Albanska gastronomija

Na albansku kuhinju su jedinstveno uticale turska, grčka, sirijska i italijanska kuhinja. Albanska gastronomija je poznata po visokoj nutritivnoj vrednosti i izvanrednom ukusu. Albanci uživaju u raznovrsnim predjelima, supama, jelima sa kiselim kupusom, čorbama, pitama, pilavima i poslasticama. Glavni obrok kod Albanaca je ručak, koji se obično sastoji od glavnog jela – lagano kuvanog /obično jagnjećeg ili junećeg/ mesa i salate od svežeg povrća, kao što su paradajz, krastavac, zelena paprika, masline i feta ili čobanski sir. Salata je začinjena maslinovim uljem, sirćetom i solju. Morski specijaliteti i jela od ribe su česti u primorskim područjima Jonskog i Jadranskog mora, kao i albanskim mestima na jezerima /Drač, Vlora, Skadar, Pogradec i Saranda/.

Među omiljenim bezalkoholnim pićima Albanaca su boza /osvežavajuće piće pripremljeno od kukuruza/, koja se pije u severnoj Albaniji, posebno u Kuksu, kao i “rehani” /piće od soka od grožđa/, koje je tipično za centralni deo Albanije. Skenderbeg je čuveni albanski konjak izuzetnog ukusa.

Jagnjetina sa sosom od jogurta (Tavë Kosi)
Recept za 4 osobe :
1,5 kg jagnjećeg mesa
4 kašike maslaca – 1/2 pakovanja
2 kašike pirinca
So, biber
Sos od jogurta :
1 kašika brašna
4 kašike maslaca – 1/2 pakovanja
2 litre jogurta
5 jaja
So, biber

Meso iseći na 4 dela /u obliku u kome će kasnije biti posluženo/, posoliti, posuti biberom i peći u rerni na srednjoj temperaturi, uz dodavanje polovine maslaca i povremeno polivanje sokom od pečenja. Kada je meso do pola ispečeno, dodati pirinač, izvaditi ga iz rerne i ostaviti napolju, pa pripremiti sos od jogurta : mešati brašno i maslac dok smesa ne postane glatka. Dodati jogurt, so, biber i jaja i sve dobro izmešati, pa na kraju dodati brašno. Sos sipati u tepsiju oko mesa i sjediniti ga sa komadima mesa. Peći na temperaturi oko 200 C oko 45 minuta. Služiti jagnjetinu sa jogurtom toplu. Tavë Kosi – jagnjetina sa jogurtom je jedan od najpoznatijih i omiljenih tradicionalnih specijaliteta Albanije.

 

SHARE IT: