Ekološki centar Radulovački Sremski Karlovci

Ekološki centar Radulovački Sremski Karlovci

Ekološki centar “Radulovački” u Sremskim Karlovcima je centar za okupljanje omladine i obuku svih uzrasta posetilaca različitih oblasti interesovanja, sa posebnim akcentom na teme zaštite životne sredine Fruške Gore.

Tokom boravka u Ekološkom Centru i na Fruškog Gori, posetioci imaju na raspolaganju raznovrsne organizovane aktivnosti – celodnevni program obrazovno-pustolovne šetnje po prirodi sa eko-vodičima, kreativna “recycle” radionica, “treasure hunt”, “all senses nature experience”, snalaženje i preživljavanje u prirodi, (radionice sa povezima, pravljenje parfema od materijala u okruženju, “šetnja po krošnjama drveća”…), vožnja bicikala sa ciklo-vodicima, ručak /u prirodi, na otvorenom ili planinarskom domu na Stražilovu, sa aktivnim učešćem u pripremi-pečenju roštilja, slaninice ili povrća/, takmičarska trka-pešačenje do Spomenika Branku Radičeviću na Stražilovu, uređenom pešačkom stazom kroz Nacionalni Park, jahanje konja i pešačenje po Fruškoj gori, poseta zaštićenih zona Koviljsko-Petrovaradinskog rita sa posmatranjem biljaka, životinja i ptica…

Ekološki centar “Radulovački” je smešten u starom centru Sremskih Karlovaca, na udaljenosti od 15 km od Novog Sada. Ekološki centar Sremski Karlovci čine dva objekta – stara zgrade iz 18. veka, obnovljena 2008. godine i nova Održiva zgrada Ekološkog centra “Radulovački”, izgrađena 2012. godine.

Ekološki centar “Radulovački” u Sremskim Karlovcima je potpuno opremljen i prilagođen za smeštaj i boravak različitih profila posetilaca iz zemlje i sveta, tokom jednodnevnih i višednevnih skupova, konferencija, seminara, radionica i kampova. Ekološki centar “Radulovački” obuhvata 45 ležajeva raspoređenih u 10 klimatizovanih i prijatno uređenih soba, peškire, posteljinu, fen za kosu, non-stop toplu vodu, uslugu pranja veša, sefove za čuvanje stvari od vrednosti, prostorija za kofere, dve multifunkcionalne sale, besplatan WiFi, audio i video opremu, video i fizički nadzor, podno grejanje, iznajmljivanje biciklova, prostrano dvorište sa amfiteatrom pogodno za organizaciju raznovrsnih događaja, nastupa i skupova.
Osnivač Ekološkog centra je Pokret gorana Vojvodine – organizacija koja se već 52 godine aktivno bavi podizanjem nivoa pošumljenosti Vojvodine, ekološkom edukacijom građana svih uzrasta kroz eko-kampove, seminare, tribine, organizovanjem ekoloških manifestacija, kampanja za zaštitu prirode i promocijom volonterizma. Posebna pažnja se posvećuje organizaciji ekoloških kampova za najmlađe, koje vode visokoobrazovani i posvećeni stručnjaci raznih profila, radosni da prenesu svoja znanja i veštine mladim generacijama, tokom obuka koje obuhvataju izuzetno kvalitetne saznajne aktivnosti i iskustvene sadržaje namenjene unapređenju svesti i ljubavi mladih prema prirodi.
Pokret gorana Vojvodine je 2008. godine rekonstruisao staru zgradu u centru Sremskih Karlovaca u Ekološki centar. Obzirom da je postojala potreba za proširenjem kapaciteta, u dvorištu Ekološkog centra je izgrađeno energetski efikasno novo krilo zgrade, izvedeno po principima održive arhitekture, koji koriste obnovljive izvore energije: energiju zemlje za zagrevanje i hlađenje objekta i energiju sunca za zagrevanje tople potrošne vode.
Gradnju novog krila objekta Ekološkog Centra Radulovački je svojim sredstvima finansirao veliki karlovački dobrotvor i donator dr Miodrag Radulovački, profesor na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, po kome je objekat i dobio ime Ekološki centar “Radulovački”. Osim prof. Radulovačkog, izgradnju je pomogao i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije, finansirajući ugradnju sistema za grejanje i hlađenje koji koriste obnovljive izvore energije. Savet Evrope u Strazburu je akreditovao Ekološki centar Radulovački kao Evropski omladinski centar. Obnovom Spomenika Branku Radičeviću na Stražilovu i staze od 1 km u prekrasnom prirodnom ambijentu Fruške Gore, obeležene tablama sa stihovima čuvenog pesnika, posetiocima je omogućeno da uživaju u prekrasnom pogledu na Frušku Goru, Dunav i Bačku. “Za profesionalni uspeh, a i za uspeh u životu uopste, potrebno je da čovek voli ono što radi. Verujem da nema boljeg traga da čovek ostavi za sobom, do dobrog dela kog on čini za opšte dobro” govorio je profesor Radulovački.

SHARE IT: