Dragoslav Pavle Aksentijevic i Grupa Zapis

Dragoslav Pavle Aksentijevic i Grupa Zapis

Dragoslav Pavle Aksentijević je umetnik, srpski slikar i pojac pravoslavne duhovne muzike i drevne srpske etno muzike. Diplomirao je i magistrirao 1967. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Umetničko delo Pavla Aksentijevića je posvećeno isključivo stilu ikonopisanja, nadahnutog drevnim vizantijskim i srpskim freskoslikarstvom. Pored slikarstva se Pavle Aksentijević bavi i pojanjem crkvene i narodne muzike Srbije i Balkana. Dragoslav Pavle Aksentijević je u velikoj meri doprineo očuvanju vizantijskih i srednjovekovnih muzičkih zapisa u Srbiji i dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj umetnički rad.

Dragoslav Pavle Aksentijević vodi muzičku umetničku grupu Zapis koja svoja dela izvodi na autentičnim narodnim instrumentima Balkana. Programi grupe Zapis sačinjeni su na osnovu melografskih zapisa naših muzikologa sa područja Istočne Srbije, Južne Srbije i Kosmeta. Grupu Zapis, osim Pavla Dragoslava Aksentijevića – vokala, čine njegovi sinovi Rastko i Damnjan, Miloš Nikolić i Bojan Ivković. Rastko Aksentijević svira žičane instrumente tamburu i tamburicu, Bojan Ivković udaračke instrumente tapan, tarabuku, šuške, daire, bendir i ćup, Miloš Nikolić duvačke instrumente kaval, frulu i duduk, a Damnjan Aksentijević žičane instrumente – bas-tamburu i tamburu. Sve članove muzičkog ansambla Zapis ispunjava osećanje koje pokreće suzu dok pesmi daju sve – kao da im je poslednje pevanje i dok njihova pesma vraća u vreme pre sećanja.

Uvek se posebno radujemo da grupama gostiju, željnim da upoznaju jedinstveno bogato duhovno i kulturno nasleđe Srbije, priredimo veličanstvene nastupe Dragoslava Pavla Aksentijevića i muzičke grupe Zapis !

Pavle Aksentijevic i grupa Zapis pojanje

Goro le, goro zelena

Ozdol ide mlada moma

Preletese ptice lastavice

Starino, Stara Planino

Podunuše sabazorski vetrovi

SHARE IT: