Arheologija Srbije

… i živo nasleđe Jugoslavije – antifašistički spomenici Jugoslavije…. Zadivljujući spomenici Jugoslavije privlače brojne umetnike i posetioce ….

 

 

Srbija je poznata po mnogobrojnim vrhunskim arheološkim nalazištima, među kojima je najstarije ljudsko naselje Lepenski Vir, staro 10000 godina. U današnjoj Srbiji je verovatno postojala jedna od najstarijih ljudskih civilizacija kojoj su značajnim razvojem i napretkom doprineli drevni Srbi sa područja sliva Dunava – imali su prvo pismo, topili su bakar pre bilo koga, živeli u urbanim naseljima sa velikim kućama i putevima….  Pored spektakularnih otkrića u praistorijskom nalazištu Lepenskom Viru, u Srbiji se nalazi mnoštvo rimskih i vizantijskih kulturnih spomenika, Beogradska tvrđava Kalemegdan, Viminacium, Felix Romuliana, Mediana, Caricin grad – Iustiniana Prima, Ulpijana – Iustiniana Secunda, Trajanova Tabla i mnogi drugi jedinstveni lokaliteti…

Najranije aktivnosti topljenja bakra i prerade metala na svetu su se odvijale pre 7000 godina na području Vinčanske kulturekoja je bila na vrhuncu od 5500 do 4000 godina pre n.e. na područjima današnje Bosne, Srbije, Rumunije, Bugarske i Makedonije, uporedo sa pojavom prvih izlivenih bakarnih objekata. Prvo topljenje metala se, dakle, pojavljuje na lokaciji daleko od Bliskog Istoka, odbacajuci tradicionalni model jedinstvenog mesta porekla metalurgije.

Srbi se prvi put u pisanim izvorima spominju 822. godine, u franačkim analima, i to dosta neodređeno: »Sorabi, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur«…

Mozda Vas privlači poseban vid arheologije, ili ste novajlija u arheologiji i želite da unapredite svoje znanje i poimanje arheologije. Nudimo i organizujemo brojne arheološke ture u Srbiji koje obuhvataju arheološka nalazišta, teme i sadržaje koje publici različitih interesovanja omogućavaju dragocena iskustva i saznanja.

Molimo pogledajte naš sajt koji predstavlja arheološka nalazišta i arheološka putovanja u Serbiji, kao i utisak naše uvažene gošće iz Nemačke koja je učestvovala na našoj turi Putevima Rimskih careva.

Invervju Prof dr Gerde Sommer von Buelow 

Roman Emperors Route – Putevi Rimskih careva

 

SHARE IT: