Banja Vrdnik

Banja Vrdnik

Vrdnik Banja je ljupko naselje i čuveno banjsko mesto, smešteno u severozapadnom delu Srbije, na južnim padinama Fruške Gore, na nadmorskoj visini od 200 m, u okviru Nacionalnog Parka “Fruška Gora”. Naseljeno sa oko 4000 žitelja, Vrdnik je oaza mira i spokoja, udaljeno svega 27km od Novog Sada i 70km od Beograda. U Banji Vrdnik i okolini se nalazi izuzetno vredno kulturno istorijsko nasleđe i spomenici koji potiču iz bronzanog doba, do rimskog perioda i srednjeg veka, sve do današnjih dana – manastiri Vrdnik Ravanica, Jazak i dr. Posetiocima Vrdnika su na raspolaganju raznovrsni turistički objekti za smeštaj – od jednostavnog i urednog privatnog smeštaja do smeštaja najviše kategorije…

Prirodne lekovite karakteristike Banje Vrdnik : okrepljujuća dejstva Vrdnika su čist vazduh, blaga klima i lekovite i rekreativne kupke sa mineralnim vodama /temperature 32,8°C/, bogate sodijumom, potasijumom, kalcijumom, magnezijumom, hlorinom, sulfatima i nitratima. Medicinske indikacije: reumatizam, periferni nervni sistem, kičmena korekcija i rehabilitacija, balneo-klimatska rekuperacija.

Način lečenja: u sklopu banje Vrdnik je moderan, potpuno obnovljen Hotel “Termal”(***). Raspolaže sa 260 ležaja, restoranima, kongresnom salom sa 500 mesta, sunčanom terasom, tri zatvorena i dva otvorena bazena sa termalnom vodom od 26 do 36 C i savremeno opremljenim terapijskim blokom za hidroterapiju, elektroterapiju, kinezitrapiju, trim kabinetom, saunom, prostorom za ručnu i vibracionu masažu. Zahvaljujući okrepljujućim banjskim karakteristikama i pridruženim uslugama u hotelu pogodna je za pripreme sportista.

Zanimljiva mesta: U neposrednoj okolini nalazi se petnaest manastira s kraja 15 i početka 16 veka, a posebnu vrednost čine Vrdnička kula iz rimskog perioda i manastir Vrdnik Ravanica, manastiri Fruske Gore, Perkov Salaš u Neradinu, http://www.panacomp.net/mhttp://www.panacomp.net/perkov-salas-neradin-irig/anastir-ravanica/Sremski Karlovci, vinarije..

 

SHARE IT: