Arheologija Srbije

… i živo nasleđe Jugoslavije – antifašistički spomenici Jugoslavije…. Zadivljujući spomenici Jugoslavije privlače brojne umetnike i posetioce ….

 

 

Srbija je poznata po mnogobrojnim vrhunskim arheološkim nalazištima, među kojima je najstarije ljudsko naselje Lepenski Vir, staro 10000 godina. Pored spektakularnih otkrića u praistorijskom nalazištu Lepenskom Viru, u Srbiji se nalazi mnoštvo rimskih i vizantijskih kulturnih spomenika, Beogradska tvrđava Kalemegdan, Viminacium, Felix Romuliana, Mediana, Caricin grad – Iustiniana Prima, Ulpijana – Iustiniana Secunda, Trajanova Tabla i mnogi drugi jedinstveni lokaliteti…

Najranije aktivnosti topljenja bakra i prerade metala na svetu su se odvijale pre 7000 godina na području Vinčanske kulture /koja je bila na vrhuncu od 5500 do 4000 godina pre n.e. na područjima današnje Bosne, Srbije, Rumunije i Makedonije/, uporedo sa pojavom prvih izlivenih bakarnih objekata. Prvo topljenje metala se, dakle, pojavljuje na lokaciji daleko od Bliskog Istoka, odbacajuci tradicionalni model jedinstvenog mesta porekla metalurgije.

Srbi se prvi put u pisanim izvorima spominju 822. godine, u franačkim analima, i to dosta neodređeno: »Sorabi, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur«…

Mozda Vas privlači poseban vid arheologije, ili ste novajlija u arheologiji i želite da unapredite svoje znanje i poimanje arheologije. Nudimo i organizujemo brojne arheološke ture u Srbiji koje obuhvataju arheološka nalazišta, teme i sadržaje koje publici različitih interesovanja omogućavaju dragocena iskustva i saznanja.

Molimo pogledajte naš sajt koji predstavlja arheološka nalazišta i arheološka putovanja u Serbiji, kao i utisak naše uvažene gošće iz Nemačke koja je učestvovala na našoj turi Putevima Rimskih careva.

Invervju Prof dr Gerde Sommer von Buelow 

Roman Emperors Route – Putevi Rimskih careva

 

SHARE IT: