Dimitrovgrad – Kamenica Farma Stado i seoski turizam 012

Dimitrovgrad – Kamenica Farma Stado i seoski turizam 012

Interaktivna farma vredne porodice Ivanov u malom selu Kamenici kod Dimitrovgrada, u Parku Prirode Stara Planina je alternativni koncept očuvanja genetičkih resursa balkanskih autohtonih rasa, započet 2003. godine. Projekat “Interaktivna farma” sprovodi Prirodnjačko društvo “Natura Balkanika” iz Dimitrovgrada. Ako ste željni potpunog mira i uživanja u prirodnom, autentičnom i skoro zaboravljenom ambijentu iz prve polovine prošlog veka, onda je seoce Kamenica i Stara planina pravo mesto za vas. Ako želite da za trenutak vidite kako se život zapravo odvijao u prošlosti – ovo je takođe pravo mesto za vas. Farma i etno kuća-seosko domaćinstvo porodice Ivanov na Staroj Planini kod Dimitrovgrada predstavljaju idealno odredište za planinare, bicikliste, kao i za sve ljubitelje iskonske, divlje prirode, životinja i dobro očuvane tradicije i nasleđa. Renovirani objekat porodice Ivanov u stilu tradicionalne staroplaninske arhitekture nalazi se unutar Parka prirode Stara planina, u selu Kamenica, koje ima 16 stanovnika. Seoski objekat planinskog tipa ima jednu dvokrevetnu sobu sa kupatilom i jednu trokrevetnu sobu koja koristi drugo, zajedničko kupatilo. Gosti mogu da koriste kuhinju, kao i prostranu trpezariju sa postavkom različitih muzejskih eksponata i tradicionalnih upotrebnih predmeta. Moguć je takođe i zakup cele kuće.

Farma Stado se nalazi na udaljanosti od 1,5 km od Dimitrovgrada i magistralnog puta Niš-Sofija. Ponuda farme: jedinstvena zbirka balkanskih autohtonih rasa životinja; “farm shop” – prodavnica proizvoda sa farme; dečije igralište, tradicionalna kuhinja; etno soba i obrazovni programi. Farma Stado i etno kuća-seosko turisticko domaćinstvo porodice Ivanov u selu Kamenici raspolaže i salom za sastanke – konferencijskim prostorom kapaciteta za 30 osoba, sa profesionalnom opremom za ozvučenje i efikasan rad. Najatraktivniji deo programa farme i etno kuće Ivanov je mogućnost rekreativnog – terenskog jahanja na autohtonim rasama konja (domaći brdski i nonius). Farma Ivanov u Dimitrovgradu promoviše vrednosti balkanskih agrogenetičkih resursa, seoskog nasleđa i svojim programom pruža doprinos razvoju marginalizovanih seoskih oblasti Srbije.

Farma Ivanov ‘Stado’ trenutno poseduje 7 autohtonih rasa domaćih životinja – domaći brdski konj i nonius, karakačanska ovca, balkanski magarac, balkanska koza, pramenka bardoka, mangulica svinja i pulin pastirksi pas, oko 100 metara od kuće. Vizija ove farme na području Dimitrovgrada je zaštita balkanskih domaćih autohtonih rasa, među kojima je karakačanska ovca jedna od najdrevnijih rasa jugoistočne Evrope. Stado takođe ima vodenicu u kojoj brojni proizvođači vune prerađuju vunu. Posetiocima Farme Ivanov u Dimitrovgradu se pruža i mogućnost predstavljanja proizvodnje glistenjaka na bazi kalifornijskih glisti na poljoprivrednom gazdinstvu Ivana Dimitrova. Specijalna pažnja se posvećuje promovisanju i valorizovanju lokalnih tipičnih proizvoda na bazi autohtonih rasa i tradicionalnih tehnologija /vunene rukotvorine i posebni staroplaninski džemperi, ćilimi, mlečni proizvodi poput kačkavalja, belog sira, med i drugi pčelinji proizvodi, voće, povrće i lekovito bilje/. Farma i etno kuća Ivanov u Dimitrovgradu poseduje deo objekta koji će se u budućnosti koristiti za zanatsku preradu mesa mangulice, kao i za preradu mleka. Deo farme Ivanov Dimitrovgrad je namenjen boravku dece u cilju zbližavanja mlađih generacija sa selom i tradicionalnim nasleđem i vrednostima sela.

Farma Stado u Dimitrovgradu nudi posetiocima izuzetno zdravu i ukusnu hranu, proizvedenu i pripremljenu na tradicionalni način, jer domaćini pružaju usluge noćenja sa doručkom, kao i organizaciju predavanja o lokalnoj istoriji i nasleđu, vrednostima Stare planine i autohtonih rasa i sorti, pešačenje i planinarenje očuvanom prirodom, kampovanje, upoznavanje okoline ili posetu prekreasnog manastira Svetog Jovana Bogoslova Poganovo u kanjonu reke Jerme, dane sa pastirima i čobanima, posete paleontoloških lokacija….

“Ostaci karakačanske ovce, koja predstavlja rasu ovce nastalu uzgojem karačakanske nomadske etničke grupe Balkana tokom nekoliko vekova su poslednjih decenija skoro nestali sa područja u Srbiji, ali su mi pre nekoliko godina, prilikom posete planini Čemernik u južnoj Srbiji, lokalni stanovnici rekli za sestre koje su tvrdoglavo nastojale da očuvaju čudnu rasu ovaca tamnog runa…”, kaže Sergej Ivanov, veterinar po profesiji, ali i dosledan i strpljiv čuvar ugroženih vrsta i biodiverziteta, govoreći o ponovnom otkrivanju jedne od brojnih životinjskih stočarskih vrsta o kojoj se trenutno stara. “Karakačanska ovca nije pojedinačni slučaj. Često ugrožene vrste spasavaju ljudi sa oboda društva, uporni i potpuno posvećeni svojim životinjama, za koje okolina i društo često kažu da im nedostaje po koji šraf u glavi.” Budućnost leži, kaže Ivanov, u spoju stočarstva, proizvodnje hrane i turističkih usluga – Osservatorio Balcani e Caucaso

SHARE IT: