Apartmani Forte Rose Rose Herceg Novi

Apartmani Forte Rose Herceg Novi Rose

Rose su malo ribarsko selo na severnom delu obale poluostrva Luštice, preko puta Herceg Novog, na prekrasnoj crnogorskoj rivijeri bokokotorskog zaliva. Rose predstavljaju tipično mediteransko mesto sa kućama u nizu, koje se nalaze na samoj obali i malenom pristaništu. Rose su nekada bile drevna grčka kolonija Punto Roza koju su osnovali Saraceni – kako su u srednjem veku Evropljani nazivali Arape, koje je uništeno 867. godine, od kada nije uspelo da povrati svoj nekadašnji ugled i slavu. Značaj mesta Rose potvrđuje u svojim spisima iz 841. godine vizantijski car hroničar Konstantin Porfirogenit. Zahvaljujući svom položaju, zaklonjenom od vetrova, mesto Rose je često bilo utočište jedrenjaka, a tokom svoje duge istorije sedište carine i luke i karantin za mornare koji su plovili u Kotorski zaliv prekrasne Boke Jadrana. Rose su izgrađene uglavnom tokom 17. i 18. veka, koji su bili zlatno doga uspeha i napretka Bokeljske mornarice, kada su Mediteranom i drugim svetskim morima iz Luštice plovili čuveni bokeški mornari na svojim jedrenjacima. U mestu Rose se nalazi Crkva Bogorodičinog Uspenja, koju je 1783. godine sagradio mletački princ Antonio Albertoi i pravoslavna crkva Svete Trojice oko koje je groblje gde počivaju poznati pomorski kapetani. Inače, čitavo poluostrvo Luštica i mesto Rose su zaokupljene arheološkim istraživanjima, posebno zanimljivim iskopavanjima vodenih područja, gde su pronađeni topovi, sidra, keramičke posude, kao i stari španski brod, sa početka 16. veka, čiji ostaci su verovatno prenosili robu za bosansku dinastiju. Tokom vladavine Austrougarske carevine je mesto Rose bilo poznato carinsko područje Forticom, jer je ovo naselje među najstarijim u Boki Kotorskoj. Mesto Rose je bogato raskošnim mediteranskim rastinjem – borovima,  čempresima, maslinjacima, puzavicama…

Nekadašnje austrougarsko utvrđenje u Rosama je danas udoban rustični turistički kompleks Forte Rose koji pruža posebnu atmosferu, udobnost, opuštanje i uživanje. Kompleks Forte Rosa obuhvata 15 apartmanskih jedinica-bungalova koje su raspoređene po obodu tvrđave i opremljene sadržajima za prijatan boravak, sa dodatnim pogodnostima i stručnim osobljem koji omogućavaju pravi odmor u najboljem smislu.  Svi bungalovi turističkog kompleksa Forte Rose imaju udoban nameštaj, LCD TV sa kablovskim programima, sigurnosni sef sa šifrom, fen za kosu, pogled na more, klima uređaj, mini bar. Dodatni sadržaji su besplatan bežični internet, lokalni izleti po bokokotorskom zalivu po želji, ribolov, jedrenje, vožnja bicikla, vožnja kajaka do ostrva Mamula, poseta Modre pećine, crkve Bogorodicinog Uspenja, Skadarskog jezera… usluge čuvanja dece.
Tokom boravka u udobnom smeštaju apartmana Forte Rose, gosti uživaju u izuzetnim jelima bokeške i mediteranske kuhinje, po preporuci kuvara, kao što su usoljeni brancin, crni rižot sa sipom, jagnjetina ispod sača, odlična domaća vina… Na plažnom baru se gostima poslužuju raznovrsni kokteli, sladoled i osvežavajući prirodni sokovi, jer je to mesto najpogodnije za uživanje u prekrasnom zalasku sunca. Ljubitelje jedrenja očekuje nekoliko bezbednih vezova za jedrenjake, jahte i glisere…. Turistički kompleks Forte Rosa u turistickom centru Rose je udaljen 20 km od Aerodroma Tivat, sa mogućnošću organizovanja tranfera, uz prethodnu rezervaciju.

SHARE IT: