Brvnare Bošković Žabljak Durmitor

Brvnare Bošković Žabljak Durmitor

Planina Durmitor čini crnogorski Nacionalni Park Durmitor i veličanstven planinski venac od 27 vrhova, od čije lepota ostajete bez daha, visine iznad 2200 metara i ukupno 48 vrhova iznad 2000 metara nadmorske visine, 5 kanjona i 18 ledničkih jezera, koje meštani zovu Gorske oči. Planina Durmitor je drugi po visini planinski venac Dinarskih Alpa, posle planinskih venaca Prokletija. Prekrasan planinski venac Durmitora i veličanstveno Crno Jezero Nacionalnog Parka Durmitor predstavljaju simbole Crne Gore. Nacionalni Park Durmitor, od čije lepote zastaje dah, su stvorili lednici i izpresecan je rekama i podzemnim potocima. Masiv Durmitora okružuje na severu Kanjon reke Tare, najdublji kanjon Evrope, na zapadu nesvakidašnje lep kanjon Pive i uzbudljivi kanjon Komarnice na jugu. Prema istoku Durmitor je otvoren prema prostranoj, 1500 metara visokoj Jezerskoj visoravni. Planina Sinjajevina se prostire od istočnog dela visoravni Jezerske Površi. Planinski greben Durmitora se velikom većinom prostire u Opštini Žabljak. Na Durmitoru se nalazi 16 prekrasnih ledničkih jezera, razbacanih po planinskom masivu i Jezerskoj Površi. Jezera značajno doprinose lepoti Durmitora i nose nadimak Gorske Oči. Jezera Durmitora su Crno Jezero, Veliko Škrčko Jezero, Malo Škrčko Jezero, Jezero Zeleni Vir, Jablan Jezero, Valovito Jezero, Jezero Vir u Lokvicama, Srablje Jezero, Modro Jezero, Jezero Suva Lokva, Zminje Jezero, Barno Jezero, Pošćensko Jezero, Zabojsko Jezero, Vražje Jezero, Riblje Jezero, Zminčko Jezero i Sušičko Jezero.

Duž Kanjona Reke Tare, koji je najdublja klisura Evrope, guste borove šume su prošarane bistrim jezerima, koja su staništa velikog broja endemskih biljaka. Nacionalni Park Durmitor je deo UNESCO Svetskog Prirodnog nasleđa od 1980. godine. Pogled sa Durmitora je nezaboravan i obuhvata nekoliko stotona kilometara – od planine Rudnik na severu do vrhova planine Orijena i Jadranskog mora i od Kopaonika /Srbija/ do Čvrsnice, na zapadu. Neverovatno impresivan je pogled na planinske vence Crne Gore, prošarane rečnim dolinama i živopisnim kanjonima, kao i posmatranje zatalasanih planina, smeštenih oko gorostasnog masiva Durmitora.

Savin Kuk je najpopulariji i najposećeniji vrh Nacionalnog Parka Durmitor, do čije istočne padine se stiže sedežnicom, nekoliko stotina metara ispod najviše tačke, u blizini Savine Vode. Sedežnica pripada Ski Centru Durmitor i značajno pomaže upoznavanju lepota istočnog dela Savinog Kuka, koji se uzdiže 800 metara iznad Jezerske Visoravni. Ova strana Durmitora se zove Čista Strana. Snežni pokrivač na Durmitoru se održava 120 dana godišnje, a najbolje ski staze su na padinama Savinog Kuka, Štuoca i Javorovače. Ski staza Savin kuk je duga 3500 metara i ima dve sedežnice, ski lift, pomoćni lift i servis za skijašku opremu. Štuoc ski staza je nešto krača – 2600 metara, ali veoma uzbudljiva, dok 800 metara ski staze Javorovača, predstavlja užitak za skijaše koji vole kratki spust. Snowbord postaje sve omiljeniji poslednjih godina, jer se brojni ljubitelji snowborda okupljaju svake godine na takmičenjima na Durmitoru. Na Durmitoru postoji 748 planinskih izvora, iz kojih možete piti, u šumama starim preko 100 godina. Duž planinskih i pešačkih staza Durmitora, ukupne dužine oko 2000 km, nalaze se brojne pećine, među kojima je Ledena Pećina, smeštena ispod vrha Obla Glava.

Žabljak se nalazi u severozapadnom delu Crne Gore, u središtu Durmitora, na nadmorskoj visini od 1450 metara, što predstavlja najviše urbano naselje na Balkanu. Oko 4500 stanovnika živi u Žabljaku i okolnim selima. Strmi krovovi kuća potvrđuju činjenicu da su zime veoma surove i klima na Durmitoru veoma oštra. Brojna malena sela, različite starosti, okružuju Žabljak. Neka od sela postoje od davnina, dok su neka nastala nedavno. Neka sela su nastala na mestima nekadašnjih katuna – staje ili kuće za letnju ispašu, dok su neka nastala na mestu potpuno zaboravljenih sela. Posetioci ovog kraja obično traže zaklonjena mesta, dajući prednost sunčanim stranama planine i obilnim livadama.

Brojne prednosti planine Durmitor možete upoznati i doživeti tokom boravka u predivnim planinskim brvnarama za iznajmljivanje na Žabljaku, smeštenim u podnožju Durmitora. Brvnare Bošković se nalaze 1,5 km od centra Žabljaka i 2,5 km od skijaških staza i 3,5 km od čuvenog Crnog jezera na Durmitoru. Brvnare Bošković su sagrađene od planinskog drveta i omogućavaju udoban boravak u luksuzno opremljenom i toplom ambijentu. Brvnare su posebno pogodne za porodični odmor, kao i za savremenog turistu ili ljubitelja prirode, željnog da upozna brojne blagodeti prirode. “Velika brvnara” u prizemlju ima prostrani dnevni boravak, sa sofom, na kojoj se spava, trpezariju, potpuno opremljenu kuhinju, kupatilo i spavaću sobu, sa bračnim krevetom. Galerija, do koje se stiže drvenim stepeništem obuhvata dve spavaće sobe i toalet, od kojih jedna spavaća soba ima razdvojene krevete, a druga bračni krevet. “Velika brvnara” ima malu terasu u zadnjem delu. “Mala brvnara” ima dnevni boravak, sa sofom na kojoj se spava, trpezariju, potpuno opremljenu kuhinju i kupatilo u prizemlju, dok je na otvorenoj galeriji dvokrevetna soba, sa brapčnim krevetom. Obe brvnare imaju centralno grejanje, satelitsku TV i verande na prednjoj strani, na kojima gosti tokom letnjeg odmora, uživaju u veličanstvenom pogledu i suncu Durmitora. Posteljina i peškiri su obezbeđeni.

Veličanstveni Nacionalni Park i planina Durmitor su veoma bogati i raznoliki tokom čitave godine, te svojom pogodnom klimom, posebnim odsjajem planinskog masiva i jezera, uzbudljivim kanjonima i mirisnim livadama, svakom posetiocu omogućavaju nezaboravni doživljaj i utisak zadovoljstva. Žabljak je izuzetna destinacija za letnji i zimski odmor i boravak. Tokom leta je Žabljak veoma zanimljivo odredište planinara, zbog 22 obeležene planinarske staze, ukupne dužine oko 2000 km, kojima se pešači u dužini od 1 ili 2 sata, oko Crnog jezera, odnosno 6 do 7 sati, do najvišeg vrha Durmitora – Bobotovog Kuka, visine 2525 metara. Planina Durmitor, svojim dobro obeleženim stazama privlači razne vrste planinara i ljubitelja pešačenja. Paraglajderi na Durmitoru uživaju sa visina Savinog Kuka, 1953 metara, kao i sa vrhova Bosaca i Golubinje. Na Durmitoru postoje odlični uslovi za mountain biciklizam, zahvaljujući brojnim cross country i slobodnim biciklističkim stazama, planinarskim stazama i stazama za početnike u biciklizmu, koje okružuju Crno jezero. U svrhu rekreacije, Crnim jezerom možete voziti čamac ili kajak. Foto safari se takođe preporučuje, jer omogućava osvajanje prirodnih lepota i nezaboravnih pejsaža.

Do Žabljaka se stiže potpuno novim putem iz Risna, koji je dug 145 km i predstavlja izvanrednu vezu između severa Crne Gore i Bokokotorskog zaliva, ili dobrim putem, dužine 140 km iz Podgorice, preko Nikšića i Šavnika. Iz Srbije se na Žabljak stiže preko Mojkovca, putem dužine 72 km, ili putem dugim 98 km, preko graničnog prelaza Prijepolja – Pljevlja. Iz Podgorice do Žabljaka se može takođe stići glavnim putem, preko Kolašina – planinskog centra Crne Gore, i Mojkovca, kroz veličanstvene kanjone Morače i Tare, te dalje preko Mosta Đurđevića Tara, odakle je Žabljak udaljen 23 km. To je spektakularno lepa ruta dobrog puta, dugog 170 km.

SHARE IT: