Banja Ždrelo

Banja Ždrelo

Rekreativni kompleks Banja Ždrelo ili kako se danas popularno zovu Mlavske terme se nalaze u neposrednoj blizini Petrovca na Mlavi, na udaljenosti od Beograda 130 km.  Spoljašnost objekta karakterišu neobična arhitektura koja podseća na srednjovekovne tvrđave i to je jedan od razloga zašto je Banja Ždrelo danas veoma popularna turistička atrakcija koja privlači veliki broj posetilaca i u letnjem a i u zimskom periodu.

Sam kompleks Banje Žredlo se sastoji od hotela, dva poluotvorena bazena i četiri zatvorena. Najtoplija i najprijatnija voda je u zatvorenom bazenu sa toboganima i temepratura iznosi 36 stepeni. Bazeni rade svakog dana od 10 – 22 h. Termomineralna voda koja se nalazi u bazenima pomaže u lečenju psorijaze i drugih kožnih i reumatskih bolova, a ohlađena može da se pije i pomaže kod gastritisa. 

Banju Ždrelo odlikuje umereno – kontinentalna klima. Njene termalne vode imaju konstantnu temperaturu od oko 40 stepeni tokom cele godine. U sklopu bazena se nalaze sauna, đakuzi, salon za masažu. Banja Ždrelo ima i mali bazen sa podvodnom masažom i masažnom kadom. Topla voda iz Banje Ždrelo se koristii i u poljoprivredi za besplatno grejanje povrća u zimskim uslovima u plastenicima.

U okviru kompleksa se nalaze i restorani, fast food tezge, mini izložba meda…tako da posetioci imaju sve što je potrebno za ugodana boravak. Posetici dolaze u Banju uglavnom vikendom jer Banja ne poseduje veliki smeštajni kapacitet.

U blizini Banje Ždrelo se nalaze značajni kulturno-istorijski spomenici homoljskog kraja kao i manastiri. Poznat je manastir Gornjak iz kraja 14 veka, čuven po pećkoj isposnici. U blizini su ostaci srednjevekovnih crkava Mitropolija, Reskovica, Blagovestenje i manastir Vitovnica. Na obe obale reke Mlave nalazi se ostaci srednjevekovnog grada Ždrelo. Ostali su ostaci njegovih bedema i kula.

SHARE IT: