i okruženja. Postignut je konačni cilj očuvanja hercegovačkog sela u obliku kakvom je izgledalo pre nekoliko stotina godina, uz istovremeno nastojanje da njegov šarm uskladi sa modernim vremenom. Smeštajni kapacitet etno sela Herceg je 62 ležaja, uz mogućnost dodavanja dodatnih ležaja u svakoj sobi. Smeštaj u etno selu Herceg Međugorje je raspoređen u 28 dvokrevetnih soba i 3 kuće – apartmana, sa 7 dvospratnih kućica i još 3 pojedinačna apartmana-kuće.
Kuće u kojima je organizovan smeštaj su zapravo najlepši deo etno sela Herceg Međugorje. Kuće su sagrađene od kamena, koji je u prošlosti uvek korišćen za gradnju kuća u ovom delu Hercegovine, a unutrašnjost je oplemenjena masivnim nameštajem od hrastovog drveta, koji daje utisak topline kućne atmosfere. Seoska rustična arhitektura je uspešno oživljena, kao i osećaj seoskog gazdinstva, sa malim kućnim dvorištima. Ovde se snažno oseća duh prošlosti, miris sveže ispečenog hleba, prikaz umornog seljaka koji se vraća kući posle teškog rada u polju, miris vatre iz kamina, čaša dobrog vina za dobrodošlicu…  to su brojne oživljene slike života predaka Hercegovine. Kuće etno sela Herceg su povezane urednim pešačkim stazama, a jedinstveni sadržaji i odlike ispunjavaju očekivanja, želje i zahteve savremenih posetilaca i turista.

Sobe su udobne i prostrane, opremljene visokokvalitetnim, ručno rađenim nameštajem od hrastovine, sa veličanstvenim oblogom kamenih zidova. Sobe su ukrašene motivima, detaljima i slikama prirode Hercegovine. Sve sobe etno sela Herceg imaju klimatizaciju i grejanje, direktnu telefonsku liniju, internet, LCD TV, požarni alarm, dojavljivač u slučaju potrebne pomoći u kupatilima. Takođe svaka soba ima kupaće mantile i papuče, fen za kosu i toaletnu kozmetiku. Sve sobe etno sela Herceg su dvokrevetne, od čega je 14 soba sa odvojenim ležajevima i 14 sa velikim ležajevima, te mogu biti korišćene za jednu osobu, po važećem cenovniku.

Apartmani etno sela Herceg sadrže dnevni boravak sa kaminom i spavaću sobu sa dva odvojena ležaja, uz mogućnost dodatna dečijeg kreveta ili dodatnog ležaja (max. 1). Tradicionalni detalji su uspešno i na odgovarajući način uskađeni sa zahtevima i potrebama modernih gostiju, omogućavajući boravak i uzživanje u posebnom ambijentu. Dnevni boravak ima kamin, te gosti mogu naručiti da im se pre dolaska upali vatra. U apartmanu je takođe sto za ručavanje, kao i usluga posluženja u sobi – room service. Uobičajeni sadržaji u apartmanu su savremeni sistem klimatizacije, LCD TV, brzi internet, direktna telefonska linija, kao i požarni alarm, dojavljivač u slučaju potrebne pomoći u kupatilima, kupaći mantili, papuče, fen za kosu i toaletna kozmetika u kupatilima.

Kako bi što bolje udovoljili zahtevima gostiju pokazala se potrebna za proširenjem smještajnih kapaciteta, te je početkom 2011. godine sagrađen novi smještajni objekat kapaciteta 40 soba sa oko 100 ležaja. Novi objekat depandans je građen u istom stilu i od istih materijala kao i ostali objekti etno sela Herceg. Depandans etno sela Herceg je namenjen grupama hodočasnika koji dolaze u Međugorje, a takođe i za potrebe organizacije seminara i svadbenih i drugih svečanosti. Sobe depandansa etno sela Herceg odišu jednostavnom elegancijom i upotpunjene su detaljima koji odlično opisuju Hercegovinu, motiv kamena se provlači svuda, a zidove zajedničkih prostora ukrašavaju slike prirode i Međugorja. Tople pastelne boje upotpunjuju ukupan dojam i tako omogućavaju potpun mir i opuštanje modernom turisti ili poslovnom gostu. Sobe hotela Herceg zauzimaju površinu od 22-25m2, klimatizovane su i opremljene direktnom telefonskom linijom, mini barom, satelitskim TV-om, LCD TV-om, bežičnim internetom. Kupatila su prostrana i elegantna, sa tušem, fenom za kosu i toaletnom kozmetikom. Sve sobe su opremljene detektorom dima i SOS sistemom. Jedna od soba hotela etno sela Herceg je prilagođena boravku osoba sa posebnim potrebama. Određeni broj soba hotela Herceg u Međugorju ima prostora za dodavanje ležaja. U sklopu Hotela Herceg se nalazi restoran u kome se poslužuje doručak, dok se u glavnom restoranu etno sela Herceg poslužuju ostali obroci.

Restoran etno sela Herceg ima 300 mesta, raspoređenih na nekoliko spratova, kao i dodatnih 300 mesta na prekrasnoj bašta terasi. Kamene obloge su ukrašene detaljima iz Hercegovine, ručno rađen nameštaj je od masivnog hrastovog drveta, što sve stvara toplu i prijatnu atmosferu, kojoj se gosti uvek sa zadovoljstvom vraćaju. Dodatnu lepotu ambijenta restorana omogućava mali vodeni tok, koji protiče kroz restoran. Spoj izvanredno ukusnih tradicionalnih specijaliteta i modernih jela, kao i italijanske hrane daje veliki gastronomski izbor koji zadovoljava svačiji ukus, čak i zahteve najizbirljivijih gostiju.

Dodatni sadržaji etno sela Herceg  Crkvica, Muzej – stara hercegovačka kuća, prodavnice, staje sa životinjama, vinoteka i vinski podrum za degustaciju, sala za konferencije sa 250 mesta, otvoreni amfiteatar sa 1000 mesta, Sala Katarina za venčanja i druge vrste zabava, pešačke staze, teren za boćanje…

Crkvica se nalazi na najvišem delu etno sela i predstavlja odlično mesto spoznaje, gde se posetilac može posvetit sebi ili drugima, gde učestvujući u društvenom životu – saznaje o kulturi i tradiciji Hercegovine. Amfiteatar Etno sela Herceg ima 1000 mesta i pozornicu koja omogućava brojne mogućnosti nastupa, koncerata, folklornih događaja. Kao deo Hercegovačkog kulturnog leta 2009. godine su ovde nastupali brojni izvođači – Ansambl Lado, Opštinsko pozorište ‘Komedija’ iz Zagreba, pozorište ‘Marin Držic’ i pozorište iz Varaždina. Savremena, potpuno opremljena kongresna sala, smeštena iza amfiteatra, se takođe može koristiti za nastupe i događaje. Savremena višenamenska konferencijska sala predstavlja odlično mesto za uspešnu organizaciju raznovrsnih predavanja, konferencija i seminara. Sala je veličine 15 x 25 metara, sa 250 mesta i takođe se može koristiti kao dodatna pozornica za pozorišne predstave ili višenamenske događaje.

Ukratko, sve prijatni i jedinstveni sadržaji etno sela Herceg Međugorje, uz vrhunski kvaliltet usluge omogućavaju nezaboravan boravak turista, lokalnih stanovnika ili poslovnih gostiju, koji se sa zadovoljstvom vraćaju.

SHARE IT: