Čardaklije turistički kompleks Bosanski Petrovac

Čardaklije turistički kompleks Bosanski Petrovac

Idilično i bajkovito seosko turističko domaćinstvo Čardaklije se nalazi u selu Vrtoče, u opštini Bosanski Petrovac, na magistralnom putu Bihać – Bosanski Petrovac, 12 km od Nacionalnog Parka Una, 2 sata od Jadranskog mora i 70 km od Plitvičkih jezera. Ideja o stvaranju seoskog domaćinstva „Čardaklije” potekla je od braće Zorana i Zdravka Radoševića koji su život svojih predaka od pre 150 godina utkali u sadašnji objekat „Čardaklije”. Nikola, predak vlasnika Zorana se spustio sa Velebita 1825. godine u pitominu Vrtoča. Napravio je, po porodičnoj priči, neobičnu kuću, usku a visoku, pa ga je selo prozvalo Čardaklijom, što je vremenom postalo simbol prepoznatljivosti porodice, kao i današnje etno celine, koja bukvalno pleni svojim zanimljivim izgledom, sadržajima i aktivnostima koje su na raspolaganju posetiocima.

Danas, seosko domaćinstvo „Čardaklije” predstavlja staro rustično domaćinstvo koje širokog srce i osmeha dočekuje goste i nudi mogućnost odmora i uživanja u tradicionalnim jelima, pićima, opuštajućoj atmosferi u etno ambijentu. Seosko domaćinstvo „Čardaklije” je idealno mesto za relaksaciju, meditaciju, uživanja sva čula, šetnju šumskim proplancima daleko od gradske vreve i savremenog načina života.

Glavni centralni objekat u okviru celine „Čardaklije” je Gostinjska kuća, izgrađena u tradicionalnom arhitektonskom stilu sa ukrasima i nameštajem potpuno svojstvenim za seosku kuću. U prizemlju gostinjske kuće je smeštena konoba koja poslužuje tradicionalnih jela i pića, a na spratu je restoran, ukupnog kapaciteta 75 sedećih mesta. Pored gostinjske kuće izdvaja se i građevina Čardak, smeštena u prirodnoj hladovini jasena i hrasta gde se meso i mleko prerađuju na tradicionalan način. Domaćinstvo „Čardaklije” obuhvata i pekaru i kuhinju u kojima se pripremaju hleb i peciva od različitih vrsta brašna, kao i od žitarica organskog porekla. Izdvaja se i objekat Vesele kuće čiji se simboličan i luckast naziv vezuju za probu rakije, druženje, opuštanje. Vesela kuća daje priliku posetiocima da se upoznaju sa tehnologijom pripreme rakije. Vanjsko ognjište turističkog domaćinstva Čardaklije omogućava odličnu priliku za druženje i ugodan razgovor u hladovini, kao i pripremu tradicionalnih jela sa roštilja i ražnja. Koliko seosko turističko domaćinstvo „Čardaklije” vodi računa o očuvanju običaja, tradicionalnih zanata i vrednosti govori u prilog činjenica da u okviru celine postoji i edukativno-ekološki centar, u kome se predstavlja tradicionalna proizvodnja pekmeza od šipka i šljiva, sokova od zove i drenjka, raznih vrsta čajeva od sirovina organskog porekla. Posetioci mogu da vide kako nastaju „Bolića kolo”, seljačke torbe, vunene čarape….

Smeštajni kapaciteti seoskog turističkog domaćinstva “Čardaklije” se nalaze u neposrednoj blizini glavnog centralnog dela domaćinstva, ali to nikako ne remeti mir i diskreciju gostiju, jer su smeštajne jedinice dovoljno daleko da gosti mogu da uživaju u skladnoj tišini upotpunjenoj prirodnim ambijentom okruženja. „Čardaklije” raspolažu sa tipskim seoskim kućicama apartmanskog tipa sa 4 ili 6 ležajeva. Za sada postoje dve takve seoske kućice, ali se planira izgradnja novih smeštajnih kapaciteta.

U ponudi seoskog domaćinstva „Čardaklije” izdvajaju se sledeće aktivnosti, sadržaji i radionice: foto safari, radna terapija, „full contact”, zabavno-edukativni izlet, škola gljivarstva, raznovrsni izleti za decu, jahanje konja, vožnja kočijama i odrasle. Tokom boravka posetioci mogu uživati u poseti i aktivnostima u Nacionalnom Parku Una, splavarenju, pešačkim turama, vožnji brdskog bicikla…. Seosko turističko domaćinstvo „Čardaklije” svakom posetiocu želi da pruži potpuni užitak i idiličan odmor gde se pored osnovnih smeštajno – ugostiteljskih usluga nude i različiti atraktivni sadržaji koji će animirati i zaintrigirati posetioce, proširiti im vidike, saznanja i interesovanja.

SHARE IT: