Ansambl Venac Gračanica

Ansambl Venac Gračanica

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac“ osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Vlada Republike Srbije je osnivač Ansambla Venac, a pod upravom Ministarstva kulture i informisanja. Od 1964. do 28. juna 1999. godine je Ansambl „Venac“ radio u svojim prostorijama u Prištini, kada biva proteran i primoran da privremeni smeštaj nađe u centralnoj Srbiji, u Nišu. Ipak, ni tadašnji nemili događaji nisu omeli igrače i muzičare ansambla Venac koji žive u južnoj srpskoj pokrajini, da širom Srbije prenose pesmu i igru Kosova i Metohije i predstavljaju lepotu bogatog kulturnog nasleđa ovog podneblja i cele Srbije.
Oktobra 2003. Ansambl „Venac“ se kolektivno vraća na svoje ognjište, gde i počinje sa radom i razvojem u izuzetno teškim uslovima u mestu Čaglavica u blizini Prištine, gde funkcioniše do 2008. godine, kada se seli u Dom kulture u Gračanicu, gde se i danas nalazi. Opstankom na Kosovu i Metohiji i mukotrpnim radom celokupnog ansambla, ansambl Venac uspeva da oživi i obogati kulturna dešavanja i događaje širom Kosmeta. Od povratka u Gračanicu do danas ansambl Venac organizuje samostalne koncerte širom Kosmeta i učesnik je, odnosno nosilac programa svih kulturnih manifestacija, nastupajuci u svojim živopisnim i raskošnim narodnim nošnjama. Treba naglasiti da su članovi ansambla Venac prvi obišli srpske enklave u kojima je do tada bilo nezamislivo održati bilo kakvo kulturno dešavanje ili nastup. U najtežim momentima srpske istorije na Kosovu i Metohiji ovi umetnici su bili i ostaće uz svoj narod i deliti njegovu sudbinu. U svom dugogodišnjem radu Ansambl „Venac“ je imao zapažene koncerte i nastupe širom Srbije, ali i zemaljama regiona. U svom radu sarađivali su i sarađuju sa najuglednijim umetnicima i koreografima širom Srbije.

Početkom 2014. direktor ansambla Venac inicira ideju da se sastav omasovi u što kraćem roku, i uspeva u tome, pa u narednom periodu Venac formira jedan omladinski i pet dečijih ansambala. Tokom 2014. osnovani su dečiji ansambli kroz škole folklora koje obuhvataju 20-tak mesta na području centralnog Kosova i Metohije. Osnovan je Omladinski ansambl u Gračanici za talentovane omladince starije od 15 godina i pet Dečijih ansambala „Venac“ (10 grupa – 5 mlađih i 5 starijih) na centralnom Kosovu. Ideja ansambla Venac iz Gračanice je stvorila podmadak – mladu folklornu snagu koja broji oko 320 članova, a na koju je Venac veoma ponosan, pre svega siguran da je obezbedio budućnost za folklornu umetnost. Takođe, Venac kao vrsni poznavalac svog posla nesebično pomaže i radi sa amaterskim KUD-ovima širom Kosmeta. Jedan od bitnijih zadataka članova Ansambla „Venac“ je rad na očuvanju igre, pesme, običaja i tradicije naroda sa Kosmeta, što radi vrlo uspešno.

Treba naglasiti da je 2014. Ansambl „Venac“ proslavio vrlo značajan jubilej – 50. godina postojanja i rada. U svom bogatom repertoaru, koji pre svega čine koreografije sa prostora Kosmeta, ansambl Venac ima preko 35 koreografija najpoznatijih koreografa – Olga Skovran, Bratislav Bata Grbić, Desanka Đorđević, Dobrivoje Putnik, Branko Marković, Branimir Bata Lačković, Radojica Kuzmanović i mnogi drugi. Nama je uvek čast i posebno zadovoljsto da svojim gostima priredimo nastupe Ansambla Venac koji potpuno uživaju u ovim nezaboravnim doživljajima, jer Ansambl Venac na najbolji način predstavlja i afirmiše izuzetno bogato kulturno-umetničko nasleđe Kosova i Metohije.

SHARE IT: