Banja Vrdnik

Banja Vrdnik

Vrdnik Banja je ljupko fruškogorsko naselje i čuveno banjsko mesto u severozapadnom delu Srbije, na južnim padinama planine-Nacionalnog Parka Fruške Gore, na nadmorskoj visini od 200 metara. Fruškogorsko banjsko nesto Vrdnik ima oko 4000 stanovnika i prava je oaza mira, odmora, čistog vazduha, lekovite vode, okrepljenja i spokoja, udaljeno svega 27 km od Novog Sada i 70 km od Beograda. U Banji Vrdnik i okolini se nalazi izuzetno vredno kulturno istorijsko nasleđe i spomenici koji potiču iz bronzanog doba, rimskog perioda i srednjeg veka, sve do današnjih dana – manastiri Vrdnik Ravanica, Jazak, Staro i Novo Hopovo i drugi obližnji srednjovekovni manastiri Fruške gore. Posetiocima Vrdnika su na raspolaganju raznovrsni i udobni turistički objekti za smeštaj – od jednostavnog i urednog privatnog smeštaja, konačišta, apartmana i vila do izuzetno luksuznog smeštaja u hotelima najviše kategorije…

Prirodne lekovite karakteristike Banje Vrdnik : okrepljujuća dejstva Vrdnika su čist vazduh, blaga klima i lekovite i rekreativne kupke sa mineralnim vodama /temperature 32,8°C/, bogate sodijumom, potasijumom, kalcijumom, magnezijumom, hlorinom, sulfatima i nitratima. Medicinske indikacije: reumatizam, periferni nervni sistem, kičmena korekcija i rehabilitacija, balneo-klimatska rekuperacija.

“Turistička prestonica Srema – Vrdnik, opština Irig, smeštena u srcu Fruške gore, oivičena najstarijim nacionalnim parkom u zemlji, mesto gde je još uvek vazduh čist, a voda termalna, lekovita…, priča priču o prirodnim, kulturnim, istorijskim vrednostima ovog podneblja, a od skora i tradicionalnoj gastronomiji. Nekada rudarsko mesto danas sa hotelsko-rekreativno-lečilišnim kapacitetima: „Termal“, „Premier Aqua“ i „Fruškim termama“, Banja Vrdnik postaje prestižna destinacija koja godinama unazad svoj razvoj gradi u pravcu turizma. Prepoznajući sve mogućnosti optimalnog geografskog položaja, klimatskih uslova, nadogađenim kulturno-istorijskim osobenostima ovog prostora, kao i specifičnim prehrambenim proizvodima, EDUCONS Univerzitet iz Sremske Kamenice je sredinom maja 2020. otvorio GOURMET Edukativni centar, inovativni turistički proizvod jedinstven na ovim prostorima, sa ciljem promocije regionalnog gastronomskog turizma. Za originalnu ideju i njenu realizaciju skrenuo je pažnju međunarodne javnosti, što je rezultiralo učešćem na projektu finansiranom iz drugog poziva Interreg-IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija.” Top Srbija

Rudarsko naselje – tzv. Nova kolonija rudnika mrkog uglja u Vrdniku je deo naselja iz perioda velikih građevinskih radova tokom prve decenije 20. veka. Tada je na manastirkom posedu Ravanice izgrađena jedinstvena arhitektonska celina identičnih zgrada u pravilnim redovima sa po dva stana, po ugledu na industrijske centre u Sloveniji, Austriji, Nemačkoj i Češkoj. 1907. godine je Ministarstvo finansija Vlade Mađarske kupilo vrdničke rudnike uglja, od kada je usledilo vremee ubrzanog razvoja mesta. Vrdnička celina je obuhvatala mađarsku školu, sagrađenu 1909-1910. godine, internat industrijske škole i hotel za poslovne partnere, kao i radnje, bioskop i druge objekte namenjene društvenom životu lokalnog stanovništva. Po zatvaranju rudnika uglja u Vrdniku, krajem šezdesetih godina 20. veka, srušeni su gotovo svi objekti industrijskog nasleđa. Postoji namera da se ostaci industrijske baštine Vrdnika zaštite posebnim zakonom radi očuvanja i obnove svedočanstva o dvovekovnoj eksploataciji mrkog uglja u Vrdniku.
U Staroj koloniji u Vrdniku sa porodicom živi Davorin Majhenšek, potomak starosedelačke rudarske porodice čiji se predak doselio iz Slovenije krajem 19. veka u ovo fruškogorsko mesto tokom ekonomskih migracija brojnih Slovenaca i Hrvata iz Zagorja i okoline Zagreba povezanih sa otvaranjem rudnika uglja u Vrdniku u vlasništvu štajerske porodice Pongrac. Porodica Majhenšek ostavila je značajan trag u istoriji ovog živopisnog fruškogorskog gradića, a njen član, Franja Majhenšek, jedan je od četvorice rudara koji su poginuli u velikoj nesreći u rudniku polovinom prošlog veka.

Vrdničanin Davorin Majhenšek je vezao je svoj život za Vrdnik i Frušku goru, koju obožava (veliki je poznavalac gljiva), a svoju životnu i poslovnu filosofiju je utemeljio u svom ateljeu “Vrdnik drvo” na Staroj koloniji, poznatom po prepoznatljivim i vrhunski dizajniranim proizvodima od drveta, koje stvara sa svojom malom i odabranom ekipom. Osim toga, ovde posetioci mogu probati nesvakidašnji ukusne fruškogorske specijalitete, pripremljene od namirnica iz lokalne proizvodnje, sa dodatkom lekovitog bilja i mnogo ljubavi prema Fruškoj Gori.

Zanimljiva mesta: u neposrednoj okolini Banje Vrdnik je petnaest srednjovekovnih manastira sa kraja 15. i početka 16. veka, a posebnu vrednost čine Vrdnička kula iz rimskog perioda do koje vodi lepo uređena staza zdravlja kroz šumu, manastir Vrdnik Ravanica, manastiri Fruske Gore, Perkov Salaš u Neradinu, turistički kompleks Ruža vetrova u selu Mala Remeta, turistički kompleks Fruškogorska lugarnica u selu Mala Remeta, čuvena Vinarija Deurić u selu Mala Remeta, Sremski Karlovci, poznate fruškogorske vinarije..

 

SHARE IT: