Đerdap – selo Dobra seosko domaćinstvo 124

Đerdap – selo Dobra seosko domaćinstvo 124

Na 160 km od Beograda, u Nacionalnom parku Đerdap nalazi se majušno selo Dobra. Poznato je po čuvenim alasima, izvanrednim terenima za lov i ribolov, kao i po prelepoj prirodi, u koju se morate uveriti sami. Selo Dobru, zahvaljujući odličnim lokalnim lovištima, karakteriše niz manifestacija, kao što je čuvena “Hajka na vuka”, koja se održava krajem februara svake godine i koja poziva brojne zaljubljenike u lov. Takođe, vredna je pomena i regata, koja svake godine okupi na stotine jedriličara iz zemlje i inostranstva. U Dobri se nalazi i etno muzej sa predmetima karakterističnim za ovaj deo Istočne Srbije. Na 20 km od sela Dobra, prema Golupcu, nalazi se Golubački grad, tvrđava zavidne lepote, koju svakodnevno poseti mnoštvo turista.

Prateći tok reke Dunav, na pola puta između Dobre i Donjeg Milanovca, nalazi se poznato arheološko nalazište Lepenski vir, otvoreno za ljubitelje arheologije, ali i one koji žele da kroz istoriju upoznaju ovaj prelepi predeo. Dunavske obale obiluju plažama idealnim za odmor i rekreaciju. Selo Dobra poseduje kompletnu komunalnu infrastrukturu, asfaltirane ulice, četiri mosta preko kanalisane i uređene Dobranske reke, drvored, vodovod i kanalizaciju, Dom kulture, bioskopsku salu, poštu, ambulantu, osnovnu školu, motel i restoran, tri prodavnice mešovite robe, Etnografski muzej i drugo. Selo, Dobra takođe, pruža izvanredne uslove za život, negu i oporavak starijih lica u privatnom smeštaju.

Apartmani Cvetković u Dobri nalaze se na prostranom imanju, koje se od glavnog puta ka Donjem Milanovcu od Golupca prostire, predivnom travnatom baštom punom cveća, do obale Dunava. Ukupan smeštajni kapacitet čine četiri prijatno uređene sobe sa kupatilima, kao i prostrani dnevni boravak sa terasama na kojima gosti posebno uživaju tokom letnjih meseci. Posebno zadovoljstvo gostima pričinjavaju riblji specijaliteti – riblja čorba i pržena riba, kao i riba sa roštilja i druga tradicionalna jela, koju u bašti punoj zelenila pripremaju gosti, uz pomoć srdačnih i vrednih domaćina, od namirnica domace i lokalne proizvodnje. Naši gosti biciklisti iz čitavog sveta, koji biciklovima voze deonicu duž Dunava se sa radošću i zadovoljstvom odmaraju u ovom prijatnom mestu. Tokom zimskih meseci je boravak u centralnom delu kuće posebno prijatan, zahvaljujući pećki koja romantično pucketa i, podsećajuci na detinjstvo, mami maštu… Ko jednom poseti ovaj deo Đerdapa, nastavlja da dolazi svake godine, jer je boravak na ovom tihom mestu potpuno zadovoljstvo.

SHARE IT: