Dejan Petrović Big Band

Dejan Petrović Big Band

Deutsche Welle u Guči

Dejan Petrovic, sin i naslednik Miće Petrovića, najpoznatijeg srpskog trubača, rođen je 1985. u selu Duboko, u blizini Užica. Dejan i brat Darko pripadaju četvrtoj generaciji trubača u njihovog porodici muzičkih stvaralaca. Prvi je trubu počeo da svira Dejanov pradeda Tanasije, od kada se trubačko umeće prenosi sa oca na sina. Tanasijev naslednik je bio Danilo, te kasnije njevov sin Mića, koji je zaslužan za svetsku slavu ovog instrumenta. Sigurno je da je Mića Petrović bio čovek ispred svog vremena – vizionar ili umetnik koji je umeo da iskoristi Božiji dar i koji je mogao da jednostavnim zvukom trube dirne bilo čiju dušu. Mića Petrović je bio odličan primer svojim sinovima Dejanu i Darku, koji su od malena ispoljili interes za muziku.

Dejan Petrović je sa 6 godina prvi put svirao pred publikom i, umesto igranja sa svojim prijateljima tokom detinjstva – provodio je mnogo vremena sa svojim ocem i orkestrom, učeći tajne i lepotu muzike, sve dok ih nije prepoznao u dubini svoje duše.

Sa 12 godina je Dejan Petrović već imao svoj omladinski trubački orkestar. Nažalost, četiri godine kasnije je ostao bez oca i teško breme koje nije bilo lako nositi je palo na njega. Dejan Petrović se ipak nije predao. Odlučno je išao stopama svog oca do momenta kada je morao da nastavi sam, odabravši svoj sopstveni put. Sa mnogo napornog rada i posvećenost, uz pomoć i podršku brata Darka i ostalih članova orkestra, mladi trubač Dejan Petrović je osvojio prestižne nagrade, kao i srca publike gde god je nastupao. Uspesi su se nizali, dok konačno Dejan Petrović nije prevazišao ostvarenje svoga oca, osvojivši na Saboru trubača u Guči, 2006. godine “majstorsko pismo”, najznačajniju nagradu Sabora. Tako je dvadesetogodišnjak iz sela Duboko ušao u istoriju kao najmlađi majstor trube i umetnik sa mogućnošću da osvoji svet na isti način.

Dejan Petrović je oduvek voleo da “se igra” svojom muzikom : da spoji različite, da izvede neotkriveno, da osvoji neosvojivo, uvek prateći savremene trendove, ali nikada ne napuštajući kontakt sa svojim poreklom, tradicijom i muzikom koja ga je stvorila. Ime Dejana Petrovića je svuda u svetu postalo sinonim za tradicionalnu srpsku muziku, često združeno sa modernim elementima i prilagođeno svačijem uhu. Dejan Petrović je s pravom postao ambasador srpske trube !

Već 15 godina orkestar Dejana Petrovića nastupa u završnici svih trubačkih nadmetanja u Srbiji i svetu. To je najbolji dokaz kvaliteta i pokretač da se nastavi, želi, radi i ostvari mnogo više.

Orkestar Dejana Petrovića je nastao 1996. godine, a njegov osnivač i mentor, Mića Petrović je bio majstor trube i legenda trubačke muzike. Grupa golobradih dečaka, pod vođstvom Dejana Petrovića, od prvog učešća na trubačkom takmičenju, osvaja brojna priznanja i nagrade, nastavljajući svoj put ka vrhu. Uvek svoju publiku uzbzđuju i oduševljavaju, uspevajući da očuvaju utisak da iza prijatnih, mladih momaka stoji izvanredan rad i posvećenost. Srca publike su time zauvek osvojena.

Pet godina im je trebalo da dostignu zrelost i prestanu sa takmičenjima omladinskih trubačkih orkestara, te su se uhvatili u koštac sa mnogo iskusnijim protivnicima. Kao što obično biva – kvalitet je pobedio. Jedinstven i nepobediv, posebnog zvuka i osećaja, Dejan Petrović i njevog orkestar čvrsto stoji na vrhu trubačke scene Srbije. Dejan i njegov orkestar su, osvojivši sva moguća priznanja i nagrade, 2010. godine odlučili da ne učestvuju u takmičenjima na Saboru trubača u Guči, kako bi dali šansu drugim, mladim orkestrima. Ne čudi činjenica da su brojne uticajne ličnosti muzičke i filmske scene odabrale ovaj orkestar za svoje saradnike. Među njima je Emir Kusturica jedan od najznačajnijih, sa kojim orkestar Dejana Petrovića sarađuje već 7 godina. Radili su muziku za veliki broj Kusturičinih filmova, a ni jedan Kustendorf festival nije prošao bez Dejana i njegovog orkestra.

Najznačajnije nagrade Sabora trubača u Guči :

Najbolji orkestar – 1998./2000./2003./2010.

Drugi orkestar – 2005./2006.

Najautentičnija muzika – 2002.

Zlatna truba – 2005./2009./2010.

Majstorsko pismo – 2006.

Druga truba – 2008.

Prva truba – 1999./2009.

Prva truba Međunarodnog takmičenja trubača – 2010.

Ukoliko čujete melodije svetski poznatih hitova isprepletene motivima srpske narodne muzike, koja čini savršenu celinu – znajte da je to delo Dejana Petrovića i njegovog Big Banda. Upečatljivi zvuci trube, gitare i veliki polet su osnovna obeležja ovog orkestra.

U proleće 2006. godine je Dejan Petrović, odlukom da se oproba u nečemu potpuno novom, započeo projekat sa svojim orkestrom, koji je imao drugačiji koncept. Dodao je svojoj originalnoj postavci duvačkih instrumenata klavijaturu, bubnjeve, udaraljke i ženski vokal, što su bili prvi koraci Big Banda prema stvaranju potpuno novog zvuka. Svoj prvi nastup su imali u jesen iste godine na Etno festivalu u Novom Sadu, gde je oduševljena publika pozdravila ovacijama svaku od njihovih pesama. Nastavili su rad tako što su u međuvremenu neki članovi orkestra zamenjeni, ali je dobar zvuk koji ih odlikuje ostao nepromenjen. 2007. godine su se orkestru pridružili gitara i muški vokal, kada je ubrzo održan prvi Kustendorf festival, na kome su učestvovali. Upravo posle pojavljivanja u Drvengradu je počeo pravi uspoh Big Banda Dejana Petrovića.

Danas je bas gitara deo Big Banda Dejana Petrovića, te oni daju brojne nastupe, imajući mogućnost da privuku publiku širom sveta. Oni se ne opredeljuju prema nekima ili menjaju žanrove, ne brinu o muzičkim stilovima, već jednostavno rade ono što vole i što im najbolje ide od ruke – stvaraju dobru muziku i njome pričinjavaju radost svojoj publici.

Prvi album Big Banda Dejana Petrovića, pod nazivom “Udahni duboko”, nsa 14 numera, od kojih 9 autorskih je izašao 2010. godine. Najveći hit albuma je “Vrtlog”, koji je već uskovitlao svet. Na albumu su tri pesme kojima su prerađene srpske tradicionalne pesme, kao i dve numere koje predstavljaju pesmu “Kolo” koju originalno izvodi poznata grupa Van Gogh, kao i muzika iz filma “Zavet” Emira Kusturice. Verovatno je najveće priznanje njihovog rada, kao kruna čitave karijere, bio solistički koncert održan u prepunom Sava Cetnru u Beogradu. Koncert je bio rasprodat, a oduševljeni posetioci i danas govore o izvanrednoj atmosferi ovog događaja.

Big Band Dejana Petrovića je nastupao u Londonu, Torontu, Moskvi, Atini, Solunu, Milanu, Torinu, Trstu, Brislu, Pragu, Cirihu, Skopju, Sofiji, Bukureštu, Ljubljani, Sarajevu i brojnim drugim gradovima u svetu. Održali su velike koncerte u koncertnim dvorana Sava Cenra i Arene u Beogradu i Hali Millennium u Vršcu, na trgovima u Negotinu, Kraljevu, Banja Luci, Svilajncu, Paraćinu i imali dva veoma uspešna nastupa na Saboru trubača u Guči i beogradskom Beer Festu. Svaki od prošlih ili budućih nastupa Big Banda Dejana Petrovića predstavlja jedinstven događaj, vrtlog dobrih vibracija i pozitivne energije koja budi nezamisliva osećanja kada vas ponesu veličanstveni zvuci trube.

Stoga se prepustite vrtlogu Dejana Petrovića….

SHARE IT: