Targu Mureš – Trgovište – Tvrđava Poenari

Targu Mureš leži u središtu rustične Transilvanije, u severno-centralnom delu Rumunije, 340 km severno od Bukuresta. Nazvan bukvalno ‘pijacom’ na reci Mures i poznat kao grad ruža, Targu Mureš odlikuje najbolje od kultura Rumunije i Mađarske. Brojni tragovi potvrđuju postojanje neolitskih kultura i kultura bronzanog i gvozdenog doba na ovim prostorima. Arheološkim istraživanjima su u obližnjem gradu Cristestiu pronađeni rimski ostaci. Grad Targu Mureš – Targovište se prvi put pominje u arhivima 1322. godine kao ‘Novum Forum Sicolorum’ (Nova pijaca Seklara). Početkom 16. veka grad Targu Mureš postaje značajan kulturni i obrazovni centar. Prva škola je osnovana 1492. godine. Prvu štampariju u Targu Murešu je 1786. godine osnovao grof Teleki Samuel, kancelar Transilvanije, postavivši temelje značajno bogate biblioteke, koja i danas nosi njegovo ime. Grad Targu Mureš je osnažio svoj društveni i privredni život 1754. godine, kada je postao sedište Vrhovnog pravosuđa Kneževine Transilvanije.

Tokom srednje veka su esnafi, koje su osnovale grupe zanatlija, imale značajnu ulogu u razvoju grada. Umetnička udruženja Targu Mureša su uživala privilegije od 1493. godine. Članovi esnafa su 1620. godine učestvovali u izgradnji gradske tvrđave. Obućari i kožari Targu Muresa su bila dva najznačajnija udruženja zanatlija. Udruženje obućara je 1800. godine brojalo najviše članova – 254. Esnafski sistem je trajao do 1872. godine.

Grad Targu Mureš je, izgradnjom železničke pruge, u drugoj polovini 19. veka, postao moderan grad. Danas njegov trg u centru Piata Trandafirilor (Trg ruža) krase moderni kafei, restorani, crkve i spomenici. Najzanimljivija znamenitost Targu Muresa, Palata kulture (Palatul Culturii), kitnjasta gradska kuća, sa početka 20. veka, sa salom ukrašenom vrhunskim vitražima, u kojoj su glavni lokalni muzeji, se nalazi u južnom delu trga.

Tvrđava Poenari (Cetatea Poenari), poznata i kao Citadela Poenari je tvrđava u ruševinama, pravo utvrdenje Drakule u okrugu Arges, u kanjonu reke Arges, u blizini planina Fagaras. Tvrđava Poenari leži na steni, na desnoj strani Transfagarasan puta koji vodi visoko do vrhova planina. Tvrđavu Poenari smatraju jednim od najukletijih mesta na svetu. Tvrđavu Poenari su početkom 13. veka podigli vladari Vlaške. Oko 14. veka je tvrđava Poenari bila najvažnije utvrđenje vladara Basarabije. Tokom narednih nekoliko decenije su se naziv tvrđave i njeni vlasnici često menjali, da bi tvrđava konačno bila napuštena i ostala u ruševinama. Međutim, tokom 15. veka, shvativši potencijal tvrđave, visoko uzdignute na okomitoj steni, Vlad Tepeš je obnovio tvrđavu i učvrstio njene temelje, čime je tvrđava Poenari postala jedna od najvažnijih utvrđenja ovog vladara protiv turskih napada. Vise od svega je Vlad Tepes zeleo ujedinjenu Rumuniju, slobodnu od spoljnih uticaja Nemacke, Madarske i osvajackih Turaka Osmanlija. Iako je tvrđava Poenari korišćena dugo posle smrti Vlada Tepeša -1476. godine, konačno je ponovo napuštena, početkom 16. veka, te je u 17. veku bila ruševina. Zahvaljujući svojoj veličini i položaju, Tvrđava Poenari je bila neosvojiva i odolevala je i vremenskim nepogodama. 1888. godine je odron porušio veći deo utvrđenja, koji je potonuo duboko u reci. Bez obzira na ovaj događaj, tvrđava Poenari je delimično obnovljena, te njene zidine i kule i danas dominiraju. Da biste se stiglo do vrha tvrđave Poenari, potrebno je preći 1480 stepenica. Sa tvrdave Poenari se pruza prekrasan pogled na okolne planine i recnu dolinu i poseta se svakako toplo preporucava. Iako druga rumunska utvrdenja, kao sto su dorci Hunedoara i Bran privlace mnogo vise paznje i popularnosti vezane za Drakulu, tvrdava Poenari je jedina koja ima istorijsku vezu sa njim.

 

SHARE IT: