Banja Junaković

Banja Junaković

Jedna od najpoznatijih banja u Vojvodini, nalazi se na u severnom delu pokrajine u blizini Apatina. Od Beograda je udaljena 200 km. Nalazi se u blizini jedne od najvećih Evropskih reka Dunava i kanala Dunav – Tisa – Dunav.Prirodne lekovite karakteristike: Banja ima izvore termomineralne vode, čija se temperatura penje i do 60°C. Sadrže natrijum, litijum, kalcijum i magnezium, pa se termalne vode Banje Junaković ubrajaju u isti red voda poput onih u Karlovim Varima u Češkoj, Harkanju (Mađarska) U blizini banje protiče reka Dunav sa bogatim lovištima i ribolovnim područjima i mogucnostima za sportove na vodi.

Medicinske indikacije: Sve vrste reumatizma, traumatološka oboljenja, povrede perifernog nervnog sistema, stanja postoperativne ortopedije i posle operacije kičmenog stuba, posledice cerebralnog insulta, ginekološka oboljenja i neka nespecifična oboljenja respiratornog aparata.

Načini lečenja: Lečenje se obavlja primenom savremenih medicinskih metoda (hidroterapija, termoterapija, mehanoterapija, kineziterapija…) uz korišćenje modernih aparata i pod stalnim nadzorom lekara specijalista i terapeuta u rehabilitaciono-zdravstvenom centru. Banja raspolaže kompleksom od deset spoljnih bazena, vodenim toboganom, terenima za tenis, mali fudbal i rukomet, zatvorenim terapijskim bazenom i saunom.

Zanimljiva mesta: U blizini banje se nalaze značajni gradski centri kao što su Sombor, Subotica i Apatin sa bogatom kulturno-istorijskom baštinom.

 

SHARE IT: