Banstolka seosko turističko domaćinstvo Inđija

Banstolka seosko turističko domaćinstvo Inđija

Poljoprivredno gazdinstvo i seosko turističko domaćinstvo „Kuća za odmor Banstolka” se nalazi u Opštini Inđija, na blagim padinama Fruške Gore, u u zelenilu i cveću i sopstvenom velikom i plodnom voćnjaku sa trešnjama, šljivama, kajsijama, breskvama, kruškama,… . Ovo originalno seosko turističko domaćinstvo u Fruškoj Gori se nalazi na Banstolu – na starom putu između Beograda i Novog Sada, tačnije 70 km od centra Beograda i 20 km od Novog Sada, par km od Sremskih Karlovaca. Inđija je najrazvijenija opština u Srbiji, čija je velika prednost okruženje plodnom zemljom izvanrednog kvaliteta, pa je grad tradicionalno poznat po razvijenoj poljoprivredi, zanatima, indistrijskim veštinama i odličnoj i vrednoj radnoj snazi. Kuća za odmor Banstolka je smeštena na nadmorskoj visini 375 metera, na međunarodnom putu M-22, između Inđije i Sremskih Karlovaca, Iriškog Venca i Čortanovaca.

Kuću za odmor i seosko turističko domaćinstvo Banstolku vodi izuzetno vredna, lepa, energična, vesela, neposredna i srdačna vlasnica Gospođa Mirjana Hemun koja sa radošću dočekuje svoje goste obučena u originalnu sremačku narodnu nošnju i velikodušno pruža turističke usluge, sa ponosom predstavljajući dobro očuvane običaje i nasleđe Fruške Gore i Vojvodine.

Seosko turističko domaćinstvo – Kuća za odmor Banstolka na Fruškoj Gori se sastoji od udobne i lepo uređene kuće za odmor sa tri velike sobe sa po 2 ležaja, zajedničkim kupatilom, opremljenom kuhinjom i prostranim dnevnim boravkom. Pored je apartman kao posebni objekat sa 4 ležaja i kupatilom, pogodan za boravak porodica ili parova. U kući za odmor Banstolka je i tradicionalni restoran sa lepo uređenom kuhinjom koji prima do 60 gostiju. Ova kuhinja je prijatno opremljena u vojvođanskom stilu i omiljeno mesto gostiju. Kuhinja je opremljena brojnim predmetima i elementima tradicije i nasleđa originalne seoske kuće, sa nekoliko šporeta na kojima vredna domaćica Mirjana priprema ukusnu i vrhunski kvalitetnu vojvođansku hranu. Gospođa Mirjana je odlična kuvarica, ali i predsednica lokalnog Udruženja žena Banstolka, pa ovde redovno Mirjani pomažu vredne drugarice i članice udruženja, pripremajući ukusne domaće specijalitete kojima poslužuju goste – gibanica, proja, razne supe i sosovi, pileći paprikaš, goveđi i svinjski gulaš, pečeno meso ili specijaliteti sa roštilja, sarma – vrhunska hrana Balkana, pasulj u raznim oblicima, salate – sveže ili turšija salate, ajvar, deserti, knedle, krofne sa domaćim džemom… Kuća za odmor Banstolka na Banstolu u Fruškoj Gori predstavlja odličan izbor za uživanje sa porodicom i prijateljima u ukusnoj ekološkoj hrani i osvežavajućem piću, na suncu ili pod mesečinom, kada putujete kroz Nacionalni Park Fruška Gora.

Posetioci tokom boravka u Kući za odmor Banstolka imaju odličnu mogućnost da upoznaju brojne kulturne znamenitosti, prirodne vrednosti i čuvene vinarije Fruške Gore. Banstolka je u blizini /6 km od Sremskih Karlovaca/ – istorijskog mesta izuzetno bogate kulturne baštine i predivnog izletišta Stražilovo u Nacionalnom Parku Fruška Gora, gde počiva čuveni pesnik Branko Radičević. Na udaljenosti od 8 – 25 km su srpski srednjovekovni manastiri Krušedol, Velika Remeta, Grgeteg, Hopovo, Jazak, Vrdnik – Ravanica. Banja Vrdnik je udaljena 26 km, dok je banja Stari Slankamen udaljena 30 km. Tu su i Petrovaradinska tvrđava i Novi Sad sa brojnim znamenitostima i tipičnim gradskim sadržajima. Na 7 km od Banstola protiče Dunav, koji pruža velike mogućnosti ljubiteljima nautike i ribolova.

Gazdarica Mirjana je počela 2007. godine da se bavi dočekom posetilaca kada je ispred svoje kuće prodala prvu korpu trešanja. Tokom boravka ili posete Kući za odmor Banstolka na Fruškoj Gori posetioci uživaju u izuzetno prijatnom i ljupkom fruškogorskom ambijentu i originalnim sadržajima, kao i mogućnosti kupovine organskih proizvoda i autentičnih sremačkih specijaliteta pripremljenih po starinskim receptima, bez veštačkih dodataka. Kuća za odmor Banstolka u Fruškoj Gori je jedno od vodećih seoskih turističkih domaćinstava u Srbiji, u kome sa ponosom organizujemo svojevrsne interaktivne kulinarske radionice, jer u vojvođanskoj kuhinji značajno mesto zauzima hrana i priprema zimnice, što je jedna od prednosti ovog domaćinstva. Kulinarske radionice vodi gospođa Mirjana sa saradnicama – članicama Udruženja, a u aktivnostima mogu da učestvuju gosti, ukoliko žele. Međutim, najpre moraju da odu u baštu ili voćnjak i uberu namirnice, kako bi ih pripremali…. po uputstvima i uz nadzor vredne i vesele domaćice.

Kuća za odmor – seosko turističko domaćinstvo Banstolka na Fruškoj Gori je prvo seosko turističko domaćintvo u Srbiji sa Halal certifikatom ! Gospođa Mirjana Banstolka je bila uporna da stekne nova znanja i iskustva i uspešno se pripremi za organizaciju nabavke namirnica i njihovu pravilnu upotrebu u pripremi higijenski bezbedne hrane, ali po halal principu, kako bi zadovoljila zahteve i želje gostiju. Ponosimo se bliskom saradnjom sa ovim uglednim seoskim turističkim domaćinstvom, jer gosti koje ovde dovodimo potpuno uživaju u svakom trenutku posete ili odmora !

Pored služenja hrane po halal principima i raznovrsnih kulinarskih radionica – obuka, sledeća prednost ovog jedinstvenog seoskog turističkog domaćinstva na Fruškoj Gori je sprovođenje drugih radionica i obuka u kojima gosti-posetioci uživaju – obuka veza, obuka kaligrafskog pisanja ćirilice – pod vođstvom i nadzorom istoričarke umetnosti ikonopisca, decoupage radionica, muzičke i folklorne radionice…. pod vođstvom i nadzorom stručnih lica koje angažujemo za ove vrste turističkih sadržaja, koji dočekuju goste i prijatno provode vreme u druženju i radu.

U prošlosti je spremanje rezervi hrane za duge zimske dane imalo značajnu ulogu, što je dobro očuvana tradicija do današnjih dana u Kući za odmor – seoskom turističkom domaćinstvu Banstolka, zahvaljujući obilju voća i povrća iz sopstvene proizvodnje tokom čitave godine. Ovde se ekološki gaje jagode, višnje, trašnje, jabuke, šljive, kajsije, breskve, dunje i drugo voće, od koga vredna domaćica Mirjana priprema zimnicu vrhunskog ukusa i kvaliteta. Povrće i voće se u Banstolki upotrebljava i čuva u svežem stanju, osušeno, u turšiji i kuvano. Spremanje zimnice u Banstolki obuhvata pripremu različitih vrsta salata, pekmeza, kompota i sokova. Od salata se najčešće pripremaju kiseli krastavci, ukiseljeni zeleni paradajz, kisele paprike (rezane, kuvane, feferoni u ulju), mešano povrće i vrhunski ajvar.

Pre dve godine je gazdarica Banstolke, domaćica Mirjana ispekla i obradila 1170 kg paprike, radi pripreme ukusnog ajvara, koji kao omiljen specijalitet Balkana naručuju brojni posetioci, komšije i obližnji restorani. Od slatkih stvari tu su kompoti od kajsija, bresaka, šljiva, krušaka, dunja, dinja, jabuka i slatko jagoda, šljiva i smokava, kao i slatko od belih trešanja – znak prepoznavanja ovog domaćinstva … Za pripremu pekmeza-džemova u Banstolki se kuvaju kajsije, šljive, šipak…, a od prirodnih sokova kuvani paradajz, sok od kajsija, malina, jagoda, bresaka, nane, cvekle, zove… Posebno mesto u kuhinji Vojvodine i Srbije zauzima kiseli kupus, koji je bio poznat još iz rimskog doba, a danas se u Nemačkoj smatra za jedno od najvažnijih jela. U Vojvodini svako domaćinstvo kod kuće priprema kiseli kupus koji se služi uz dimljeno meso i kobasice. Odlika Vojvodine je velika upotreba sušenog mesa, te se gostima koji borave u Kući za odmor Banstolka najradije poslužuju domaća šunka, slanina, kobasice, kulen, čvarci, krvavice, džigernjače, švargle i drugi nezaobilazni vojvođanski specijaliteti.

U Vojvodini je rakija neizostavno piće u mnogim životnim prilikama i svakodnevnom životu, a pečenje rakije i njena domaća proizvodnja ima dugu tradiciju. Dunja je najaromatičnija voćna vrsta, tako da se od nje spravlja izvanredna rakija specifične arome i prefinjenog ukusa. Jedini problem kod spravljanja rakije od dunje je što ona ima veoma čvrst plod, čak i kad je potpuno zrela, te je treba dobro usitniti pre stavljanja u burad na vrenje. Medovača je prava rakija od meda, čija priprema takođe podrazumeva poznavanje tajni tradicije pečenja rakije. U Kući za odmor Banstolka i u Vojvodini se pravi rakija od kajsije, šljive, jabuke, dunje… koje toplo preporučujemo, kao i uživanje u zvucima tamburice, koju sviraju unuci vredne gazdarice. Posebno je zanimljivo pečenje rakije na gazdinstvu Banstolka, kome se posvećuje vredna gazdarica Mirjana i članice Udruženja Banstolka, jer je način kako ovu tradiciju neguju žene izuzetno zanimljiv i predstavlja pravu retkost! Jedinstvena odlika Kuće za odmor Banstolka je zaštićeni specijalitet “fruškogorski skočko“, koga proizvodi vredna i vešta domaćica Mirjana, a za koji mnogi kažu da provereno povećava natalitet. Ovaj potpuno prirodni proizvod sadrži 18 vrsti semenki koštunjavog, bobičastog i sušenog voća, zalivenog u blagotvorni bagremov med.

Evo utisaka naših kolega koji su tokom leta i jeseni 2014. boravili u seoskom turističkom domaćinstvu Banstolka : “Sremski Karlovci was amazing – really something special for me as I had never been there. The children loved helping mix the cakes and we all loved eating them ! The Bermet wine is really one of the best secrets I have ever tasted and we took 2 bottles to the UK and found many of our friends and family completely agreed …. so the secret is out ! As for Mirjana, she really is an incredible inspiration to women, to entrepreneurs and to anyone who is faced with sadness and needs to find the inspiration to be strong again – what a lady ! I am full of admiration for her energy and her smile, her warmth and her determination. I am sure it cannot have been easy for her to find such strength but she is really someone I was honoured to meet and I will be very proud to include her rural tourism in the offer.”

Dear Ivanka, Thanks a lot for sending so much information so quick! It was a real pleasure to spent some days in your country and I got a lot of information and impressions to start planning. Please tell Marjana that I got her honey through the airport control, it is very nice, been taking a spoon every morning :). Kind regards, Katrien

 

SHARE IT: