Dvosobni apartman Sutorina Herceg Novi

Dvosobni apartman Sutorina Herceg Novi

Sutorina je malo primorsko pogranično naselje sa par stotina stanovnika u prekrasnom Bokokotorskom zalivu u Crnoj Gori, koje se prostire od Molunata /zapadna Hrvatska/ do grada Risna u istočnom delu Bokokotorskog zaliva. Sutorina je pogranično područje Crne Gore prema Hrvatskoj i graničnim prelazima Debeli Brijeg – Karasovici /Konfin – Vitaljina koji se nalaze samo par stotina metara od poslednjih kuća ovog lepog naselja. Mesto Sutorina je udaljeno oko 1,5 km od najbliže plaže u Žanjici, desetak km od od plaža u Igalu-Herceg Novom, 43 km od Dubrovnika.

Tokom srednjeg veka je Sutorina pripadala pravoslavnoj župi Dračevica, jer je 1382. godine bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić u blizini Sutorine osnovao grad Novi na mestu današnjeg  Herceg-Novog, Sutorina je menjala vladare tokom svoje duge istorije – Mleci, Turci, Austrougari, bila je deo oblasti Trebinja u okviru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1921. godine, kao i deo Primorske opštine Kraljevine Jugoslavije. Primorska Opština je odvojena od oblasti Trebinja 1936. godine i pripojena je crnogorskom području Boke-Kotorske, kada se Sutorina prvi put pominje u granicama Crne Gore /1947./. U prošlosti su brojni kartografi odlično znali za demarkaciju Bokokotorskog zaliva i uobičajeno isticali izlaz Bosne i Hercegovine na more kod Sutorine. Sutorina se pominje u Karlovačkom miru 1699. godine kao deo Bosanskog pašaluka Otomanskog carstva, što je potvrđeno i Berlinskim mirovnim ugovorom 1878. godine Sutorina kao deo Bosne i Hercegovine. Tako je ostalo tokom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno tokom trajanja Kraljevine Jugoslavije. Posle Drugog svetskog rata, 1947. godine su tadašnje komunističke vlasti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije odlučile da Sutorina bude zamenjena za područje Lovišta u slivu reke Sutjeske, čime je Sutorina pripala Crnoj Gori. Na samom ulazu u Sutorinu se i danas nalazi granični kamen sa natpisom na latinici i ćirilici “Ercegovina“, koja potvrđuje da je područje Sutorina sa izlazom na more kod Njivica pripada Bosni i Hercegovini. Ovaj uzani primorski pojas zemlje je bio deo mnogih istorijskih mapa, a danas je predmet teritorijalnog dogovora između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Područje mesta Sutorine obuhvata 7 naseljenih mesta sa oko 1600 žitelja /Njivice, Kruševice, Prijevor, Ščepoševići, Solila, Vrbanja i Sitnica/, planinsko  područje  Kruševice i plodno Sutorinsko polje na jugu, sa ulazom u blizini Boke kotorske i 7 km obale oko Prevlake i delte reke Sutorine u more koja prethodno kupi vodu od nekoliko pritoka i snabdeva vodom ovo plodno područje. Reka Sutorina – često i Sutorinska rijeka od izvora do ušća u Bokokotorski zaliv je duga 9 km i predstavlja najveći hercegnovski tok. Sutorina na ušću u more stvara lekoviti peloid koji se stvara uz pomoć morske trave Posidonia oceanica sa obližnjih livada Topaljskog zaliva. Ušće Sutorine u more je stvorilo lekovito blato koje sa morskom vodom i lekovitim vodama daje odlične prirodne uslove za uspešnu lečilišnu i zdravstvenu funkciju čuvenog Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milošević” u Igalu. Reka Sutorina je poznato prirodno stanište jegulja i zona mrešćenja riba, što zahteva strogu zaštitu. Iznad Sutorine se nadvijaju vrhovi planina Orjena 1894 m i Bjelotina, gusto pošumljene borovima i niskim mediteranskim rastinjem, posebno maslinjacima, divljim limunom i narandžom. Prostrani i široki masiv planine Orjena obuhvata preko 400 km2, čiji najveći deo iznad Boke Kotorske pripada Crnoj Gori, a manji severozapadni deo prema Trebinju pripada Bosni i Hercegovini, dok periferni jugozapadni pogranični potez Konavla i Bjelotina pripada Hrvatskoj.

Prostrani dvoiposobni apartman u Sutorini se nalazi u montažnoj građevini od čelika na temeljima od betona sa velikom terasom duž čitavog objekta, odakle se pruža prekrasan pogled na dolinu Sutorine i more. Apartman u Sutorini se nalazi oko 500 metara od glavnog puta Herceg Novi – Dubrovnik. Do ovog udobnog apartmana se stiže asfaltnim putem do dvorišta sa baštom punom zelenila – maslina, narandži i divljeg limuna, mnogo cveća, okruženja neverovatne tišine, što nekim gostima izuzetno prija.

Apartman u Sutorini zauzima površinu od oko 300 m2 /uključujući veliku terasu/ i obuhvata prostrani dnevni boravak sa sofa ležajem na razvlačenje, klima uređaj, laminatne podove, LCD TV sa satelitskim programima, lepo uređenu trpezariju koja je povezana sa potpuno opremljenom kuhinjom – šporet, frižider sa zamrzivačem, mikrotalasna pećnica, posuđe, tanjiri, čaše i pribor za jelo. Prostrano udobno kupatilo je sa tuš kabinom i mašinom za veš. Spavaća soba ovog apartmana ima veliki-king size ležaj i garderober. Apartman u Sutorini ima klimatizaciju u svim delovima, laminatne podove i pločice u kupatilu, meku posteljinu i peškire, besplatan bežični internet, privatan parking, mesto za roštilj, funkcionalan i moderan nameštaj. Glavna odlika ovog udobnog aparatmana u Sutorini koja pruža veliko zadovoljstvo gostima je ogromna terasa sa baštenskim stolicama, stolom i tendom za hlad, koja je omiljeno mesto za opuštanje i uživanje tokom čitavog dana, a posebno tokom mirnih večeri. Ovaj udoban apartman u Sutorini je odličan izbor za porodični odmor i boravak onih koji traže besprekornu privatnost, jer je ova lokacija skoro potpuno izolovana.

Odlično snabdeven market Voli je udaljen par kilometara od apartmana u Sutorini, a brojni restorani na plaži u Igalu poslužuju ukusne riblje i druge specijalitete i raznovrsne pice i testenine. Planinarima, šetačima i ljubiteljima prirode uspon do vrha brda bez sumnje predstavlja istinski užitak, jer se sa vrha Ilino vidi deo prekrasnog Bokokotorskog zaliva. Na pravcu Molunat-Vodovađe-Grab-Zupci se nalazi i sedlo Jablan Do – Grab /839 metara/, u blizini hrvatsko /dalmatinsko/ – hercegovačko – crnogorske tromeđe. Ovim prirodnim prevojem prolazila je stara saobraćajnica kojom su se kretali trgovački karavani iz unutrašnjosti prema Dubrovniku i obratno, a mesto Dubravka je bilo poznato po pograničnom sajmu. Tokom boravka u aparatmanu u Sutorini gostima su na raspolaganju brojne aktivnosti – kupanje na plažamau Igalu, Herceg Novom, nudistička divlja plaža u Njivicama, pešačenje-planinarenje do vrha brda Ilino, poseta crkve Svetog Stefana u zaseoku Šćepoševići, lepe male Crkve Svetog Ilije u zaseoku Zvinje na samoj granici sa Hrvatskom, izlet do prekrasnih primorskih centara Rosa i Mirišta na severozapadnom delu poluostrva Luštica preko puta Herceg Novog, vožnja brdskog bicikla dobro obeleženim stazama Orjena, ribolov, roštiljanje…… ili jednostavno uživanje u besprekornoj tišini, mirisnoj vegetaciji i lepotama pejsaža.

 

 

SHARE IT: