Čarda i Prenoćište Šebešfok Bezdan

Čarda i Prenoćište Šebešfok Bezdan

Poznata čarda Šebešfok se nalazi na Velikom Bačkom Kanalu, u vikend naselju Šebešfok i Specijalnom Rezervatu prirode Gornje Podunavlje, 6,5 km od centra Bezdana. Kanal Baja – Bezdan je proglašen zaštićenim prirodnim područjem prve kategorije u Gornjem Podunavlju. Svojim sadržajima čuvena čarda sa prenoćištem Šebešfok značajno doprinosi turističkoj ponudi na Velikom Bačkom kanalu i Dunavu.

Veliki bački (Kišov) kanal se nalazi u centralnom delu sistema kanala DUNAV-TISA-DUNAV i njegov gornji tok povezuje Sombor sa naseljenim mestima Bački Monoštor i Bezdan. Veliki Bački kanal čini jedno od najznačajnijih  staništa  retkih zaštićenih vrsta  u Evropi i u ovom delu Srednjeg podunavlja (beli lokvanj, orao belorepan, crna roda…) – Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“. Bački Monoštor – vojvođansko selo okruženo misterioznim dunavskim rukavcima, kanalima i mirisnim šumama, pruža vam priliku da osetite duh tradicije očuvan u prelepim nošnjama i etno-kućama, posetite zanatlije koji se bave već polako zaboravljenim starim zanatima,  uživate u gastronomskim specijalitetima i domaćim proizvodima. Monoštorske šume „Evropskog Amazona“ svojim mirisima, zvucima i slikama predstaviće vam jedan sasvim novi svet, za koga smo često nesvesni da nam se nalazi tu, nadomak ruke.

Gostima su u Prenoćištu Šebešfok na raspolaganju dvokrevetne sobe sa kupatilima sa tušem, u ukupnom kapacitetu 12 ležaja. Sobe Prenoćišta Šebešfok su opremljene laminat podovima, besplatnim bežičnim internetom, king size ležajevima i gaderoberima. Tokom letnjih meseci su na raspolaganju i tri brvnare Šebešfok – tri dvokrevetne smeštajne jedinice sa posebnim kupatilima. Ljubitelji prirode i posebnog doživljaja Specijalnog Rezervata Prirode Gornje Podunavlje imaju priliku da uživaju pored kanala i čarde, u brvnarama sa po dva ležaja i sopstvenim kupatilima i parkingom.

Čarda Šebešfok ima kapacitet 200 mesta u zatvorenom delu i velikom baštom, uz gostima najomiljeniji deo – splav na vodi. U okviru čarde Šebešfok je i dečije igralište. Pored čarde Šebešfok prolazi biciklistička staza “Euro Velo 6”, biciklistička staza “Panonski put mira” i put za granični prelaz sa Republikom Hrvatskom. U okolini čarde Šebešfok postoje izvanredni tereni za eko, biciklistički, rekreativni, lovni i ribolovni turizam.

Riblji paprikaš se u Čardi Šebešfok pravi od sveže izlovljenog šarana ili mešane ribe, što je gurmanluk zbog koga se gosti stalno vraćaju. Kuvari Čarde Šebešfok pripemaju već standardno odličan paprikaš, koji je posebno ukusan sa domaćim rezancima koji se takođe pripemaju na licu mesta. Riblji paprikaš se kuva isključivo po porudžbini, otprilike 40 minuta, i za to vreme gosti mogu da probaju specijalitete čarde Šebešfok – konzervisana i marinirana predjela dimljenih ribljih đakonija ili suhomesnate proizvode – pravi domaći kulen. Pored ribljeg paprikaša, Čarda i prenoćište Šebešfok ima na menije veliki izbor izuzetno ukusne pržene rečne ribe. Čarda Šebeškof je pogodno mesto za organizaciju raznovrsnih zabava, proslava i venčanja.

SHARE IT: