Banja Gornja Trepča

Banja Gornja Trepča

Atomska Banja – Gornja Trepča se nalazi u jugozapadnoj Šumadiji, u severnom delu čačanske kotline, na obroncima planina Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje, na nadmorskoj visini od 460 metara. Moglo bi se reći da je Atomska Banja smeštena u trouglu između gradova Čačka, Gornjeg Milanovca i Kraljeva, u centralnoj Srbiji, na udaljenosti 18km od Čačka, 9km od Gornjeg Milanovca (preko Manastira Vujan), 140 km od Beograda ibarskom magistralom.

Prirodne lekovite karakteristike Atomske Banje – Banje Gornja Trepča : Voda Atomske Banje Gornja Trepča je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligo mineralna, akratoterma. Specifičan naziv «Atomska banja», Trepča nosi sa razlogom, jer njena voda sadrži najveći broj minerala (Kalijum, lkalcijum, natrijum, hlor, barijum, srebro, mangan, aluminijum, olovo, hrom, nikl, bakar, sumpor ).

Medicinske indikacije Atomske banje – Banje Gornja Trepča: reumatske bolesti (Hronični inflamatorni, degenerativni, Ekstraartikularni reumatizam), neuropsihijatrijske bolesti ( Multipla skleroza, adhezivni spinalni arahnitis, neuroze, neurastenije, distonije i depresivna stanja ), Bolesti gastrointenstilarnog trakta ( hronicni gastritis i duodenitisi, ulkusna bolest zeluca )

Način lečenja: Atomska Banja – Banja Gornja Trepča raspolaže savremenom opremom i dobro obučenim kadrom i pruža pacijentima kompletan balneo-fizikalni tretman. Gostu-pacijentu Banja Gornje Trepče su na raspolaganju lekari specijalisti iz samog lečilista kao i konsultanti iz nekoliko medicinskih oblasti. Kao sastavni deo tretmana u Gornjoj Trepči preporučuju se obavezne šetnje “Stazom zdravlja”, koja vodi kroz prelepe šumske predele i zelene proplanke raznobojnih livada. Čist planinski vazduh i specifično magnetno polje ovog mesta blagotvorno deluju na sve pacijente koji ovde dolaze.

Zanimljiva mesta: Crkva Presvete Bogorodice nalazi se iznad samih izvora, u samom podnožju između planina Vujan i Bukovik, na desnoj strani male rečice Besni potok. U porti crkve vrši se prezentacija i izbor najbolje šljivove prepečenice “Šumadijska kraljica”. Drugi sakralni objekat je Manastir Vujan koji je posvećen svetom Arhangelu Mihailu, a kao izuzetno vredan kulturno-istorijski spomenik pod zaštitom je države. Predpostavlja se da je napravljen u XIV veku. Najvažnije etnografsko blago ovog mesta su stare vodenice i seosko groblje. Nekada je područje Gornje Trepče imalo mnogo vodenica-potočara, koje su danas napuštene i neaktivne. Nekoliko njih je odolelo vremenu i mogle bi biti restaurirane. U neposrednoj blizini Banje Gornje Trepče nalazi se bogat lovni rezervat kao i poznata ergela “Preljina” koja organizuje školu jahanja.

 

SHARE IT: