Bosanska gastronomija – Gastronomija Bosne i Hercegovine

Pored kulturnih i istorijskih znamenitosti, posetiocima Bosne i Hercegovine će se sigurno veoma dopasti bosanska kuhinja, koja je pod velikim uticajem 500-godišnje otomanske vladavine. Bosanska kuhinja obuhvata autentične običaje laganog pripremanja i meraklijskog konzumiranja hrane, usklađene uticajima Zapada i Istoka. Bosanska kuhinja je slična turskoj, grčkoj i drugim mediteranskim kuhinjama. Međutim, zahvaljujući vladavini Austrije, u bosanskoj gastronomiji ima dosta i centralno-evropskih uticaja, sastojaka, ukusa i mirisa. Posetiocima Bosne i Hercegovine, ali i lokalnom stanovništvu, posebnu radost i zadovoljstvo predstavlja meze koje je zapravo umetnost života – laganog meraklijskog uživanja u hrani uz razgovor i piće. To često potraje po ceo dan, uz pite sirnice i zeljanice, suvo meso, sagan dolme, sudžukice kobasice, ćevape, kajmak, sir, povrće iz turšije, domaći hleb ili pogaču i druge originalne ukusne namirnice i specijalitete Bosne i Hercegovine.

U bosanskoj kuhinji se koriste začini, ali uglavnom u umerenim količinama. Većina bosanskih jela su lagana, jer se pripremaju sa dosta vode. Sosovi su potpuno prirodni i sadrže dosta sokova iz povrća. Tipični sastojci bosanskih jela su paradajz, krompir, crni luk, beli luk, paprika babura, bamija, krastavac, šargarepa, kupus, pečurke, spanać, tikvice, sušeno i sveže zrnevlje, šljiva, mleko, paprika i pavlaka. Tipična bosanska jela od mesa se obično pripremaju od junetine i jagnjetine. U većini slučajeva svinjetinu u Bosni i Hercegovini koristi hrišćansko stanovništvo. Svakako uopšte nije pametno putovati, proći kroz Bosnu ili otići iz nje, a ne probati vrhunski ukusne ćevape u somunu ili poželjne bosanske pite ili sveže ispečen burek ispod sača u gvozdenoj tavi, poslužen u nekoj od brojnih burekdžinica širom zemlje. U Bosni i Hercegovini je burek isključivo pita sa mesom, a ostalo su sirnice, zeljanice, krompiruše, dok je u drugim zemljama regiona Balkana i u Turskoj, odakle burek potiče – burek sve sto se mota u testo.

Stanovnici Bosne i Hercegovine veoma vole meso koje uglavnom stiže sveže i vrhunskog je kvaliteta, jer potiče iz planinskih predela, te se odmah oseti razlika ukusa. Originalni objekti u kojima se u Bosni i Hercegovini služe tradicionalna jela su aščinice, ćevabdžinice i buregdžinice. U tradicionalnoj bosanskoj kuhinji se za pripremu koristi i posebno posuđe, kao što su sač, peka, dagara, pršulja, lonac, tepsija itd.

Evo nekoliko bosanskih specijaliteta koje svakako treba probati : Sogan dolma – zapečeni luk punjen mlevenim mesom, Ćimbur sa suvim mesom /zapečeno seckano meso sa začinima/, Aščikadumine sarmice /palačinke punjene piletinom, sirom i kajmakom/, Begova čorba /najpoznatija juneća čorba sa povrćem/, Bosanski lonac /poznata čorba od mesa kuvana na otvorenoj vatri/, jagnjetina, sudžuk /dimljeno goveđe meso ili goveđa kobasica/, bamija /omiljeno povrće kuvano sa junetinom/, baklava, tulumba, tufahija, urmašica…… mmmmmmm  ….. Priča o baklavi na Balkanu je zapravo potvrda dobrosusedskih odnosa…

Najbolja lokalna vina Bosne i Hercegovine potiču iz Hercegovine, gde je klima izuzetno pogodna za uzgoj vinove loze. U Bosni i Hercegovini se proizvode odlične rakije od jabuke i šljive – šljivovica. Sunčana Hercegovina je oduvek nadaleko poznata po odličnim vinima….

BEGOVA ČORBA

1/2 kg kokošijeg mesa
200 g šargarepe
koren celera i peršuna
50 g bamije (vrsta mahunarke)
20 g pirinča

2 dl pavlake, 3 žumanca, sok od limuna, so

Meso i povrće stavite u vodu, posolite i skuvajte. Kada je gotovo, supu procedite, povrće i meso isecite na kocke i ponovo vratite u supu. Stavite na vatru i dodajte kuvani pirinač i bamiju. Pre serviranja u čorbu dodajte pavlaku i žumance. Prijatno !

BOSANSKA ĐULBASTIJA

550 gr mlevenog jagnjećeg ili junećeg mesa
140 gr luka
60 g belog luka
1 jaje
100 gr starog hleba
150 gr masla
150 gr brašna
aleva paprika, so biber, sok od limuna

Mlevenom mesu dodati sitno iseckani beli luk, jaje i natopljen hleb, posolimo pobiberimo. Oblikovati đulbastije širine dlana. Đulbastije uvaljati u brašno i prziti na vrelom maslu. Isprzene đulbastije poloziti na tanjir, preliti pirjanim umakom od luka i aleve paprika. Pre posluzivanja, preko đulbastija iscediti malo limunovog soka. Prijatno!

 

SHARE IT: