Crna Gora

Crna Gora /što znači crna planina/ je prelepa, majušna zemlja jugoistočne Evrope i Mediterana, bogata jedinstvenim prirodnim, arhitektonskim i kulturnim nasleđem. Crna Gora je zemlja jedinstveno raznovrsnih pejsaža i klime, te dobro očuvanog prirodnog ambijenta “tamnih” planina, veličanstvenih kanjona, plavog Jadranskog mora, zelenih planinskih livada i idiličnih jezera. Crna Gora je prekrasno lepa zemlja u kojoj se planine spuštaju skoro direktno u more, stvarajući nadrealno prijatan osećaj koja je jedan od neotkrivenih dragulja nekadašnje Jugoslavije. Brand „Wild Beauty“ Crna Gora” opravdava se činjenicom da se posetiocima Crne Gore pruža pogled na izuzetnu prirodi, ali istovremeno nudi i raznoliki i visoki kvalitet usluga, usmeren na zadovoljenje potreba i zahteva svakog pojedinačnog gosta. Proglašenje Crne Gore jednom od turističkih destinacija sa najbržim rastom – 8. u svetu, WITC 2016. godine donosi velike izazove, ali i prilike iskorišćenja jedinstvenih vrednosti prirode, kulture, pejzaža i stilova života, koji predstavljaju osnovu crnogorske turističke privrede. Crna Gora ima prekrasnu jadransku obalu i graniči se sa Hrvatskom na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na severozapadu, Srbijom na severoistoku i Albanijom na jugoistoku. Ukupna površina Crne Gore iznosi 13,812 km2. Crnogorska Jadranska obala ima 117 veličanstvenih plaža i duga je 293 kilometara. Jadranska crnogorska rivijera obuhvata Boko-kotorski zaliv koji je jedan od deset najlepših zaliva na svetu i najjužniji u Evropi. Crnu Goru, kao još relativno nepoznat deo južnog Balkana, smatraju “skrivenim biserom Mediterana“.

Perast photo Dejan Knezevic

Ime “Crna Gora” prvi put se spominje u Povelji kralja Milutina 1276.godine. Smatra se da je Crna Gora dobila ime po gustim šumama koje su prekrivale planinu Lovćen i područje oko nje. Šume su bile toliko tamne da su posmatraču odavale utisak “crne” gore. Naziv Crna Gora je krajem 14. veka predstavljao samo malo područje plemena Paštrovića u primorju, da bi se kasnije koristio za određivanje šireg planinskog regiona po porodici Crnojević u Gornjoj Zeti. Ovo područje je u 19. veku postalo poznato kao Stara Crna Gora, kako bi se razlikovalo od novoosvojenih teritorija Brda. Crnogorci ili ”Karadžadaglije” /turski naziv/ su stanovnici četiri nekadašnje otomanske nahije, a njihovi potomci naseljavaju Katunsku, Lješansku, Riječku i Crmničku nahiju, a sve ostalo su Brđani, Hercegovci, Vasojevići, Pivljani, Zatarci, Grbljani, Paštrovići, Maine, Bokelji…

Glavni grad i administrativni i privredni centar Crne Gore je Podgorica, koji se nalazi u centralnom delu zemlje, kao i Cetinje, stari kraljevski grad i  kulturni i istorijski centar Crne Gore, poznat kao “grad – muzej”, u kome, zahvaljujući brojnim starim zgradama, imate osećaj da je vreme stalo. Podgorica se nalazi u plodnoj ravnici, od koje se za pola sata vožnje stiže do crnogorskih planina ili predivnog Skadarskog jezera, a za sat vremena vožnje – do crnogorske obale. Podgorica je u vreme komunističkog diktatora – Maršala Tita nosila naziv Titograd, po Titu.

Severna Crna Gora izgleda tako da od njene lepote zastaje dah i poznata je po odličnim skijaškim centrima, ali je takođe obožavaju planinari i posetioci-ljubitelji prirode, koji tokom leta /mogu da/ uživaju u spektakularnom pogledu na veličanstvene crnogorske planinske vence i vrhove. Severni deo Crne Gore obiluje impozantnim kanjonima, planinskim vrhovima prekrivenih snegom i u letnjim mesecima, uzbudljivim pećinama i nesvakidašnje lepim jezerima…. Na primer, prekrasno Kapetanovo jezero je smešteno na planini Lukavici, koja pripada vencu Moračkih planina. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1678 metara i nastalo je ledničkom aktivnošću. Postoje mnoge zanimljive legende o nastanku Kapetanovog jezera, od kojih nam jedna govori o planinskom katunu sa izvorom kristalno čiste vode, visoko u stenama, u kome su se okupljaje vile i kupale, daleko od pogleda ljudi….

Teritorija Crne Gore, surovih planina je uglavnom kraškog reljefa, posebno u zapadnom delu, gde planina Durmitor /2522 metara visine/ dostiže najviši vrh zemlje. Između crnogorskih planinskih venaca su uzane rečne doline Pive, Tare i Lima, dok su doline reke Morače i njenih pritoka šire i čine jedine nizije ovog područja, ograničenog prema jugu Skadarskim jezerom, čiji deo – trećina – pripada Albaniji.

Primorski gradovi Crne Gore će vas svakako opčiniti svojim šarmom, šarolikošću i mediteranskom klimom. Obalno područje Crne Gore ima tipične karakteristike mediteranskog regiona i izdvojeno je planinskim vencima Orjena, Lovćena i Rumije od unutrašnjosti Crne Gore. Ovo područje sačinjavaju teritorije opština Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj. Svaki od gradova crnogorske rivijere je posebna priča. Herceg Novi je prava mediteranska botanička bašta i grad živopisnih karnevala i umetnika. Kotor je grad muzej, deo UNESCO svetske kulturne baštine i postojbina drevnih moreplovaca, istraživača, građevinara i naučnika. Budva je otvorena pozornica pozorišnih događaja i festivala, značajan turitički centar i grad izvanrednih plaža i uzbudljivog noćnog života. Ulcinj je grad mnogih kultura i najistočniji grad Zapada i najzapadniji grad Istoka.

Veličanstveni i teško-pristupačni planinski predeli Crne Gore su sigurno bili prepreka mogućim osvajačima, ali danas u Crnoj Gori postoji oko šest hiljada kilometara pešačkih i biciklističkih staza – od kojih je većina obeležena i izuzetno primamljiva novim posetiocima, kojima podstiču radoznalost i snažnu želju za istraživanjem. Crnu Goru odlikuju strme, rogobatne stenovite planine i njihova nesvakidašnja raznovrsnost, te skoro netaknuta priroda, u kojoj se u prastarim šumama skrivaju vukovi i medvedi.

Vrhunski planinski svet Crne Gore, sa preko 150 planinskih vrhova visine preko 2000 metara, sa pastoralnim selima i spokojnim planinskim pasnjacima, podseća na davnu prošlost. Citava teritorija Crne Gore je zapravo jedan veliki Nacionalni Park, koji obuhvata nekoliko Nacionalnih Parkova, mnoštvo planina, reka, kanjona, jezera i Jadransko more. Posetioci Crne Gore se mogu probuditi na prekrasnom Jadranskom primorju, imati odlican rucak na Skadarskom jezeru i popodne setati planinskim vrhovima severne Crne Gore ! Cetiri Nacionalna Parka Crne Gore, široko raznovrsnih karakteristika, predstavlja istinsku riznicu prirode koju treba upoznati. Izazovne pešačke rute, fantastično različitih i lako dostupnih Nacionalnih Parkova Crne Gore, podstiču svakog posetioca. Individualnim turistima Crna Gora predstavlja prirodnu avanturu, koja se veoma retko sreće u Evropi : slobodna i bezbedna, često retko naseljena i netaknuta Crna Gora. Na većini pešačkih staza Crne Gore ćete susresti malo ljudi, dok neka područja imaju jedva dovoljno vode i oskudne smeštajne kapacitete – što je prava draž ! Ipak, izbor mesta u kojima možete boraviti se stalno povećava u celoj Crnoj Gori i svakodnevno se otvaraju planinske kuće, apartmani, bungalovi i privatne sobe, kao i hoteli svih kategorija. Individualne ture kroz Crnu Goru mountain-biciklom su još uvek namenjene pravim avanturistima, koji tragaju za divljinom i izazovima crnogorskih planina i smeštajem u sopstvenom šatoru ili  vožnji džipa.

Zahvaljujući izvanrednim poslovnim odnosima sa odabranim crnogorskim partnerima, posetiocima Crne Gore dodatno planiramo i realizujemo posebne aktivnosti i sadržaje, kao što je odlazak sa vodičem do lokalne pijace, radi upoznavanja autentične hrane i domaćih proizvoda regiona, sakupljanje školjki u Bokokotorskom zalivu ili posetu očuvanom kamenom selu u planinama iznad Tivta, koja omogućava upoznavanje kulture, istorije seoskog stanovništa koje ovde živi. Meštani ovog sela su se međusobno dogovorili da nikome ne prodaju svoja imanja i kuće, te je selo postalo i ostalo originalna kulturna znamenitost. Jedan od lokalnih vodiča ima porodičnu originalnu kuću u selu, odakle se pruža veličanstven pogled na okolinu. Dodatni sadržaj je poseta lokalnog proizvođača maslinovog ulja, u čijoj organizaciji posla je angažovana čitava porodica i posetiocima omogućava probu maslinovog ulja i učešće u njegovoj proizvodnji, kao i uživanje u učenju pripreme i probi tradicionalnih specijaliteta sa maslinovim uljem. Kontaktirajte nas za nova putovanja i nezaboravna kulinarska iskustva !

SHARE IT: