Crna Gora

Crna Gora /što znači crna planina/ je prelepa, majušna zemlja jugoistočne Evrope i Mediterana, bogata jedinstvenim prirodnim, arhitektonskim i kulturnim nasleđem. Crna Gora je zemlja raznovrsnih pejsaža i klime, te dobro očuvanog prirodnog ambijenta “tamnih” planina, veličanstvenih kanjona, plavog Jadranskog mora, zelenih planinskih livada i idiličnih jezera. Crna Gora je prekrasno lepa zemlja u kojoj se planine spuštaju skoro direktno u more, stvarajući nadrealno prijatan osećaj, koja je jedan od neotkrivenih dragulja nekadašnje Jugoslavije. Proglašenje Crne Gore jednom od destinacija sa najbržim rastom, 8. u svetu, WITC 2016., donosi velike izazove ali i prilike iskorišćenja jedinstvenih vrednosti prirode, kulture, pejzaža i stilova života, koji predstavljaju osnovu crnogorske turističke privrede. Crna Gora ima prekrasnu jadransku obalu i graniči se sa Hrvatskom na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na severozapadu, Srbijom na severoistoku i Albanijom na jugoistoku. Ukupna površina Crne Gore iznosi 13,812 km2, a crnogorska Jadranska obala, sa 117 veličanstvenih plaža, je duga 293 kilometara. Jadranska crnogorska rivijera obuhvata Boko-kotorski zaliv koji je jedan od deset najlepših zaliva na svetu i najjužniji u Evropi. Crnu Goru, kao još relativno nepoznat deo južnog Balkana, smatraju “skrivenim biserom Mediterana“.

 

Ime “Crna Gora” prvi put se spominje u Povelji kralja Milutina 1276.godine. Smatra se da je Crna Gora dobila ime po gustim šumama koje su prekrivale planinu Lovćen i područje oko nje. Šume su bile toliko tamne da su posmatraču odavale utisak “crne” gore. Naziv Crna Gora je krajem 14. veka predstavljao samo malo područje plemena Paštrovića u primorju, da bi se kasnije koristio za određivanje šireg planinskog regiona po porodici Crnojević u Gornjoj Zeti. Ovo područje je u 19. veku postalo poznato kao Stara Crna Gora, kako bi se razlikovalo od novoosvojenih teritorija Brda. Crnogorci ili ”Karadžadaglije” /turski naziv/ su stanovnici četiri nekadašnje otomanske nahije, a njihovi potomci naseljavaju Katunsku, Lješansku, Riječku i Crmničku nahiju, a sve ostalo su Brđani, Hercegovci, Vasojevići, Pivljani, Zatarci, Grbljani, Paštrovići, Maine, Bokelji…

Glavni grad i administrativni i privredni centar Crne Gore je Podgorica, koji se nalazi u centralnom delu zemlje, kao i Cetinje, stari kraljevski grad i  kulturni i istorijski centar Crne Gore, poznat kao “grad – muzej”, u kome, zahvaljujući brojnim starim zgradama, imate osećaj da je vreme stalo. Podgorica se nalazi u plodnoj ravnici, od koje se za pola sata vožnje stiže do crnogorskih planina ili predivnog Skadarskog jezera, a za sat vremena vožnje – do crnogorske obale. Podgorica je u vreme komunističkog diktatora – Maršala Tita nosila naziv Titograd, po Titu.

Severna Crna Gora izgleda tako da od njene lepote zastaje dah i poznata je po odličnim skijaškim centrima, ali je takođe obožavaju planinari i posetioci-ljubitelji prirode, koji tokom leta /mogu da/ uživaju u spektakularnom pogledu na veličanstvene crnogorske planinske vence i vrhove. Severni deo Crne Gore obiluje impozantnim kanjonima, planinskim vrhovima prekrivenih snegom i u letnjim mesecima, uzbudljivim pećinama i nesvakidašnje lepim jezerima…. Na primer, prekrasno Kapetanovo jezero je smešteno na planini Lukavici, koja pripada vencu Moračkih planina. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1678 metara i nastalo je ledničkom aktivnošću. Postoje mnoge zanimljive legende o nastanku Kapetanovog jezera, od kojih nam jedna govori o planinskom katunu sa izvorom kristalno čiste vode, visoko u stenama, u kome su se okupljaje vile i kupale, daleko od pogleda ljudi….

Teritorija Crne Gore, surovih planina je uglavnom kraškog reljefa, posebno u zapadnom delu, gde planina Durmitor /2522 metara visine/ dostiže najviši vrh zemlje. Između crnogorskih planinskih venaca su uzane rečne doline Pive, Tare i Lima, dok su doline reke Morače i njenih pritoka šire i čine jedine nizije ovog područja, ograničenog prema jugu Skadarskim jezerom, čiji deo – trećina – pripada Albaniji.

Primorski gradovi Crne Gore će vas svakako opčiniti svojim šarmom, šarolikošću i mediteranskom klimom. Obalno područje Crne Gore ima tipične karakteristike mediteranskog regiona i izdvojeno je planinskim vencima Orjena, Lovćena i Rumije od unutrašnjosti Crne Gore. Ovo područje sačinjavaju teritorije opština Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj. Svaki od gradova crnogorske rivijere je posebna priča. Herceg Novi je prava mediteranska botanička bašta i grad živopisnih karnevala i umetnika. Kotor je grad muzej, deo UNESCO svetske kulturne baštine i postojbina drevnih moreplovaca, istraživača, građevinara i naučnika. Budva je otvorena pozornica pozorišnih događaja i festivala, značajan turitički centar i grad izvanrednih plaža i uzbudljivog noćnog života. Ulcinj je grad mnogih kultura i najistočniji grad Zapada i najzapadniji grad Istoka.

Veličanstveni i teško-pristupačni planinski predeli Crne Gore su sigurno bili prepreka mogućim osvajačima, ali danas u Crnoj Gori postoji oko šest hiljada kilometara pešačkih i biciklističkih staza – od kojih je većina obeležena i izuzetno primamljiva novim posetiocima, kojima podstiču radoznalost i snažnu želju za istraživanjem. Crnu Goru odlikuju strme, rogobatne stenovite planine i njihova nesvakidašnja raznovrsnost, te skoro netaknuta priroda, u kojoj se u prastarim šumama skrivaju vukovi i medvedi.

Vrhunski planinski svet Crne Gore, sa preko 150 planinskih vrhova visine preko 2000 metara, sa pastoralnim selima i spokojnim planinskim pasnjacima, podseća na davnu prošlost. Citava teritorija Crne Gore je zapravo jedan veliki Nacionalni Park, koji obuhvata nekoliko Nacionalnih Parkova, mnoštvo planina, reka, kanjona, jezera i Jadransko more. Posetioci Crne Gore se mogu probuditi na prekrasnom Jadranskom primorju, imati odlican rucak na Skadarskom jezeru i popodne setati planinskim vrhovima severne Crne Gore ! Cetiri Nacionalna Parka Crne Gore, široko raznovrsnih karakteristika, predstavlja istinsku riznicu prirode koju treba upoznati. Izazovne pešačke rute, fantastično različitih i lako dostupnih Nacionalnih Parkova Crne Gore, podstiču svakog posetioca. Individualnim turistima Crna Gora predstavlja prirodnu avanturu, koja se veoma retko sreće u Evropi : slobodna i bezbedna, često retko naseljena i netaknuta Crna Gora. Na većini pešačkih staza Crne Gore ćete susresti malo ljudi, dok neka područja imaju jedva dovoljno vode i oskudne smeštajne kapacitete – što je prava draž ! Ipak, izbor mesta u kojima možete boraviti se stalno povećava u celoj Crnoj Gori i svakodnevno se otvaraju planinske kuće, apartmani, bungalovi i privatne sobe, kao i hoteli svih kategorija. Individualne ture kroz Crnu Goru mountain-biciklom su još uvek namenjene pravim avanturistima, koji tragaju za divljinom i izazovima crnogorskih planina i smeštajem u sopstvenom šatoru ili  vožnji džipa.

Zahvaljujući izvanrednim poslovnim odnosima sa crnogorskim partnerima, posetiocima Crne Gore dodatno planiramo i realizujemo posebne aktivnosti i sadržaje, kao što je odlazak sa vodičem do lokalne pijace, radi upoznavanja autentične hrane i domaćih proizvoda regiona, sakupljanje školjki u Bokokotorskom zalivu ili posetu očuvanom kamenom selu u planinama iznad Tivta, koja omogućava upoznavanje kulture, istorije seoskog stanovništa koje ovde živi. Meštani ovog sela su se međusobno dogovorili da nikome ne prodaju svoja imanja i kuće, te je selo postalo kulturna znamenitost. Jedan od lokalnih vodiča ima porodičnu originalnu kuću u selu, odakle se pruža veličanstven pogled. Drugi sadržaj je poseta lokalnom proizvođaču maslinovog ulja, u čemu je angažovana čitava porodica koja posetiocima omogućava probu maslinovom ulja i učešće u njegovoj proizvodnji, kao i uživanje u učenju pripreme tradicionalnih specijaliteta sa maslinovim uljem  !

 

SHARE IT: