Avantura Balkan

RUMUNIJA – BUGARSKA – SRBIJA – ALBANIJA – MAKEDONIJA

NAJUZBUDLJIVIJE znamenitosti Balkana, nezaboravni ukusi i jedinstveni doživljaji…...

1. dan     Bukurešt

Dolazak na aerodrome Otopeni Bukurešt, doček profesionalnog vodiča, smeštaj u hotelu 4 zvezdice u Bukureštu. Večera dobrodošlice, noćenje.

2. dan    Bukurešt razgledanje – Seoski Nacionalni Muzej – Sinaja

Posle doručka razgledanje BukureštaPalata Parlamenta, Rumunski Athenaeum, Ulica Victoriei, Slavoluk pobede, Palata Cantacuzino u kojoj se nalazi Muzej Georga Enescua, Nacionalni Muzej umetnosti Rumunije… Vožnja do Sinaje, smeštaj u hotel 4 zvezdice, večera, noćenje.

3. dan      Sinaja – Dvorac Peleš  – Dvorac Bran  – BrašovSigišoara

Posle doručka razgledanje Železničke stanice i Casina u Sinaji, manastira Sinaja, izgrađenog 1695. godine. Vožnja do Dvorca Peleš i razgledanje jedne od najlepših i najbolje očuvanih vladarskih palata, smeštene u prekrasnom planinskom području Karpata. Vožnja do Dvorca Bran, poznatog po Drakuli i razgledanje utvrđenja koje je prvi put korišćeno 1378. godine u odbrani protiv osmanskih osvajača. Nastavak vožnje do prekrasnog grada Brašova i razgledanje istorijskog jezgra – ulazne kapije, Crna crkva, trgovi… Smeštaj i večera u hotelu 4 zvezdice u Sigišoari.

4. dan    Sigisoara – Sibinj – Giurgiu granični prelaz – Ruse /Bugarska/

Posle doručka razgledanje Sigišoare – istorijskog grada Transilvanije sa srednjovekovnim živopisnim kućama i Citadelom – UNESCO znamenitosti. Nastavak prema jugu do grada Ruse na desnoj obali Dunava. Razgledanje centra – široki bulevari i veliki trgovi ukrašeni Spomenikom Slobode i brojnim građevinama evroskog stila. Večera i noćenje u hotelu 4 zvezdice u centru grada Ruse.

5. dan    Ruse – Veliko Trnovo – Etnografski kompleks na otvorenom Etar -grobnica Kazanlak – Plovdiv

Posle doručka vožnja do Velikog Trnova, jedinstvenog istorijskog grada na tri brda, na reci Jantri, koji je izuzetno bogat prekrasnim kulturnim i istorijskim znamenitostima – brdo Carevac, Crkva četrdeset velikomučenika, Samovodska ulica sa brojnim zanatskim radnjicama…. Nastavak vožnje do sela Gabrova i poseta Etnografskog kompleksa na otvorenom Etar. Nastavak vožnje do sela Kazanlak i razgledanje čuvene tračke grobnice sa kraja 4. i početka 3. veka pre nove ere, ukrašene jedinstveno lepim freskama. Vožnja do Plovdiva, smeštaj i večera u hotelu 4 zvezdice. Noćenje.

6. dan     razgledanje Plovdiva  – Sofija

Posle doručka razgledanje Plovdiva – impresivnog drevnog grada na obalama reke Marice i šest brda, amfiteatar u Plovdivu je jedan od najbolje očuvanih drevnih pozorišta u svetu, arhitektura prepoznatljivog stila Bugarskog preporoda…. Vožnja do Sofije – glavnog grada Bugarske, večera i noćenje u hotelu 4 zvezdice.

7. dan    razgledanje Sofije – manastir Rila /UNESCO/– Pirot

Posle doručka razgledanje SofijeRotonda Svetog Đorđa, drevni kompleks Serdike, crkva Aleksandra Nevskog, vrtovi Sofije… Vožnja do manastira Rile u prekrasnom Nacionalnom Parku Rila, razgledanje srednjovekovnog kompleksa UNESCO zmenitosti.  Vožnja ka Srbiji i razgledanje tvrđave u Pirotu i jedinstvenih znamenitosti – radionica ručnog tkanja ćilima, predstavljanje tehnologije i proba čuvene staroplaninske peglane kobasice. Večera i noćenje u turističkom kompleksu Nišavska dolina u Pirotu.

8.dan    Priština/manastir Gračanica /UNESCO/ –  manastir Visoki  Decani /UNESCO/- Prizren

Posle doručka vožnja do Prištine i poseta manastira Gračanice – UNESCO znamenitost. Nastavak vožnje do  manastira Visoki Dečani, UNESCO znamenitost i razgledanje jedne od najlepših srednjovekovnih svetinja Srbije. Vožnja do Prizrena, najlepšeg grada Kosova i Metohije i razgledanje istorijskog jezgra. Večera i noćenje u hotelu Centrum, 4 zvezdice u centru Prizrena.

9.dan     Prizren – Kruja  – Tirana

Posle doručka vožnja prema Albaniji i poseta Muzeja Skenderbega i starog bazara u Kruji. Nastavak vožnje do Tirane – glavnog grada Albanije i razgledanje istorijskog jezgra i centra – džamija Ethem Bey, Trg Skenderbega…  Večera i noćenje u hotelu 4 zvezdice u Tirani -Theranda Hotel ili Capital Hotel Tirana

10.dan   Tirana – Elbasan – ulaz u Makedoniju – Ohrid

Posle doručka vožnja prema Severnoj Makedoniji. Pauza za razgledanje utvrđenog jezgra Elbasana na reci Škumbi, koji je nekada bio deo čuvenog trgovačkog puta Via Egnatia – Ignjatijevog puta. Večera i noćenje u hotelu 4 zvezdice u Ohridu na prekrasnom Ohridskom jezeru.

11.dan    Ohrid

Posle doručka razgledanje Ohrida – UNESCO nasleđe – crkva Svete Sofije, Sveti Pantelejmon, Sveti Jovan Kaneo, tvrđava Kale, štamparija i radionica ručno rađenog papira, pijaca… Poseta manastira Sveti Naum koji čuva prekrasne freske. Večera i noženje u hotelu u Ohridu.

12.dan   Ohrid – Bitola – nalazište Heraclea Lyncestis – Vinarija i hotel Popova Kula

Posle doručka vožnja do Bitole – grada konzula u plodnoj Pelagoniji, razgledanje impresivnog istorijskog jezgra – Širok sokak, stari bazaar, pijaca, sahat kula…. Vožnja do obližnjeg arheološkog nalazišta Herakleje Linkestis koje je nekada bilo glavni grad Makedonskog carstva, iz 4. veka pre nove ere, koji je nazvan po grčkom heroju Heraklu. Vožnja do čuvene Vinarije sa hotelom Popova kula u Demir Kapiji – završna večera uz odlična makedonska vina. Noćenje.

13.dan   Vinarija-Hotel Popova Kula odlazak

Posle doručka transfer do aerodroma Skopje ili drugog odlaznog aerodroma. Kraj programa i usluga.

Mogući nastavak putovanja po našoj preporuci – posle razgledanja grada, poseta zelene pijace u Skopju, lokalno piće i nabavka namirnica potrebnih za jedinstvenu privatnu kulinarsku obuku po veselim uputstvima i vedrim nadzorom srdačnih domaćina koji će pokazati tajne pripreme ukusne balkanska hrane. Molimo pitajte za detalje.

 

Cena paketa po osobi  – dvokrevetna soba  – Minimum 6 učesnika

Uključeno: prevoz kombijem-minibusom-autobusom visoke turističke klase; 1 HB u hotelu 4 zvezdice u Bukureštu; razgledanjei ulaznice za znamenitosti Bukurešta; 1 HB u hotelu 4 zvezdice u Sinaji; ulaznice za znamenitosti Sinaje, Dvorac Peleš i dvorac Bran i Brašov; 1 HB u hotelu 4 zvezdice u Sigišoari; razgledanje i ulaznice za znamenitosti Sigišoare; razgledanje Rusa i ulaznice za znamenitosti; 1 HB u hotelu 4 zvezdice u Rusu; razgledanje Velikog Trnova i ulaznice za znamenitosti; ulaznica za Etnografski kompleks Etar i tračku grobnicu Kazanluk; 1 HB u hotelu 4 zvezdice u Plovdivu; razgledanje Plovdiva i ulaznice za znamenitosti; 1 HB u hotelu  4 zvezdice u Sofiji; razgledanje Sofije i ulaznice za znamenitosti; ulaznica-prilog za manastir Rilu; ulaznice za znamenitosti Pirota; 1 HB u turističkom kompleksu 4 zvezdice Nišavska dolina u Pirotu; ulaznice-prilog za manastire Gračanicu i Visoke Dečane; 1 HB u hotelu Centrum u Prizrenu, 4 zvezdice; razgledanje Kruje i ulaznica za Muzej Skenderbega; 1 HB u hotelu 4 zvezdice u Tirani; razgledanje Tirane sa ulaznicama za znamenitosti; razgledanje Elbasana i ulaznice; 2 HB u hotelu 4 zvezdice u Ohridu; razgledanje Ohrida i ulaznice za znamenitosti; razgledanje Bitole sa ulaznicama; ulaznica za arhoeloško nalazište Heraclea Lyncestis; 1 HB u hotelu-Vinariji Popova Kula sa probom vina; 24 sata podrška, logistika i stručno vođstvo TA Panacomp ZEMLJA čuda Srbija i odabranih partnera

ROK PRIJAVE  150 DANA PRE PUTOVANJA

 

SHARE IT: