Balkanska pešacka tura – Srbija, BiH i Hrvatska

Balkanska pešacka tura : Srbija, BiH i Hrvatska

Rezervišite

Izazovna pešačke tura Balkanom – zajednički regionalni – balkanski planinarski turistički proizvod jugoistočne Evrope organizatora putovanja – receptivnih turističkih agencija Panacomp Zemlja Čuda Srbija + Green Visions Bosna i Hercegovina + Svijet putovanja Hrvatska

Stepen težine: težak – zahteva odličnu fizičku kondiciju

 

Dan 1: Beograd – Nacionalni park Tara

Dolazak u Beograd na aerodrom Nikola Tesla i sastanak grupe sa profesionalnim vodičem. Vožnja do Nacionalnog Parka Tara, deo Starog Vlaha i Dinarskog masiva, istorijskog i geografskog regiona jugozapadne Srbije. Smeštaj u eko–hotel/planinarski dom odgovarajuceg kvaliteta u blizini Parka prirode Mokra Gora. Tradicionalna večera. Noćenje.

Dan 2: Nacionalni park Tara – pešačenje

Nakon doručka pešačenje duž zaštićenog područja Nacionalnog Parka Tara u dužini od 19 km, kroz borove šume i livade na visini između 1065 i 1544 m i poseta vidikovcima čija lepota oduzima dah – Zborište (1544 m, najviši vrh planine Tara), jezero Zaovine, Ljuto Polje, Iver i Zmajevac, sa kojih se pruža veličanstven pogled na vrhove planina Zapadne Srbije i Bosne i Hercegovine. Šetnja Tarom uključuje razgledanje starih crkava – brvnara, skijaškog centra Iver, planinskih izvora i živopisnih sela, dobro očuvane tradicije i seoskog načina života. Bogat tradicionalni ručak. Povratak u hotel Čarobni breg u posle podnevnim časovima, večera, noćenje. /8 – 9h pešačenja, visinska razlika 450 m u okviru 19 km pešačenja/

Dan 3 Tara – Višegrad – Nacionalni Park Sutjeska

Posle doručka razgledanje Mećavnika – Drvengrada, umetničkog i tradicionalnog naselja i filmske akademije čuvenog reditelja Emira Kusturice. Voznja Šarganskom osmicom, prugom uskog koloseka predivnim područjima Mokre Gore, Tare i Šargana u trajanju od 2,5 h. Šetnja do vodopada Skakavac kroz čarobne predele zaštićene prirode. Ručak na otvorenom – piknik. Polazak za Bosnu i Hercegovinu sa pauzom u Višegradu i razgledanje Starog mosta na Drini, UNESCO znamenitosti. Večernji dolazak u Nacionalni Park Sutjeska, smeštaj u Hotelu Mladost u Tjentištu. Večera, noćenje. Pešačenje umerene težine od 8 km, u trajanju od 3-4 sata.

Dan 4 Nacionalni Park Sutjeska – planina Zelengora i Uglješin vrh (1.858m)

Posle doručka vožnja do mirnog jezera Donje Bare, odakle se pešači kroz bukovu šumu i otvorene planinske terene do Uglješinog vrha (1.858 m), sa prekrasnim pogledom na pošumljene vrhove Zelengore i stenovite obronke planine Volujak. Povratak do jezera Gornje Bare preko grebena Tovamica (trajanje šetnje 1,5h), odakle se neprestano ispred nas pruža pogled na najviše vrhove Bosne. Rani večernji povratak u hotel na Tjentište. Dužina pešačenja 9 km, težina umerena, ukupno trajanje 4 – 5h, visinska razlika 350 m.

Dan 5: Uspon na Maglić (2.386 m) – najviši vrh Bosne i Hercegovine

Posle doručka prevoz do Lokva Dernečište, gde počinje naše pešačenje kroz šumu i otvorene planinske terene. Zahtevni uspon na Maglić traje oko 4 h, preko teško prohodnih planinskih staza, strmih litica, najzahtevnijeg dela današnjeg pešačenja (Napomena: ovaj deo ture nije za one koji se plaše visine). Svakim korakom lagano se izdižemo iznad obližnjih planinskih vrhova, dok konačno ne stignemo do Maglića, najvišeg vrha Bosne. Pauza za ručak na mestu sa veličanstveno lepim pogledom na Crnu Goru i našu sledeću destinaciju – prekrasno Trnovačko jezero, smaragno zelene boje. Pešačenje do Prnjavora i transfer do hotela Mladost na Tjentištu. Duga i zahtevna šetnja u trajanju od 9h, visinska razlika 1000 m, dužina od 10 – 14km.

Dan 6 Trebević (1.629m) i Olimpijska bob staza

Tokom interesantne vožnje do Sarajeva, kroz borovu šumu imaćete priliku da vidite Sarajevo tokom letnjih dana sa Trebevića, brda iznad Sarajeva. Vožnja do Jahorine u trajanju od 30 minuta preko Vraca do Brusa, gde započinjemo uspon do vrha planine Trebević (1.629 m), u visini od 500 metara, odakle se pruža predivan pogled na Romaniju i Bukovik. Na žalost, sve planinske kuće ovog kraja su uništene tokom bosanskog rata, a još jedino njihovi ostaci podsećaju da je ovo bila zaista prelepa planinska oblast. Pre rata su sve generacije stanovništva Sarajeva posećivale ovo područje koristeći lift – gondolu od Bistrika do početka Olimpijske bob staze. Nije mnogo ostalo od bob staze, okruženje nije pogodno za pešačenje, jer je u ovom delu bila linija fronta, te je najbolje izbegavati ga.

Naše pešačenje započinjemo iza ratne zone koja je potpuno razminirana. 15 minuta pre uspona na vrh, staza vodi do predivne planinske brvnare nazvane po partizanskom heroju Vasi Miškinu Crnom. Ovo područje je posebno zanimljivo zahvaljujući botaničkoj bašti – Alpinetumu, koja postoji više od 70 godina i obuhvata retke endemske biljke iz svih područja nekadašnje Jugoslavije. Ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju, postoji mogućnost sa vrha koji predstavlja središte zelenog svemira videti Sarajevo i obližnje gradove, sela i planine – Bukovik. Romaniju, Jahorinu, Ravno, Treskavicu, Leliju, Visočicu, Bjelašnicu, Čvrsnicu, Vran, Bitovnju, Zec, Vranicu, Vlašić, Zvijezdu i Ozren. Nadahnuti lepotama prirodnog okruženja, spuštamo se do Olimpijske bob staze. Smeštaj u hotelu Kandilj u Sarajevu, usluge doručak, ručak. Pešačenje umerene težine, visinska razlika 500 metara, ukupno trajanje 4 do 5 sati, dužina 9 km.

Dan 7: Selo Lukomir i vrh Obalj (1.896 m)
Celodnevno pešačenje Bjelašnicom, domaćinom Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine, koje obuhvata uspon do vrha Obalj (1896m) i posetu sela Lukomir, najvišeg sela u Bosni i Hercegovini – 1469 metara. Počinjemo pešačenje u Umoljanima i penjemo se prema grebenu Obalj, odakle postepeno produžavamo iznad Studenog Potoka. Ispred nas se pružaju prekrasne panorame na planine Treskavicu i Visočicu, čije lepote i pejsaži oduzimaju dah. Kada osvojimo greben Obalj, lagano nastavljamo pešačenje prostranim i širokim grebenom, koji otklanja strah. Sa ovog vrha se pruža vidik na selo Lukomir u podnožju, u koje se spuštamo.

Selo Lukomir je najviše selo u Bosni i Hercegovini, smešteno na nadmorskoj visini od 1469 metara. Ukrašavaju ga stećci – srednjovekovni nadgrobni spomenici, dok njegovi stanovnici i danas poštuju pravila nekadašnjeg vremena. Ovde se nosi tradicionalna narodna nošnja, uobičajeni turban i fes, koji odolevaju tekovinama savremenog načina života, električnoj struji i tekućoj vodi. Na obodu sela Lukomir je položaj koji omogućava jedinstven pogled na kanjon Rakitnice, vrhove Obalj i Visočicu, i pruža osećaj da ste stigli na kraj sveta. Iz sela Lukomir pešačimo duž grebena vrha Obalj, dok nas osvežava sladunjavi prijatan vetar sa Visočice i Treskavice. Tokom pešačenja stajemo kod izvora pitke vode. U blizini Umoljana prelazimo Studeni Potok, čiji slap, koji se spušta u Rakitnicu, u određenom periodu godine dostiže visinu od 400 metara. U blizini sela Umoljana razgledamo sedam vodenica i predivan izvor koji stanovništo vekovima koristi kao pogon za mlevenje pšenice. Od vodenica nastavljamo pešačenje do sela Umoljani, pored obrađenih polja i stižemo na vreme za osvežavajući piće i transfer do Sarajeva. Smeštaj privatne sobe za izdavanje sa doručkom. Obroci: doručak, ručak, večera. Pešačenje umerene težine od 9 km, u trajanju od 7-8 sati, visinska razlika 700 metara.

8. dan Dolina Diva Grabovica i lovište Karađorđevića

Na putu do Mostara, skrećemo do doline Dive Grabovice, smeštene u jedinstvenom području središta planine Čvrsnice (2228 m), upravo na tački susreta mediteranske i oštre planinske klime. Vožnja iz Sarajeva traje nešto manje od 2 sata, posle koje sledi odlična šetnja drevnim šumama Čvrsnice i Žljeba…. i kroz nekadašnje kraljevsko lovište dinastije Karađorđević. Lovačka kuća je sagrađena u blizini vrha, budući da je kralj uživao u bogatstvu divljači ovog područja. On danas nije živ, ali njegovu stazu koristimo godinama, pešačeći od veličanstvene doline Diva Grabovica kroz guste bukove šume. To je prilično naporna šetnja, ali predstavlja pravo zadovoljstvo i osveženje. Stara vodi do nekoliko izvora, tako da za vodu – nema problema. Ponesite bocu za vodu kako biste je napunili za naš sledeći uspon, koji traje oko 2,5 sata do krajnjeg odredišta. Ručak na koti sa koje se vidi najveća stena na Balkanskom poluostrvu, na nadmorskoj visini preko 1000 metara. Vrhovi planine Čvrsnica nas okružuju, krećući se u svim pravcima. Vrhovi Mali i Veliki Medved se izdižu ispred nas, stenovite litice su nam sa desne strane, dok su najviši kameniti vrhovi Čvrsnice iza nas. Ovo je odličan način za uživanje u prekrasnim panoramama i osvežavajućem pešačenju dostojnom kralja ili kraljice…. stoga ćete taj tretman i doživeti. Pred kraj dana vožnja do Mostara – oko 45 minuta. Smeštaj u hotelu Demadino, Mostar. Noćenje. Obroci doručak, ručak. Pešačenje umerenog intenziteta u dužini oko 15 km, družine oko 5 sati, visinska razlika 600 metara.

9. dan Etno Selo Kokorici-Vrgorac-Ilica Glavica-Maskara

Posle doručka razgledanje Mostara i njegovih najatraktivnijih znamenitosti u trajanju od oko 1 sat. Vožnja u trajanju od 2 sata od Mostara do Hrvatske, dolazak u etno selo Kokorići, u blizini Vrgorca. Etno selo Kokorići je smešteno u rodnom mestu Hasanaginice (heroine čuvenih epskih narodnih pesama), u čijoj rodnoj kući nam je obezbeđen smeštaj. Selo je takođe poznato po etnografskoj zbirci koja obuhvata preko 250 eksponata. Okolinu odlikuje kamena arhitektura, pogodna za druženje i nastup lokalnih guslara i pevača ganga pesama. Oni pevaju o istoriji i legendama ovog jedinstvenog sela. Smeštaj u etno kućama, kratak omor. Tradicionalni ručak koji obuhvata gotovo zaboravljene specijalitete. Popodne, oko 16,00 časova polazak iz Vrgorca, na našu prvu pešačku rutu u Hrvatskoj – uspon do “Ilića glavice” i poseta napuštenog sela. Nastavak uspon do tačke “Maskara”, odakle se pruža prekrasan pogled na okolinu. Nastavak pešačenja do drevne “Gradina”. Mogućnost posete ostataka turskog i mletačkog utvrđenja. Tokom ovog pešačenja osvajamo prirodne i istorijske lepote područja Vrgorca, u potrazi za prošlim vremenima, skrivenim iza drevnih zidina, koji su nemi svedoci burne istorije ovog regiona. Večera, noćenje u etno selu Kokorići.

10. dan Biokovi : Vrh Turije – Lozovac – Ljubovic – Sveti Jure – Očeski – Milići

Polazak odmah posle doručka, kratka vožnja u trajanju oko 20 minuta do vrha Turije, na nadmorskoj visini od 700 metara, odakle pešačimo do izvora “Lozovac” i “Ljubovići”, te nastavljamo do vrha Sveti Jure (1762m). Stigavši do ovog prekrasnog mesta, imamo mogućnost da uživamo u veličanstvenom pogledu na Jadransko more. Na vrhu je planiran odmor, ručak i vežbe disanja na svežem vazduhu, uz uživanje u panorami. Sa vrha Sveti Jure nastavljamo pešačenje prema izvoru “Očeska” i dalje do “Milića”, odakle nas čeka transfer do Kokorića. Ova pešačka ruta je duga i zahtevna, posebno tokom prvog dela, do vrha Sveti Jure. Večera, noćenje tradicionalnom naselju Kokorići. Ukupno pešačenje 9 sati, visinska razlika 1000 metara.

11. dan Kanjoni dalmatinskih reka Zrmanje – Krupe – Krnjeze

Polazak iz “Kokorića” u 08:00, posle ranijeg doručka, kojim krepimo energiju. Treba nam 2 sata vožnje do kanjona Zrmanje, odakle počinje naše pešačenje u trajanju od 6 sati. Teren kojim se krećemo ne odlikuju velike visinske razlike, samo oko 200 metara, ali su pejsaži zaista velilanstveni. Tokom pešačenja razgledanje kanjone tri rečne doline, kaskade, vodopade, drevne ostatke, tradicionalni ambijent… Ručak u prekrasnom prirodnom ambijentu, uz uživanje u svežem i okrepljujućem vazduhu. Popodne pešačenje do vrha, odakle kreće naš transfer do Starigrada – Paklenice. Smeštaj u etno kući “Marasović”. Večera dobrodošlice, zasluženi odmor, noćenje.

12. dan 12 Severni Velebit; Zavižan – Premužić staza – Rosijeva Brvnara – Veliki Alan

Rani doručak i polazak u 07,00 časova, dvočasovna vožnja do Zavižana (predlažemo autoputem, ulaz kod Maslenice, izlaz Otočac). Planirano je pešačenje ravnim terenom, sa vertikalnim padom od oko 300 metara, u trajanju od 7 sati. Lepota pešačke rute Premužić govori sama za sebe, a 26 obrazovnih panela uvode posetioca u svet geologije, flore i faune, kao i stanovništvo koje je ovde nekada živelo. Svojim obimom, brigom za okolinu i očuvanje prirodnog ambijenta, ova ruta predstavlja remek delo arhitekture i pripada kulturnim dobrima pod zaštitom države Hrvatske. Paket ručak u Rosijevoj brvnari, ispod planinskog vrha “Pasarićev kuk” na “Rožanskim kukovima”. Nastavak pešačenja do vrha Velikog Alana, gde nas čeka autobus, kojim se vraćamo u etno kuću Marasović. Večera, noćenje.

13. dan Velika Paklenica – Buljma – Vaganski vrh – pesacka staza Lipa

Posle doručka, početak pešačenja iz etno kuće Marasović u pravcu planinskog prevoja Buljma, na nadmorskoj visini od 1000 metara, odakle nastavljamo strmim planinskim obroncima do najlepšeg vrha Velebita – Vaganskog vrha (1600 m). Počinjemo spust duž pešačke staze Lipa do seoskog domaćinstva “Ramića dvori”, gde imamo ručak pripremljen od autentičnih i svežih namirnica, koje dovoze na konjima, što podrazumeva najavu posete. Ova pešačka ruta je veoma zahtevna i grupa mora biti dobre kondicije i pripremljena za pešačenje. Pešačenje u trajanju od 6 – 8 sati + 1, 5 sat do Velike Paklenice. Pešačenje nazad do Etno kuće Marasović, upravo na vreme za večeru i noćenje.

14. dan 14 Libinje- Vlaški Grad – Sveto Brdo – Ivine Vodice – Njive Lekine – Mala Paklenica

Posle ranog doručka, polazak autobusom u 08,00 i transfer od 45 minuta do Libinja, kraškog polja ispod Svetog Brda u južnom Velebitu, na nadmorskoj visini od 800m. Pešačenje prema kraškom vrhu “Vlaški Grad” i dalje prema vrhu “Sveto Brdo” (1753 m). Odmor uz uživanje u veličanstvenom pogledu na Italiju. Paket ručak u prirodi. Pešačenje umerenog intenziteta u trajanju od 3 sata. Posle odmora nastavak pešačenja prema vrhu “Ivine vodice”, preko polja “lekine njive” do Male Paklenice, dok autobus čeka u Selinu. Vožnja do etno kuće Marasović, večera, noćenje. Ukupna dužina drugog dela pešačke rute traje 4 do 5 sati, prosečne visinske razlike od 900 metara.

15. dan Starigrad – Zadar – odlazak

Posle prijatnog doručka u etno kući Marasović kratka vožnja do Zadra. Ukoliko vreme dozvoljava, predlažemo razgledanje Crkve Svetog Donata, Foruma, čuvenih morskih orgulja… Postoji mogućnost ručka u jednom od poznatih gradskih restorana. Odlazni let sa aerodroma Zadar i kraj programa i usluga.

CENA : 1350 EUR /smeštaj u dvokrevetnim sobama/ Minimum 10 učesnika

Uključeno : prevoz klimatizovanim autobusom turističke klase 17 sedišta prevoznika iz Srbije, na relaciji od Beograda do Zadra, 2 polupansiona u eko-hotelu Čarobni Breg, vožnja Šarganskom osmicom, ručak u prirodi u području planine Tare-Parka Prirode Mokra Gora, ulaznice za Nacionalni Park Tara i Sutjeska, 3 polupansiona u Hotelu Mladost u Tjentištu, 2 ručka u prirodi u Nacionalnom Parku Sutjeska – planinama Zelengori i Magliču, 1 noćenje sa doručkom u hotelu Kandilj u Sarajevu, razgledanje Sarajeva sa licenciranim vodičem i pripadajućim ulaznicama, 1 ručak u prirodi na planini Trebević, 1 polupansion u privatnom smeštaju u selu Umoljani, 1 ručak u prirodi na Bjelašnici, 1 ručak u prirodi na Čvrsnici, 1 noćenje sa doručakom u hotelu Demadino u Mostaru, razgledanje Mostara sa licenciranim vodičem i pripadajućim ulaznicama, 1 puni pansion i 1 polupansion u etno selu Kokorići, 1 ručak u prirodi na Biokovu, 1 ručak u prirodi u području dalmatinskih reka, 4 polupansiona u tradicionalnoj kući Marasovići, 1 ručak u kolibi Rossi na Velebitu, 1 tradicionalni ručak u konobi Ravnića dvori na Velebitu, 1 paket ručak u prirodi u južnom Velebitu, stručni vodiči za pešačenje tokom čitave ture – u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, 24 sata podrška i logistika organizatora putovanja – turističkih agencija Panacomp Zemlja Čuda Srbija + Green Visions Bosna i Hercegovina + Svijet putovanja Hrvatska

 

SHARE IT: