Blagoevgrad Bugarska

Blagoevgrad je grad u oblasti Planine-Nacionalnog Parka Pirin sa oko 76000 stanovnika, koji je i administrativni centar istoimene pokrajine jugozapadne Bugarske. Blagoevgrad se nalazi na obali reke Blagoevgradske Bistrice u jugozapadnom podnožju planine Rile, u dolini reke Strume, oko 100 km južno od Sofije – prestonice Bugarske i blizu tromeđe Balkana – grčke, srpske makedonske granice. Blagoevgrad je privredni i kulturni centar jugozapadne Bugarske i poznati banjski centar sa oko 40 % svih mineralnih lekovitih izvora Bugarske. Blagoevgrad se graniči sa sledećim okruzima: Smoljan, Pazardžik, Sofia i Ćustendil, u kojima su sačuvani autentični običaji i tradicije Bugarske.
Lepa i očuvana priroda okolnih nacionalnih parkova i zaštićenih prirodnih područja daje značajne prednosti i mogućnosti za odmor i turisticke posete u Blagoevgradu. Blagoevgrad je polazna tačka za putovanje do manastira Rile, turističkih ruta koje vode na prekrasne planine Rilu i Pirin, kao i za ljupki grad-muzej Melnik. Oblast Blagoevgrada obuhvata delove tri najveće i najveličanstvenije bugarske planine – Rile, Pirina i Rodopa, a veoma je poznata pod nazivom regiona Pirin, koga odlikuje jedinstveni geografski položaj, fizička lepota okolnih planinskih vrhova i bogatstvo flore i faune. Zahvaljujući živopisnim jezerima i rekama, Blagoevgrad stalno ima čistu i svežu izvorsku vodu. Imena lokalnih reka Bistrice, Glazene, Strume i Meste odjekuju u pesmama i folklorom regiona.
Tragovi naselja današnjeg Blagoevgrada datiraju od 3000 godina pre nove ere. Današnji grad Blagoevgrad je nastao na mestu drevnog tračkog naselja Skaptopara, u privlačnom i za život pogodnom regionu mineralnih izvora, plodnih polja i drevnih šuma. Naselje je u 1502. godini bio poznato kao Gorna Dzhumaia (gornja trgovačka oblast). Kasnije je naselje nosilo ime Bania (kupatilo). Za vreme turske vladavine je danasnji Blagoevgrad je bio važno utvrđenje na raskršću puteva, kontrolišući puteve ka jugu, duž reke Strume. Posle Berlinskog kongresa (1878. godine) grad je ostao u granicama Turske i postao centar otpora i borbe za nacionalno jedinstvo. Lokalno stanovništvo je uzelo aktivnu ulogu u Ilindenskom – Preobraženjskom ustanka (1903. godine), a 5. oktobra 1912. godine je grad bio oslobođen. Posle Prvog svetskog rata je Blagoevgrad postao veliki centar trgovine duvanom, drvetom i zanatskim predmetima i rukotvorinama. Grad je nazvan 1950. godine po Dimitriju Blagoevu, osnivaču bugarske komunističke partije
Stare, belo okrečene kuće sa masivnim drvenim gredama u delu Varoša su očuvane i dobro obnovljene i čine pešački deo jedinstveno očuvanog etnografskog rezervata arhitekture 19. veka sa hotelom, brojnim restoranima, kafićima, buticima. Istorijski muzej Blagoevgrada se takođe nalazi u okrugu Varoš, u autentičnom objektu u stilu tipičnom za Nacionalni Preporod, sa bogatim zbirkama arheologije, etnografije i prirode. Crkva Vavedenja presvete Bogorodice Blagoevgrad je osvećena 1844. godine u Varoši, a završena je i oslikana tokom narednih 50 godina. Kuća Georgija Izmirlieva – makedonskog dečaka koji je učestvovao u oslobodilačkom pokretu, takođe se nalazi u cetvri Varoši. Gradsko jezgro je poznato kao Trg Makedonije, sa spomenikom revolucionaru Gocetu Delčevu i obnovljenim domom kulture, u kome se nalazi Opera.

Glavni međunarodni pravci koji povezuju Bugarsku sa Grčkom i Republike Makedonije, kao i međunarodna linija Beograd – Sofija – Atina i EU koridor 4 prolaze kroz okrug Blagoevgrada. Klima Blagoevgrada varira od umereno kontinentalne do mediteranske u južnim delovima okruga, kao u Sandanskom – gradu sa najtoplijom prosečnom godišnjom temperaturom u Bugarskoj. Blagoevgrad je glavni univerzitetski centar ovog dela Bugarske u kome se nalaze Američki univerzitet u Bugarskoj i Neofit Rilski jugozapadni Univerzitet. Blagoevgrad je takođe poznat po svom lepom i funkcionalno uređenom centru koji je sav popločan mermerom u stilu nekadašnje gradnje tokom komunističkog perioda.

Grad Blagoevgrad je pun mladih ljudi koji uživaju da se druženju u brojnim barovima, kafeima, tradicionalnim restoranima i noćnim klubovima …..
Lokaliteti i znamenitosti u blizini koje treba posetiti : Park Bačinovo, samo 3,5 km od grada, Odmaralište Bodrost na severozapadnoj strani planine Rile, koje nudi brojne vile i bungalove za odmor i oporavak tokom cele godine, kao i izuzetno lepe zemljane piramide nazvane Stob piramide, sa kamenim završecima.

SHARE IT: