Brestovačka banja

Brestovačka banja

Brestovačka banja se nalazi na oko 10 kilometara od Borskog jezera i 280 km jugoistočno od Beograda. Brestovačka banja je poznata po 10 izvora termalnih voda sa blago sumporovitom i oligomineralnom vodom, temperature od 20 do 41°C, koja se od davnina koristi u lečenju degenerativnih bolesti kičmenog stuba i perifernih zglobova, zapaljenskih i reumatskih bolesti, oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema, zapaljenskih oboljenja kože i sluznica, hroničnih ženskih bolesti, opštih bolesti i iscrpljenosti organizma. Brestovačka banja je poznata i po bogatoj istoriji i dobro očuvanim građevinama iz 19. veka jer je od davnina bila mesto odmora i lečenja. Banjsko Polje je naselje u Brestovačkoj banji na 400 metara nadmorske visine, smešteno u prekrasnoj borovoj šumi, u podnožju planine Crni vrh i na 8km od Borskog jezera. Klima Brestovačke Banje je umereno kontinentalna, sa planinskim uticajem i odlikama subalpske klime, sa oko 200 sunčanih dana u godini.

Nekadašnja vulkanska aktivnost i složen geološki sastav terena uslovili su pojavu termomineralnih izvora u Brestovačkoj banji, koji po temperaturi vode pripadaju heteotermama (32-38°C) i hipertermama (40°C). U vodi Brestovačke banje ima kalijuma, kalcijuma, natrijuma, magnezijuma, hlora, joda, sulfata, karbonata i dr. Sve lekovite vode Brestovačke Banje su bistre, pomalo žućkaste, bez gasnih mehurića, taloga i mirisa, a ukus im je alkalan. Prirodne oligomineralne lekovite vode Brestovačke Banje uspešno se koriste na više načina: pijenjem, ispiranjem, orošavanjem, aerosolom, kupanjem, a u fizikalnoj terapiji služe i kao pomoćna lekovita sredstva medikamentima. Prirodne lekovite karakteristike: Brestovačka Banja ima 10 izvora termomineralne vode temperature od 32 do 42°C. Voda Brestovačke Banje je bogata kalijumom, kalcijumom, natrijumom, magneziumom, oksidima gvožda, aluminijuma, silicijuma, hlora, ugljene kiseline, joda, broma, fosfata, nitrata, mangana, cinka, fluora i drugih sastojaka. Okružena je najvećom banjskom stoletnom  šumom u Evropi, površine oko 90 ha i veličanstveno lepim ambijentom rečice Pujice.

Medicinske indikacije Brestovačke banje : zglobni i vanzglobni reumatizam, posledice povreda hirurških intervencija na lokomotornom aparatu, hronične profesionalne bolesti i trovanja teškim metalima, neurovegetativne distonije.
Zanimljiva mesta: Nekada je ovuda prolazio put svile i baš na ovom mestu se konačarilo zbog termalnih izvora. Brestovačku banju su koristili i Rimljani i Turci. Ovde je sagrađeno i tursko kupatilo, hamam, koji i danas postoji. Knjaz Miloš je pre 170 godina došao u Brestovačku banju i sagradio konak koji je danas muzej. 1856. godine sagrađen je dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića. Kralj Petar I Karađorđević je 1905. godine podigao letnjikovac i prva kupatila u Brestovačkoj banji, a 1906. godine otvoren je i prvi hotel „ Izletnik” i to je najstariji hotel u Srbiji. Brestovačka banja je jedna od tri dvorske banje u kojoj su boravili članovi obe srpske dinastije i Obrenovići i Karađorđevići. Od Brestovačke Banje je 38 km udaljeno arheološko nalazište pod UNESCO zaštitom iz doba Rimljana – Feliks Romulijana.

Tajanstvena Istočna Srbija

 

SHARE IT: