Etno Selo Bogut Bogutovac selo Korićanci

Etno Selo Bogut Bogutovac Selo Korićanci

Etno selo Bogut je originalna seoska turistička celina u zaseoku Korićanci kod Bogutovca, u centralnoj Srbiji, oko 190 km južno od Beograda. Etno selo Bogut se nalazi na reci Lopatnici i obroncima planine Stolovi, 24 km južno od Kraljeva, u pravcu Raške. Glavni planinski greben planine Stolovi se pruža pravcem sever-severozapad-jug-jugoistok, sa najvišim vrhom Usovica, 1375 metara. Planina Stolovi je prepoznatljiva po brojnim divljim konjima koji ovde slobodno žive, kao i kaćunima razasutim po prostranim livadama i šumama. Lopatnica je svakako biser seoskog turizma Srbije jer je jedna od srpskih najčistijih reka. Pored raskošne prirode, reka Lopatnica je okružena brojnih termalnim mineralnim izvorima. Turističko etno selo Bogut se nalazi u blizini doline Ibra – ‘Doline jorgovana‘ i srednjovekovne tvrđave Maglič, na nadmorskoj visini od oko 500 metara, na putu između manastira Žiče (20 km) i manastira Studenice (43 km, UNESCO nasleđe).

Etno selo Bogut kod Kraljeva obuhvata tri brvnare apartmanskog tipa, staru kuću preuređenu za smeštaj, salu za ručavanje sa terasom, mini-farmu, voćnjak i baštu i lepo uređenu plažu na reci Lopatnici. Originalno seosko okruženje i domaćinska atmosfera, žubor reke Lopatnice, cvrkut ptica i prekrasan pogled na planine Stolove i Troglav, ukusna domaća hrana i udoban smeštaj tradicionalnog stila čine osnovne prednosti posetiocima koji traže pravo mesto za uživanje u srpskom gostoprimstvu i odgovarajućim aktivnostima. Udobno uređene i tradicionalno opremljene brvnare Etno sela Bogut imaju smeštajni kapacitet sledeće strukture: brvnara 1 ima 1 sobu sa 3 ležaja i 1 kupatilo, brvnara 2 ima 1 sobu sa 3 ležaja i 1 kupatilo, brvnara 3 ima 2 sobe sa 2 kupatila, od kojih je 1 soba sa francuskim ležajem, a druga soba sa 2 francuska ležaja. Ukupan smeštajni kapacitet Etno sela sada čini 14 ležajeva, a uskoro će biti na raspolaganju u nova brvnara sa 2 sobe sa po 4 ležaja i 2 kupatila. Svaki apartman u brvnarama Etno Sela Bogut ima sopstveno kupatilo sa tuš kabinom, mini-kuhinju, terasu i odlicne uslove za miran ili aktivan odmor daleko od urbanih centara. Etno selo Bogut je odličan izbor za boravak manjih grupa, ljubitelja prirode i tradicije ili porodični odmor. Gostima Etno sela Bogut se poslužuju ukusni srpski specijaliteti, pripremljeni od svežih namirnica iz sopstvene i lokalne proizvodnje – domaće supe i čorbe, gibanica, proja, kačamak, dimljeni suhomesnaati proizvodi, kajmak, pasulj, sarma, kupus, gulaš, pečenja, jela sa roštilja, sezonske salate, zimnica, domaći prirodni sokovi i šljivovica, slatko, med…

Tokom boravka u Etno selu Bogut gosti uživaju u brojnim aktivnostima i sadržajima u prirodi – zahtevnim planinarenjem po okolnim planinama, laganim šetnjama očuvanim prirodnim okruženjem, vožnji brdskog bicikla kroz šume i biciklistickim stazama, upoznavanju dobro očuvanih običaja – pečenju rakije i pripremi zimnice u sezoni, upoznavanju okolnih spomenika kulture – manastiri Žiča i Studenica, tvrđava Maglič,… Srdačni i ljubazni domaćini Etno Sela Bogut su uvek na raspolaganju da ljubazno dočekaju svoje goste i pruže im nezaboravni seoski odmor tokom čitave godine.

Kroz imanje seoskog domaćinstva protiče reka Lopatnica, leva pritoka reke Ibar, koja je, spuštajući se sa planine Čemerno, glavni vodeni resurs sela. Ova planinska, brza i čista reka je bogata rakovima i ribom. U gornjem toku reke Lopatnice su zanimljivi virovi i bazeni, gde se gosti najcesce osvežavaju tokom vrelih letnjih dana. Žubor reke Lopatnice i cvrkut ptica se čuje sa balkona brvnara Etno Sela Bogut, uz mirisne livade, zelenilo okolnih šuma i ukusnu domaću hranu – pružaju zadovoljstvo za sva čula.

Iz seoskog domaćinstva Bogut pogled seže na šumovitu planinu Troglav –  1177 metara nadmorske visine, do čijeg vrha vode planinarske staze. Tu je i lovište bogato divljači – srna i divlja svinja, kao i podrška lokalnog lovačkog društva. U bližem okruženju su planine Goč, Stolovi, Čemerno, pogodne za planinski biciklizam, planinarenje, sakupljanje lekovitog bilja i šumskih plodova. Brza planinska reka Ibar sa brojnim brzacima i kaskadama omogućava nezaboravno uzbudljivo splavarenje i vožnju kajaka, u organizaciji iskusnih instruktora avanturističkih aktivnosti u prirodi lokalnog kajak kluba. Zahvaljujući pogodnoj ruži vetrova, u selu Bogutovcu se održava prvenstvo u paraglajdingu, koje brojnim ljubiteljima ovog sporta pričinjavaju pravo zadovoljstvo. Etno selo Bogut omogucava i zimski odmor u pravoj planinskoj idili, jer ovo područje obiluje snegom, koji je pogodan za seoska zimska uživanja – sankanje, šetnje, pravljenje sneška belića, takmičenje u hodanju na krpljama….

SHARE IT: