Čenej seoski turizam 011 – Brkin Salaš

Čenej seoski turizam 011 – Brkin Salaš

Čenej je salašarska zajednica koja na poseban način čuva i neguje vojvođansku tradiciju. Veruje se da na Čeneju postoji oko 100 salaša, među kojima je i ljupki Brkin salaš porodice Matić. Vesela i marljiva porodica Matić na svom prostranom salašu, veličine gotovo 5 hektara na Čeneju, udaljenom samo 6 km, odnosno petnaestak minuta vožnje od centra Novog Sada, sa velikom radošću očekuje svakog gosta “dobre volje”, kako bi mu predstavila brojne prednosti autentičnog života na salašu. Ovaj autentični salaš se nalazi na starom putu Novi Sad – Subotica, u blizini čenejskog aerodroma.

O vojvođanskim salašima i životu na njima ste čuli ili čitali, ali sigurno niste ni sanjali da se na salašu može “živeti san”. Udaljeni od buke i “saobraćajne džungle”, dolaskom na ovaj lepo uređen originalan salaš, uvek se iznova uveravate u značaj blagotvornog mirisa sveže pokošene trave, bezbrižnog smeha jednog od trojice sinova domaćina salaša, slobode pogleda koji prati jato ptica na horizontu, veselim vojvođanskim tamburašima….. Na Brkinom salašu na Čeneju Vas očekuju staje sa kozama, pilićima, ćurkama, morkama, patkama, guskama, mačićima i drugim domaćim životinjama o kojima brinu sve tri generacije domaćina. Uz mnogo dobre volje i kvalitetnog vaspitanja i obrazovanja, čitava porodica sa lakoćom pristupa redovnim salašarskim poslovima : namirivanju stoke ili poljoprivrednim radovima u bašti i na poljima koja okružuju salaš, kao i pružanju turističkih usluga. Ovaj prijatan salaš je deo naše ponude vikend aranžmana u selima Srbije i nezaboravnih gastro doživljaja – kulinarskih radionica.

PANACOMP na Brkinom salašu, zajednički sa vrednim domaćinima, tradicionalno održava nezaboravne jednodnevne DEČIJE EDUKATIVNE RADIONICE, aktivnim učešćem dece predškolskog i školskog uzrasta do petog razreda, sa posebno osmišljenim sadržajima. Od nedavnom je na ovom autentičnom vojvođanskom salašu i novi sadržaj koji pleni ljubitelje izazova i avanture – Avantura park, sa potpuno bezbednom opremom i sadržajima, kojima upravljaju iskusni instruktori fitnesa i avanture. Taj doživljaj ostaje u dugom sećanju najmlađih, ali i starijih posetilaca, jer omogućava raznovrsne uzbudljive aktivnosti na otvorenom poligonu Avantura parka. Poučna bliskost sa prirodom i domaćim životinjama je jedno od zanimanja mladih domaćina i posetilaca, koji svojim ličnim primerom i gostoljubivošću žive san po prirodnim merilima. Na prostranstvu Brkinog salaša, površine od 4,5 ha je uvek dovoljno mesta pogodnog za raznovrsne aktivnosti : rad u bašti punoj organskog voća i povrća, kuvanje kotlića, pečenje roštilja, jagnjeta ili praseta, vožnja četvorotočkaša ili u zaprezi koju vuku konji ili krave, kao i vožnja traktorom, uživanje u miru opuštajućeg prirodnog ambijenta. A tek Natašin – gazdaričin – omiljeni specijalitet : “salašarska” ćurka sa krompirima spremljena ispod originalnog saca ili knedle sa šljivama ili štrudla sa makom, za koje je tašta najbolji majstor !!!

Smeštaj: četiri dvokrevetne sobe sa kupatilima i centralnim grejanjem, koje su opremljene starinskim drvenim nameštajem i salašarskim sadržajima. Za veće grupe organizujemo dodatni smeštaj na čuvenom “Salašu 137” u neposrednoj blizini ili kod susednih domaćina – čenejskih salašara (u sobama sa zajedničkim kupatilima). Domaćini Brkinog salaša na Čeneju se služe engleskim i nemačkim jezikom.

SHARE IT: