Etno Park Terzića Avlija Zlakusa

Etno Park Terzića Avlija Zlakusa

Ljupko i živopisno selo Zlakusa, između Užica i Požege, kroz koje su nekada prolazili turski karavani je od naselja siromašnih “zlatiborskih lončara” preraslo u pitomi “tradicionalni raj”, poznat po svojim grnčarima, posebnim sadržajima koji poštuju i čuvaju tradiciju i zanimljivostima koje gosti ovde mogu upoznati. Etno Park Terzica avlija u selu Zlakusi je izuzetno zanimljiva turistička atrakcija Srbije koja privlači brojne posetioce iz zemlje i sveta, čime je širom proslavila ovo zanimljivo selo. Selo Zlakusu odlikuju čist vazduh, dobro očuvana kultura i poštovani običaji, istraživanje nasleđa predaka, stari zanati i rukutvorine, posebno grnčarija ručne izrade koju i danas radi više od 30 grnčara – tradicionalnih proizvođača keramike, guste šume bogate pečurkama, mirisne livade i proplanci sa divljim jagodama i lekovitim biljem, okruženi plodonosnim malinjacima i košnicama meda, vrhunski ukusno povrće, bezbrojne mogućnosti za aktivan odmor u prirodi, kao što je poseta obližnje Potpećke pećine i šetnja i pešačenje obeleženim stazama do vrha Gradina /934 metara/ ili Sirogojna, i drugih destinacija ovog prekrasnog kraja… Etno park “Terzića avlija” je smešten nedaleko od centra sela Zlakuse, na brežuljku ispod same bukove šumice. Etno park “Terzića avlija” u Zlakusi predstavlja nekadašnje tipično seosko dvorište, koje se sastoji od nekoliko starih srpskih kuća (od kojih je jedna stara 100 godina, gradena od nepečene cigle, sa krovom na četiri vode, pokrivenim starim biber crepom), rekonstrukcije stare seoske skole, restoranskog otvorenog prostora, “krčme”, nekoliko fontana, suvenirnice, prostora za folklorne predstave, eko kampa. U jednoj kući se odvijao svakodnevni porodični život, a druga je koristila za gostinsku kuću, u kojoj su primani i posluživani gosti za slavu i slične prilike. Ovde je takođe posebno mesto za jedinstvenu radionicu bogatu MNOGOBROJNIM narodnim nošnjama, jer ona istinski predstavlja umeće, posvećenost i znanje vlasnice Gordane i njenih pomoćnica – lokalnih tkalja i švalja, koje izrađuju prekrasne narodne nošnje iz svih delova Srbije, kao i drugih područja naseljenim srpskim stanovništvom. Ova radionica izrade narodnih nošnji je puna raznovrsnih materijala i drugih elemenata i detalja potrebnih za izradu originalnih nošnji iz raznih istorijskih perioda, te posetioci mogu da razgledaju bogatu zbirku nasleđa i očuvane tradicije ili mogu da kupe ili naruče narodnu nošnju koja im se dopada. Narodne nošnje izrađene u radionici u Terzića avliji se šalju u sve delove sveta svima koji vole ovakvu riznicu tradicije i poštuju negovanje tradicije.

Starija kuća etno parka “Terzića avlija” u selu Zlakusi je adaptirana u prijatan trosobni apartman, sa tradicionalnim elementima za potrebe seoskog turizma, dok kuća u kojoj je radila škola, danas predstavlja svojevrstan muzej; etno soba je deo stalne izložbe, a druga prostorija sa vitrinama obuhvata tematske istorijske izložbe iz bogate zbirke etno parka (narodne nošnje, antikvarne srpske knjige, stari srpski časopisi, stare razglednice zlatiborskog okruga, materijal iz prvog srpskog rata, ratni dnevnici, materijal iz drugog svetskog rata, stara pošta, srpske marke i novac, akcije srpskih banaka iz perioda Kraljevine, majstorska i kalfenska pisma, srpsko ordenje i vojne oznake, srpske uniforme i nošnje na fotografijama, samostalna izložba fotografija, preslice i vretena….) U većoj brvnari Terzica avlije, staroj preko 100 godina, nalazi se postavka nekadašnje učionice sa starim klupama – “skamijama” i ostalim školskim inventarom iz vremena kada je u današnjem Etno parku radila seoska škola. Jedan deo zatravnjene padine Terzica avlije je uređen u eko-kamp sa tuševima i toaletima, u cijem produžetku je novi objekat apartmanskog tipa kategorije 4 zvezdice, koji se sastoji od prostranog dnevnog boravka sa opremljenom kuhinjom, dve spavace sobe, kupatila i predivne terase sa pogledom na okolna zelena brda. Bašta Etno parka “Terzića avlija” je uređena za raznovrsne manifestacije na otvorenom, seminare, okupljanja pevačkih grupa i narodnih orkestara, književne večeri, umetničke izložbe i druge kulturne događaje. U brvnari na ulazu u Etno park “Terzića avlija” mozete kupiti autentične srpske suvenire, koje izrađuju lokalni majstori, među kojima toplo preporučujemo ručno rađene keramičke posude i drugu raznovrsnu grnčariju, narodne nosnje ili srpske šajkače…

Poseban utisak ostavlja nastup omladinskog i veteranskog folklornog ansambla “Zavičaj” Etno parka “Terzića avlija”, koji broji nekoliko stotina izvanrednih mladih izvođača, radosnih zbog svog doprinosa negovanju srpske kulture i mogućnosti da gostima iz Srbije i sveta predstavljaju svoje nezaboravne umetničke veštine i talenat. Ovi posvećeni mladi i sredovečni umetnici ponekad nastupaju zajedno sa čuvenim trubačkim orkestrom Veljka Ostojića, koji potiče iz Zlakuse, a nekoliko puta je pobedio na Saboru trubača u Guči…. Na nastupima ovih umetnika gosti mogu da upoznaju stare običaje i kulturu Zlakuse i okoline : zlakuska svadba, običaji oko žetve ili berbe … Clanovi ansambla Zavičaj iz Zlakuse ručno izraduju preko 180 vrsta muških i ženskih narodnih nošnji izuzetne lepote i kvaliteta, koristeci originalne materijale, ornamente i ukrase, kojima u Srbiji i svetu predstavljaju jedinstveno bogato srpsko naslede i umetnost. Etno selo “Terzića avlija” u selu Zlakusa je jedna od omiljenih destinacija u našim turističkim programima, zahvaljujući izuzetnim ljudima koji je vode, kao i posebno prijatnim i zanimljivim sadržajima kojima obiluje.

Utisak o poseti Etno Parka Terzica avlija : “This is the most beautiful yard in Serbia”, rekao je jedan od hiljade posetilaca koji su zavirili u brojne delove Etno Parka Terzića avlija.

SHARE IT: