Akademski ansambl Sonja Marinković

Akademski ansambl Sonja Marinković

Akademski ansambl narodnih igara i pesama “Sonja Marinković” je osnovan na Univerzitetu u Novom Sadu 1962. godine. Program ansambla se kreira na osnovu autenticnih oblika narodne umetnosti, melodija, koraka i kostima, što na osnovu ove vrste programa doprinosi očuvanju autentičnih folklornih umetničkih oblika naroda ovog dela Balkana. Ansambl “Sonja Marinković” Novi Sad okuplja više od 1000 članova, studenata i srednjoškolaca, čime znatno doprinosi zajedničkom jedinstvu mladih i njihovoj edukaciji u duhu bratstva i prijateljstva, stvarajući osećaj slobodne umetničke aktivnosti.
Izvođački deo Ansambla “Sonja Marinkovic” Novi Sad broji oko 45 do 80 članova. Broj učesnika zavisi od sposobnosti izvođenja, a Ansambl je podeljen u nekoliko sekcija: folklorni ansambl, tamburaški orkestar, narodni orkestar, instumentalna grupa solo pevača, hor, orkestar harmonika….

Tokom 45 godina rada Ansambl “Sonja Marinkovic” je osvojio niz priznanja, diploma i nagrada u zemlji i širom sveta, učešćem na mnogim međunarodnim folklornim i muzičkim festivalima i organizacijom međunarodnih poseta. Folklorni Ansambl “Sonja Marinkovic” Novi Sad ima na svom repertoaru 23 koreografije. Svaka od njih pojedinačno predstavlja izvornost određenog područja Srbije. Igre i pesme uključene u koreografijama su bazirane na autenticnim elementima i zapisima određenih događaja u svakodnevnom životu ljudi, kao što su setva, žetva, svadbene svečanosti, proslave Svetaca (slave), poljske proslave. Kostimi koji se koriste u svakoj koreografiji su potpuno različiti i veoma stari, te predstavljaju dragocene kulturne vrednosti, zahvaljujući čemu su sve koreografije različite, pokrivajući teritoriju Srbije i Crne Gore.

Orkestar Ansambla “Sonja Marinkovic” koristi sledeće tradicionalne instrumente : gusle (balkanski muzicki instument), gajde, pastirsku frula, frulu, dvojnice, tamburu bisernica (mala vrsta tambure), kao i druge instrumente nastale na području Srbije, bogate folklornom tradicijom.
U svom repertoaru Ansambl “Sonja Marinković” neguje tradicionalno vokalno pevanje : najstarije dvoglasno pevanje sa drugim glasom kao osnovom, pevanje na kratak i dug zvuk, gugutanje (vrsta pevanja) i moderno pevanje, koje je sačuvalo staru osnovu, a menja samo interval (kvintal kraj), koje je u folklornoj etimologiji poznaije kao “pevanje na bas”.
Koncertne turneje: Austrija, Bulgarska, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Grčka, Mađarska, Italija, Indija, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, Slovačka, Spainija, Švedska, Tunis, Turska…

Izuzetno smo ponosni i srećni zbog bliske saradnje sa ovim ansamblom, jer AKUD Sonja Marinkovic i PANACOMP sa tradicionalno organizuju Letnju Skolu Folklora, kao i raznovrsne nastupe za doček naših gostiju, kao i svojevrsne folklorne i muzičke radionice !

SHARE IT: