Avanture Limom sa Simom

Avanture Limom sa Simom

Rezervišite

 

 

Dobrodošli u avanturističke programe PANACOMP-a koji spajaju najjača osecanja i zabavu, vodeci Vas da uzivate u mirisnoj lepoti Srbije šetajuci, vozeci bicikl, dzip, jašuci konja, splavareci divljim Limom, veslajuci čamac ili kanu…

Živopisna reka Lim nastaje u podnožju Prokletija kao otoka iz prelepog Plavskog jezera, na 999 metara nadmorske visine svojim tokom prolazi kroz gradiće-varoši Andrijevicu, Berane, Bjelo Polje, Prijepolje, Priboj i Rudo a u podnožju Medveđe na 299 m nm svoj put završava kao pritoka reke Drine. Naziv Lim vuče koren iz latinske reči „limes“ što znači granica, što je on svojim tokom i bio, granica istočnog i zapadnog Rimskog carstva, Otomanske i Austrougarske imperije, ali nosi i keltsko značenje, jer na keltskom jeziku znači: llyn – llym, – piće, voda, jezero….

Velika TURA – AVANTURA LIMOM SA SIMOM 3. kategorija: E ekstremno

1. dan

Polazak iz Novog Sada direktnim vozom /II razred, kušet/za Prijepolje u 21,28 i noćna vožnja prugom Beograd – Bar. Dolazak u Prijepolje u 04,00 časova i doček dobrodošlice na tradicionalni gorštački način, uz tople lepinje sa kajmakom i čaj od lekovitog bilja. Međusobno upoznavanje članova sa vrsnim organizatorima i logističarima avanture. Vožnja autobusom do Sopotnice, prirodnog dobra posebnog značaja, koje je 2001. proglašeno Spomenikom prirode, gde se dobijaju instrukcije o pravilima  programa. Uživanje u lepoti listopadnih šuma na nadmorskoj visini preko 1300 metara, nakon kraćeg odmora u domaćinstvu Tmušić, uz slatko od šumskih jagoda i rakiju od divlje kruške i zanimljiva izlaganja iskusnih vodiča, uspon do predivnih vodopada Sopotnice. Ova šetnja omogućava potpunu posvećenost prirodi i njenim blagodetima i čudima, jer čitav kraj obiluje bistrim, ledenim potocima, koji nastaju padom reke Sopotnice, visokim preko 40 metara i izazov je za najizdržljivije. Sa dostignutog vrha pruža se nezaboravan pogled ka planinskim masivima Jadovnika i Zlatara, kao i očuvane valjarice u kojima i danas vredni domaćini melju brašno. Zimi je ovaj pejsaž prava »zimska čarolija«, kada su snežnim pokrivačem obuhvaćena sva domaćinstva i ne vidi se granica neba i planinskog horizonta, sa kojim se stapa. Tradicionalni ručak sa pitom od heljde, koja je nezaboravni tradicionalni specijalitet kraja, čuven po svojim lekovitim svojstvima. Odlazak do nepristupačnih visova planine Jadovnika i jahanje divljih konja. Ovaj jedinstveni doživljaj se preporučuje samo onima koji poseduju fizičku spretnost i znanje u kominikaciji sa autohtonim vrstama konja. Večernji odlazak do Kamene Gore, proglašene svojevrsnom vazdušnom banjom, zbog izuzetnih prirodnih karakteristika koje su preimućstvo retkom gorštačkom življu ovog kraja. Smeštaj u seoskim domaćinstvima kod gostoljubivih domaćina /dvokrevetne, trokrevetne i višekrevetne sobe sa upotrebom kupatila/. Druženje i večera uz logorsku vatru – domaći specijaliteta kraja. Noćenje.

2. dan

Posle ranijeg doručka, odlazak do planinskog vrha Kamene Gore i „svetog bora”, sa kojeg se pruža veličanstven pogled na planine Zlatar, Durmitor, Goliju, Jadovnik…vožnja do Alipašinih izvora – Crna Gora. Kratko upoznavanje Plava i krajolika neverovatne lepote i u 12,00 časova start splavarenja jednom od najuzbudljivijih i najzanimljivijih maršuta toka reke Lim do Andrijevice. Prolazak niz opasne bukove, velikih visinskih razlika u duzini od oko 25 km, tokom kojeg se adrenalin kreće do najrazličitijih nivoa, čineći splavarima nezaborano zadovoljstvo. Uživanje u maksimalnom izazovu i vodenim udarima, dok se prolazi pored litica visine preko 50 metara, koje mogu izdržati samo najodvazniji. Po dolasku u Andrijevicu, postavljanje kampa i smeštaj u šatorima. Večera u stilu „preživljavanje” uz logorsku vatru i uživanje u surovim lepotama nedirnute prirode. Noćenje.

3. dan

Doručak i demontaža kampa i start splavarenja do punkta Berane, maršutom oko 18 km u trajanju od oko 3 sata. Ova deonica pruža lagodnije splavarenje, jer je vodeni pad dosta blaži u odnosu na gornji tok reke Lim, te gotovo podseća na ravničarsku reku. Dolazak u Berane, postavljanje kampa i po želji poseta manastira Đurđevi Stupovi, kao i obavezan odlazak na poznati Beranski ” korzo”, koji u ovom gradu još uvek opstaje. Zajednička priprema večere uz druženje i zabavu. Noćenje.

4. dan

Doručak i demontaža kampa. Polazak na splavarenje do punkta Ribarevine. U ovoj etapi prolazimo kroz Tifransku klisuru, najopasniji deo splavarenja, svim ljubiteljima avanture su dobro poznati bukovi mali i veliki Tifran, o čijoj prolaznosti skiperi donose odluku da li će se voziti / u zavisnosti od vodostaja ovi bukovi nose veliku opasnost/. Splavarenje ka Ribarevinama, uz pogled na uvek snežnu padinu Bjelasice. Od Ribarevina do kampa prevoz kombijem. Dolazak na Bistricu, postavljanje kampa i priprema večere, koju će nam mozda neko od nasih ribolovaca ” nabaviti”. Noćenje u kampu.

5.dan

Polazak na splavarenje oko 11,00 časova i deonica do punkta Brodareva u duzini oko 25 km. Uzivanje u bukovima splavarenjem kroz Kumanicku klisuru, tokom kojeg se adrenalin krece do razlicitih nivoa, čineci splavarima zadovoljstvo najvisih vrednosti. Poseban splavarski izazov je prolaz pored Kumanickog i Camilovog buka, Picine stene visine preko 20m, tobogana visinske razlike preko 1,5 m i ringispila, koji mogu izdrzati samo najodvazniji. Stajanje kod Manastira Kumanica radi razgledanja ove pravoslavne zaduzbine izuzetne duhovnosti i lepote. Nastavak splavarenja do Brodareva i postavljanje kampa. Večera u prirodnom ambijentu u kome učestvuju svi avanturisti, pripremajuci skupa roštilj i druge specijalitete na otvorenoj vatri. Nocenje.

6. dan

Posle buđenja lagana šetnja do nedavno obnovljenog manastira Davidovica, gde su po predanju donete mošti braće Jugovića posle Kosovskog boja i tu sahranjene. Prelepi manastir sa prelepom okolinom ”gde treba doći da bi se slušala tišina”. Doručak, pakovanje opreme i start splavarenja ka Prijepolju, uz razgledanje krajolika i prolaskom kroz bukove /”najveći”,”najlepši” i buk “stena sa kondomoma” – objašnjene na licu mesta/. Kraći odmor kod Petrovca na Limu, gde hrabri i odvezni imaju priliku da skaču sa višemetarskih skakaonica, sa mesta gde se inače i odrzava takmičenje u skokovima u vodu. Nastavak splavarenja do ušća Mileševke u Lim, presvlačenje u suvu opremu i prevoz kombijem do manastira Mileseva, zadužbine kralja Vladislava iz 1218. godine, poznatog po svetski značajnoj fresci “Beli anđeo”. Manastirski ručak i razgledanje. U blizini manastira Mileševe, u kanjonu reke Mileševke, nalaze se pećinske isposnice u kojima su mileševski monasi početkom 13. veka prepisivali retke knjige i podvizivali se, po ugledu na svetosavski život na Svetoj Gori. Dosadašnja istraživanja ukazuju da je prve skriptorijume za prepisivanje retkih knjiga, po ugledu na svetogorske, organizovao Sveti Sava. Mogućnost vožnje “mountain-bike” kroz kanjon Mileševke ili “trekking” kroz predele netaknute prirodne lepote. Vožnja do Prijepolja i pozdravna zakuska u „splavarskom stilu”, te ukrcavanje za direktni voz za Novi Sad sa polaskom u 23,00 časa. Noćnja voznja sa obrakom u vozu, jutarnji dolazak u Novi Sad.

7.dan

Dolazak u Novi Sad i zavrsetak programa.

CENA : 480 EUR     Minimum 12 učesnika     Optimalni broj ucesnika : 20

Uključeno : prevoz vozom /II razred, kušet/ na relaciji Novi Sad – Prijepolje – Novi Sad, prevoz turistickim kombijem /minibusom do svih destinacija obuhvaćenih programom, osveženje dobrodošlice i ručak u Sopotnici, uspon do vodopada, jahanje konja, polupansion u Kamenoj Gori , kod gostiprimljivih „gorstaka” – domaćina, splavarenje Limom po navedenim deonicama čamcima kapaciteta 6 – 10 osoba, sa potrebnim neoprenskim odelom (vodootporno i termoizolaciono), prslukom, čizmama i kacigom, u profesionalnoj pratnji ovlašćenih logističara i vodiča-splavara, radi maksimalnog ispunjenja svih bezbednosnih uslova, poseta manastirima Đurđevi Stupovi /beranski/, Kumanica i Davidovica, poseta i razgledanje Manastira Mileseva i manastirski ručak, smeštaj u satorima u kampovima duz toka splavarenja, ručkovi u prirodi i paketi suve hrane tokom intenzivnih dana splavarenja, pozdravna zakuska, obrok u vozu, PANACOMP logistika i stručno vođstvo

ROK PRIJAVE: 30 dana pre pocetka putovanja

NAPOMENA 1. program se realizuje najkasnije do početka jula, zbog punjenja gornjeg toka Lima vodom iz snežnice

NAPOMENA 2. za ucesce u ovom programu je neophodna osnovna kondiciona spremnost. Obavezno prilikom prijave prijaviti eventualne ranije povrede ili zdravstvene teskoce /astmu i sl./, jer one mogu izazvati odredjene probleme tokom ture – hvala !

SHARE IT: