Crkva Svetog Đorđa Oplenac

Crkva Svetog Đorđa Oplenac

Topola je lepa varošica oko 80 km južno od Beograda, u podnožju jedinstveno značajnog istorijskog mesta Oplenca, potpuno okruženog gustom šumom i zelenilom. Grad Topola se nalazi oko padine brda Oplenac u centralnoj Srbiji pod nazivom Šumadija, što znači šuma. Topola je jedna od sedam opština Šumadijskog okruga, udaljena 15 km od AranđelovcaBukovičke Banje i oko 40 km od Kragujevca. Topola je lepo uređeno mesto u kome se nalazi spomenička celina i istorijsko-memorijalni kompleks Oplenac /nazvan po uzvišenju koje dominira iznad grada/ sa petokupolnom, mermerom obloženom crkvom Svetog Đorđa u kojoj su sahranjeni svi članovi kraljevske porodice Karađorđević. Time je Oplenac u srcima svih srpskih monarhista. Istorijsko-memorijalni kompleks Oplenac obuhvata Mauzolej Karađorđevića – crkva Svetog Đorđa koja je zadužbina Kralja Petra I Karađorđevića, prostrani raskošno uređeni park, vilu Kralja Aleksandra I Karađorđevića, vilu kraljice Marije, kuću kralja Petra, hotel “Karađorđe”, vinograde i kraljevske podrume.

Oplenac je mauzolej srpske i jugoslovenske dinastije Karađorđević, koja je naizmenično vladala Srbijom, smenjujući se sa dinastijom Obrenović, nakon što su Srbija i Balkan oslobođeni od Otomanske viševekovne vlasti, kao i pre Drugog svetskog rata, tokom koga je komunistička partija došla na vlast i Jugoslavija postala republika.

Kralj Petar I Karađorđevic je umro 16. avgusta 1921. godine, a njegov naslednik, Kralj Aleksandar I Karađorđević se lično starao o završetku kraljevske zadužbine i crkve na Oplencu. Kralj Petar I Karađorđević je srpskom narodu verovatno najomiljeniji i najvoljeniji vladar. Posle šestogodišnjeg ratovanja /1912-1918/ Kralj Petar je postao prvi kralj Srba, Hrvata i Slovenaca. Lagano i uzdržano je potvrdio da je jedan od najboljih liberalnih vladara Evrope, a kasnije se u Balkanskim ratovima, u kojima su Turci isterani iz Makedonije i Stare Srbije, potvrdio i kao veličanstven vojnik. Odbio je ponudu da u poznoj starosti napusti Srbiju kojoj je pretila okupacija Austrougarske, kojom je započeo Prvi svetski rat. Kralj Peter I Karađorđevic je prošao albansku golgotu kroz Prokletije – povlačenje oko 110000 vojnika srpske vojske i stanovnika preko albanskih planina, pred nadmoćnom vojskom Austro-ugarske carevine i napadima albanskih vojnika. Zahvaljujući svojim zaslugama u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, kralj Petar Prvi je među svojim Srbima sunarodnicima poznat kao Kralj Oslobodilac.

Mauzolej na Oplencu, tj. veličanstvena petokupolna Crkva Svetog Đorđa ima četiri kupole na krajevima krsta i petu, veću kupolu nad njihovim presekom. Crkva Svetog Đorđa na Oplencu je građena po projektu arhitekte Koste Jovanovića, a njenu unutrašnjost jedinstveno ukrašavaju mozaici izvanredne lepote. Prekrasni mozaici Crkve Svetog Đorđa na Oplencu pokrivaju površinu od 3500 m2 i izrađeni su od preko 40 miliona raznobojnih kamenih kockica, predstavljajući verne kopije najpoznatijih fresaka preko 60 srpskih srednjovekovnih manastira. Na mozaicima oplenačke crkve se nalazi čak 725 slikanih kompozicija sa 1500 figura iz šezdesetak srpskih manastira i crkava. Arhitektonska vrednost Zadužbine Karađorđevića u Oplencu je u monumentalnom srpsko-vizantijskom stilu crkve Svetog Đorđa, koja je obložena belim mermerom sa Venčaca. Poseban utisak raskoši i bogatstva ostavlja originalni pod izveden od raznobojnog poliranog mermera. U severnoj pevnici Crkve Svetog Đorđa na Oplencu se nalazi sarkofag Kralja Petra, a u južnoj pevnici sarkofag Karađorđa, osnivača dinastije Karađorđević.

Vođa Prvog srpskog ustanka, vožd Đorđe Petrović, poznatiji po nadimku Karađorđe je rođen u obližnjem selu. Nakon požara 1804. godine koji su podmetnuli Turci u znak odmazde zbog srpskog ustanka, Karađorđe gradi odbrambenu rezidenciju u Topoli koja postaje sedište srpskog ustaništva protiv Otomanskog carstva. U prelepom parku u Topoli, nekadašnje trospratno utvrđenje neprobojnih zidova i majušnih prozora koja je bila kuća vođe Karađorša, svedoči o burnoj ustaničkoj istoriji Srbije, jer je tu danas spomenik vođi Karađorđu, dok je Karađorđeva rezidencija pretvorena u zanimljiv istorijski Muzej. Kraljevski vinski podrum je takode deo ove jedinstvene istorijske celine, kraljeva vila i nekoliko drugih građevina, koje okružuju prostrani vinogradi….

26.05.2013. godine je polaganjem zemnih ostataka svog posledjeg kralja, Petra Drugog Karađorđevića, dve kraljice, Marije i Aleksandre Karađorđević i kraljevića Andreja Karađorđevića u Hram Svetog Đorđa – Mauzolej Karađorđevića na Oplencu, Srbija učinila važan korak u ispravljanju jedne od najvećih nepravdi u svojoj istoriji – nepravdi prema porodici Karađorđević i svima koji su dali živote za kralja i otadžbinu Srbiju. 29. novembra 1945. godine je obličnom deklaracijom i voljom revolucionarne komunističke vlasti, bez narodnog referenduma, ukinuta monarhija – oblik državnog uređenja pod kojim je Srbija postigla sve što je vredno i trajno tokom svog postojanja. Ubrzo je 1947. godine oteta vekovima sticana imovina Karađorđevića i zabranjen im je povratak u otadžbinu……

SHARE IT: