Deliblatska peščara

Specijalni Rezervat prirode Deliblatska peščara

Deliblatska Peščara je Specijalni Rezervat Prirode koji se prostire u južnom Banatu, između Dunava i zapadnih padina Karpata, na površini od 33.610 ha. Deliblatska Peščara je geo-morfološka pojava eolskog porekla, izuzetne lepote i višestrukog naučnog značaja, nastala tokom ledenog doba od moćnih naslaga eolskog silikatno-karbonatnog peska. Deliblatska Peščara je diluvijalnog porekla i predstavlja najveću peščaru Evrope, a u srednjem veku je nazivana Maksonsko polje ili pustara – Campus Maxons ili Campus de Maxond. Deliblatska Peščara je najveća oaza peska, stepe, sume i močvarne vegetacije u Panonskoj niziji. Deliblatska peščara, širok i jedinstveni prirodni fenomen u Evropi, uglavnom karakterišu elipsoidne peščane mase dužine i do 15 km. Pojedinačne peščane dine dostižu dužinu do 750 metara i visinu do 60 metara!

Nevezani pesak Deliblatske peščare je nekada bio izuzetan problem, jer se pod dejstvom košave razvejavao širokim prostorima Panonske nizije. Plansko pošumljavanje od vremena Marije Terezije je doprinelo bogatoj vegetaciji koja je povezala mase živog peska. Deliblatska peščara je duga 35km, a široka od 9 do 12 km. U njenim granicama se nalaze 2 stroga rezervata, 16 rezervata genetskog fonda i 6 spomenika prirode. Po poreklu Deliblatska peščara je jedinstvena u Panonskoj niziji, a njen karakterističan dinski reljef ne sreće se, tako izražen, nigde u ovom delu Evrope. Zbog svojih specifičnosti nazvana je „Evropska Sahara”.

Deliblatska peščara je stanište velikog broja biljnih i životinjskih vrsta, posebno ptica i plemenite divljači: jelena i srne, a poznata je i po tome što u njoj već vekovima živi banatski vuk. Jedinstvenost područja Deliblatske peščare privlači ljubitelje prirode, eko-istraživače, ribolovce i lovce. Parkovski uređeno uzvišenje najlepšeg i najpitomijeg dela specijalnog prirodnog rezervata je vazdušna banja Devojački Bunar. Danas je Deliblatska peščara zaštićena kao specijalni prirodni rezervat. Zahvaljujući posebnim prirodnim i klimatskim uslovima, iako na nadmorskoj visini od svega 200 metara, klima Deliblatske Peščare je slična planinskoj. Deliblatska peščara je retko naseljena, sa svega par sela koja se nalaze na obodu Parka Prirode. Područje Deliblatske peščare je na preliminarnom spisku Svetskog nasleđa pod zaštitom UNESCO.

Školsko-rekreativni centar Čardak je okružen borovom šumom u središnjem delu Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara, na samo sedam kilometara od sela Deliblato. Očuvana priroda, bujne šume i prostrane livade čine Čardak odličnim mestom za okrepljujući boravak u prirodi, uz mogućnost obuka, rekreacija i uživanja. Celina Čardak je prvenstveno namenjena đacima i sportistima, ali je moguće organizovati i uzbudljiv i zanimljiv team building program. Čardak čine centralna zgrada, paviljoni za smeštaj i restoran kapaciteta 400 mesta, u kome se poslužuje klasična jela. Paviljoni za smeštaj Nera i Brzava imaju 130 ležaja u višekrevetnim sobama sa upotrebom zajedničkih kupatila. Objekti i otvoreni sportski tereni za mali fudbal, rukomet, odbojku, košarku i eko teretana na otvorenom su izuzetno pogodni za boravak grupa dece i pripreme sportskih ekipa, porodica i grupa koji žele odmor u prirodi. Okolina Čardaka u Deliblatskoj peščari je odlična destinacija za aktivan odmor i pešačke ture duž nekoliko staza za pešačenje, različitih dužina i intenziteta, u pratnji iskusnih rangera.

Bela Crkva i Deliblatska Peščara Team building

SHARE IT: