Bugarska muzika

Bugarske muzika je deo tradicije Balkana, koja se prostire čitavom jugoistočnom Evropom, a odlikuje je njen specifičan zvuk. Bugarski drevni način pevanja je svetski poznat po prodornim glasovima i jedinstvenom skladu, koji sigurno potiče od Orfejeve tradicije. Pretpostavlja se da je nesvakidašnji neujednačen ritam bugarske muzike potiče od tračkog muzičkog nasleđa. Tradicionalna muzika Bugarske je postigla veliki međunarodni uspeh, zahvaljujući međunarodnom uspehu ženskog hora Le Mystere des Voix Bulgares, koji je dostigao najviše muzičke domete Evrope i šire. Za bugarske glasove važi da su otvoreno-grleni, mada je to nekako pogrešno rečeno. Pevači se zapravo usredsređuju na način da svojim glasovima daju karakterističnu oštrinu, što omogućava da se njihova pesma dakelo čuje.

TAJNA BUGARSKIH GLASOVA – LE MYSTERE DES VOIX BULGARES Ženski pevački hor je postao popularan širom sveta kao ženski hor bugarske državne televizije i ansambl retkog umetničkog dara i ogromne popularnosti. Hor Le Mystere des Voix Bulgares zapravo predstavlja jedan od najzadivljujućih uspeha u muzici. Hor Tajna bugarskih glasova je nastao početkom pedesetih godina 20. veka, sa prvenstvenim ciljem da sakuplja autentičnu i obrađenu muziku za višeglasne horske narodne pesme koje će biti snimane i emitovane najpre na radiju, pa potom i na televiziji. Ansambl Tajna bugarskih glasova – Le Mystere des Voix Bulgares, po upravom prof dr Dore Hristove već mnogo godina učestvuje u egzotičnom višeglasnom stilu prekrasno obrađenih pesama, koja sjedinjavaju narodne melodije sa prefinjenim harmonijama i ubedljivim ritmovima. Repertoar hora je nastao iz aranžmana koje su komponovali najuglednijih bugarski kompozitori, kao što su Filip Kutev, Krassimir Kyurkchiyski, Nikolai Kaufman, Petar Lyondev, Ivan Spassov, Stefan Moutafchiev, Kiril Stefanov i drugi. “To su pevači koji su osvojili nagradu Grammy i slavu kao super zvezde popa – Paul Simon, Linda Ronstadt, George Harrison, Bobby Mcferrin, Midori i mnogi drugi širom sveta. One stvaraju spektakl gde god nastupaju i zvezde su u punom smislu te reči. Njihove melodije hipnotišu, kružeći Evropom i svetom, rušeći granice istoka i zapada, pap i klasične muzike, starog i savremenog. Hor je formiran sredinom 20. veka, sa ciljem da se promoviše bogato nasleđe bugarskog vokalnog folklora…Misteriozni, zvonki glasovi članica ansambla “Le Mystere des Voix Bulgares“, savršeno precizni i usaglašeni, slušaoca vode u arhaičan svet zvukova davno minulih vremena. Članice hora Le Mystere des Voix Bulgares pretvaraju glasove u čudne vokalne tonove, koji kao da nisu ljudski, već se čini kao da ih izvodi neki strani instrument. “One su kao anđeli…intonativno savršeno, muzički najtaninije iznijansirano….”

Hor Le Mystere des Voix Bulgares -The Mystery of Bulgarian Voices ima 23 ženskih članica, jednog ili dva muška solista, plus 5 muzičara – po potrebi, a horom diriguje prof dr Dora Hristova ili direktor Kalina Barova. Najpoznatije pesme Ansambla Le Mystere des Voix Bulgares – The Mystery of Bulgarian Voices su DILMANO DILBERO (Divna Dilmana), DANYOVA MAMA (Danjova mama), DUDA E BOLNA (Duda je bolesna), BOGORODITSE (Bogorodice), POLEGNALA TODORA (Zaspala je Todoora)…

“Bugarska muzika je veličanstveno lepa, glasovi su jedinstveni, melodije neobične i mislim da su ljudi njome opčinjeni. Asimetrični ritmovi su veoma ubedljivi, a način pevanja je upravo magičan”, kaže Duran (The New York Times).

 

SHARE IT: