Brašov

Brašov, jedan od najvećih gradova Rumunije, sa oko 280000 stanovnika, nalazi se u centralnom delu Rumunije, oko 170 km od Bukurešta. Brašov je deo izuzetnog rumunskog regiona Transilvanije, prekrasno okružen sa tri strane planinskim vencima i vrhovima južnih Karpata. Postoje dva dela grada Brašova – lepi stari istorijski deo grada, koga su izgradili Sasi – Saksonci, sa trgom smeštenim ispod Planine Tampe i drugi-industrijski, koga čine betonske džunge dimnjaka i fabrika.

Stari istorijski deo Brašova je jedan od najbolje očuvanih starih gradova Evrope, koga krasi predivno jezgro i stara utvrđenja gotske, barokne i renesansne arhitekture, posebno zanimljiva posetiocima željnih razgledanja i upoznavanja nasleđa, najbolje šetnjom. Istorijski deo grada Brašova je prekrasno obnovljen i nekadašnji stari spomenici, crkve, fasade i utvrđenja su dobila novi sjaj, na radost sve većeg broja posetilaca Brašova i Transilvanije. Time je Brašov zauzeo svoje mesto među najposećenijim turističkim destinacijama i gradovima za odmor i uživanje u Rumuniji.

Ukoliko želite nezaboravnu panoramu grada iz ptičje perspektive, koristite gondolu-žičaru Panoramic Tampa – do vrha visine 940 metara sa koga se odlično vidi grad.

Brašov ima zadivljujuću istoriju, sa tragovima uticaja nemačkog i austro-ugarskog carstva, kao i nekadašnjeg komunističkog sistema Rumunije. Brašov su 1211. godine osnovali nemački vitezovi na nekadašnjem drevnom dačkom naselju. Grad su razvili Sasi – Saksonci na značajnom trgovačkom putu koji je povezivao Transilvaniju i Vlašku, sagradivši velike kamene zidine i sedam utvrđenja oko naselja, koji se i danas vide, kao i raskošne crkve. Naselje današnjeg Brašova nastaje spojem vlaškog i turkijskog stanovništva – plemena Pečenjega ili Kumana, koja su originalno živela u ovom području.

Rumunsko ime Braşov i mađarsko Brassó su turkijskog porekla. Sasi koji su živeli u Brašovu u srednjem veku su se uglavnom bavili trgovinom i zanatstvom. Položaj grada Brašova, na raskrsnici trgovačkih puteva između Otomanskog carstva i zapadne Evrope, uz određene značajne poreske olakšice je saskim trgovcima omogućio znatno bogatstvo i jak politički uticaj. Trgovci su velikim delom doprineli arhitektonskom izgledu grada Brašova. Utvrđenja oko Brašova su podizana i stalno proširivana, sa nekoliko kula koje su održavali različiti zanatski esnafi, prema srednjovekovnom običaju. 1524. godine je dodata polukružna kula, od kada tvrđavu okružuju zidine. 1625. godine je iskopan bunar dubine 81 metara u unutrašnjosti dvorišta utvđenja Brašova. Pravougaona tvrđava ima italijanske bastione na uglovima i osmatračnice na glavnom ulazu. Deo ambijenta srednjovekovne tvrđave u Brašovu je nedavno obnovljen podrškom UNESCO-a, dok su drugi projekti obnove nasleđa u toku.

Postoje bar dva ulaza u grad Brašov, Poarta Ecaterinei (ili Ekaterinentor) i Poarta Schei. Centar grada Brašova obeležavaju nekadašnje gradonačelnikove kancelarije (Casa Sfatului) i trg koji ih okružuje (piaţa), koji obuhvata neke od najstarijih građevina Brašova, Kuću Hirscher, koja je bila u vlasništvu bogatog trgovca. U blizini je “Crna crkva” (Biserica Neagră), sagrađena u gotskom i renesansnom arhitektonskom stilu, između 1385. i 1477. na ostacima nekadašnje crkve, koja je uništena u napadu Mongola 1242. godine, za koju tvrde da je najveća građevina gotskog stila u jugoistočnoj Evropi. Izgradnja Crne crkve u gotskom stilu je započeta 1383. godine, a danas posetioci mogu da vide ovu katedralu jedinstvenih dimenzija – dužine 89 metara, širine 38 metara i visine 42 metra. Kuća Hirscher je sagrađena 1545. godine i kroz svoju dugu istoriju je nosila mnoge nazive – Trgovačka kuća, Hirscher kuća… To je najveća zgrada u Brašovu, čija visina od 67,50 metara je dugo predstavljala trgovačku moć grada. Nekadašnji trg Markplatz – danas Council trg u Brašovu je 1520. godine stekao pravo da organizuje trgovinu i pijacu, iako je ovde bilo mesto održavanja godišnje trgovine još od 1364. godine, kada su ovde dolazili trgovci iz zemlje i okoline. Kuće koje danas  okružuju trg Council u Brašovu govore o dugoj istoriji…

Budući da je Brašov bio nemačka kolonija, doseljeni Sasi su lišili originalno starosedelačko stanovništvo privilegija. Rumuni nisu bili priznati kao punopravni građani grada Brašova, čime im nije bilo dozvoljeno da nastave svoje zanatske poslove, niti su mogli imati svoje vlasništvo i posede u okviru zidina grada. Dodatno, njihova osnovna pravoslavna religija nije bila zvanično priznata u Transilvaniji, posebno tokom i posle 15. veka. Rumunima nije bilo dozvoljeno da stanuju u gradu, te su oni uglavnom živeli u oblasti Schei, koja je takođe veoma zanimljiva za turističko razgledanje. Da bi ušli u grad, morali su da plaćaju carinu na jednoj od glavnih kapija, koja i danas postoji.

Gradski trg Brašova tokom leta oživi, sa otvorenim pijacama i brojnim restoranima i kafeima, načičkanim duž ulica koje vode do njega i u pešačkoj zoni. Uzbudljive planine i šume koje okružuju Brašov su bogate divljači, uključujući jedno od najvećih prirodnih staništa mrkog medveda, divlje mačke i vuka u Evropi. Na periferiji Brašova su veliki i poznati ski centri Rumunije, dok je zloglasni Drakulin dvorac Bran udaljen samo 20 minuta od Brašova.

 

SHARE IT: