Targu Mureš

Targu Mureš leži u središtu živopisne i rustične Transilvanije, u severno-centralnom delu Rumunije, 340 km severno od Bukurešta. Nazvan bukvalno ‘pijacom’ na reci Mures i poznat kao grad ruža, Targu Mureš odlikuje najbolje od kultura Rumunije i Mađarske. Brojni tragovi i svedočanstva potvrđuju postojanje neolitskih kultura i kultura bronzanog i gvozdenog doba na ovim prostorima. Arheološkim istraživanjima su u obližnjem gradu Cristestiu pronađeni rimski ostaci. Grad Targu Mureš se prvi put pominje u arhivima 1322. godine kao ‘Novum Forum Sicolorum’ (Nova pijaca Seklara). Početkom 16. veka grad Targu Mureš postaje značajan kulturni i obrazovni centar. Prva škola je osnovana 1492. godine. Prvu štampariju u Targu Murešu je 1786. godine osnovao grof Teleki Samuel, kancelar Transilvanije, postavivši temelje značajno bogate biblioteke, koja i danas nosi njegovo ime. Grad Targu Mureš je osnažio svoj društveni i privredni život 1754. godine, kada je postao sedište Vrhovnog pravosuđa Kneževine Transilvanije.

Tokom srednje veka su esnafi koje su osnovale grupe zanatlija Targu Mureša imale značajnu ulogu u razvoju grada. Umetnička udruženja Targu Mureša su uživala privilegije od 1493. godine. Članovi esnafa su 1620. godine učestvovali u izgradnji gradske tvrđave. Obućari i kožari Targu Mureša su bila dva najznačajnija udruženja zanatlija. Udruženje obućara je 1800. godine brojalo najviše članova – 254. Esnafski sistem je trajao do 1872. godine.

Grad Targu Mureš je izgradnjom železničke pruge u drugoj polovini 19. veka, postao moderan grad. Danas njegov trg u centru, Piata Trandafirilor (Trg ruža), krase moderni kafei, restorani, crkve i spomenici. Najzanimljivija znamenitost Targu Mureša, Palata kulture (Palatul Culturii), kitnjasta gradska kuća, sa početka 20. veka, sa salom ukrašenom vrhunskim vitražima, u kojoj su glavni lokalni muzeji, se nalazi u južnom delu trga.

 

SHARE IT: