Vrnjačka banja

Vrnjačka banja

Vrnjačka banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji. Nalazi u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda, na nadmorskoj visini od 230 metara. U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina), dok se vode sa tri izvora flaširaju kao prirodne mineralne vode (Voda Vrnjci – Borjak, Borjak 3 i Belimarkovac za Element vodu).

Na Vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od 2. do 4. veka su Rimljani izgradili svoje lečilište i oporavilište “Aque Orcinae”. Sadašnje ime je Vrnjačka Banja dobila po selu Vrnjci, u kome su pronađeni prvi mineralni izvori. Prirodne lekovite karakteristike Vrnjačke Banje – eksploatacija izvora je počela još 1970. godine. Vrnjačka Banja raspolaže sa 7 mineralnih izvora, od kojih se četiri koriste za balneološku terapiju. “Topla voda” Vrnjačke Banje je karakteristična po tome što veoma pogoduje temperaturi ljudskog tela ( 36,5 °C), a koristi se za kupanje i piće. Hladne mineralne vode Vrnjačke Banje su temperature od 17-27 Celzijusovih stepeni. Medicinske indikacije: Vrnjačka Banja je poznata po lečenju šećerne bolesti i bolesti organa za varenje.

Načini lečenja: Vrnjačka Banja obiluje toplim i hladnim mineralnim izvorima bogatim prirodnim mineralima koji okrepljuju i telo i dušu. Ovde je takođe i jedini topli izvor na svetu čija je temperatura jednaka temperaturi ljudskog tela (36,5°C). Vrnjačka Banja ima pet izvora, koji su svrstani u dve kategorije lekovitih mineralnih voda: tople (36,5°C), ugljenokisele homeotermalne i hladne (14-27°C), alkalne, zemnoalkalne i ugljenokisele.

Park u Vrnjačkoj Banji je poznat jos od 19. veka, jer podseca na čuvene parkove banjskih centara Evrope. Najpoznatiji spomenici srpske srednjovekovne kulture se nalaze u blizini područja Vrnjačke Banje. U neposrednoj blizini Vrnjačke Banje su smešteni brojni srpski srednjovekovni manastiri, koje krase najlepše freske vizantijske umetnosti – Ljubostinja, Kalenić, Ziča, Studenica, Gradac, Sopocani, Đurdevi Stupovi, Petrova crkva u Rasu… Rimljani su nam prvi skrenuli pažnju na izvanredne lekovite odlike voda Vrnjačke Banje i njihove raznovrsne koristi. Ostavivši brojne tragove svojih velikih civilizacija i kultura, kao da su želeli da nam ukažu da treba da nastavimo i poštujemo nasleđe i tradiciju banja i čuvamo i brinemo o prirodnom okruženju Vrnjačke Banje, koja posetiocima  pruža prijatnije doživljaje i utiske i osvaja ih svojim čuvenim gostoprimstvom.

Hotel “Merkur”: je poznata državna zdravstvena institucija za prevenziju, dijagnostiku i lečenje digestivnih organa i dijabetesa. Medicinske usluge obavlja strucni tim koji cini preko 50 lekara (vecinom specijalisti i sub-specijalisti), oko stotinu iskusnog medicinskog pomoćnog osoblja i preko 180 stručnih saradnika. Zdravstvene usluge su na raspolaganju tokom 24 sata u svim medicinskim delovima, a smeštaj je obezbeđen u kapacitetu od preko 850 kreveta tokom čitave godine. Merkur-Milenium je najsavremeniji i najluksuzniji deo koji omogućava prijatan boravak svakom gostu, uz postojeće zdravstveno-rekreativne sadržaje i pogodnosti : masaža, sauna, termalne kupke, termalne terapije, whirlpool bazen, zdravstveni centar, Akva centar, parking, uredjen vrt. Tretmani : aromoterapija, laser terapija, hidroterapija, elektroterapija, magnetna terapija, fizikalna terapija, dijetalni tretmani sa posebnim režimom ishrane.

Hotel-Villa”Poštanski dom”: Poštanski Dom je zadužbina Lazara Stojadinovića i supruge mu Anke. Zgrada hotela-vile je sagrađena 1937. godine, od kada pruža gotoprimstvo zaposlenima PTT-a Srbija, kao i svim drugim gostima zainteresovanim za ugodan odmor, prijatnu atmosferu i odličnu kuhinju. Zanimljiva arhitektonska kombinacija starinskog i modernog omogucava izuzetno prijatan boravak u prisnoj atmosferi. Hotel-Villa se nalazi u najlepšem i najmirnijem delu Vrnjacke Banje. Smestajni kapacitet je 60 lezajeva u luksuzno opremljenim sobama i apartmanima, dok restoran prima do 120 osoba. Najraznovrsniji izbor tradicionalnih jela, po cemu je ovaj hotel čuven, je nezaboravno uživanje svakog gosta. Smeštajni kapacitet i lokacija hotela omogućuju izvanredne uslove za odmor, rekreaciju, podmlađivanje, banjske sadržaje, konferencije, naučne i stručne skupove i kongrese, kao i kulturne događaje. Odlična kombinacija posvećenog, mladog, iskusnog i obrazovanog osoblja je garancija prijatnog i nezaboravnog boravka. Parking prostor je dovoljne veličine za smeštaj vozila gostiju. Prelepi park koji okružuje hotel je pravo mesto za uživanje u šetnji, šahovskom meču ili prijatnom razgovoru.

Zanimljiva mesta: Vrnjacka Banja i okolina je takođe i regija sa najznačajnijim spomenicima srpske srednjevekovne kulture, posebno manastirima sa monumentalnim fresko slikarstvom od kojih su Studenica i Sopoćani (13. vek), kao svetska kulturna baština, stavljeno pod UNESCO zaštitu. Krajem septembra se na Župskoj berbi u Aleksandrovcu tradicionalno slavi bogat rod i berba grožđa. Vinogradi zupskog vinskog kraja u Ulici vina nude najbolje što imaju, svuda se služi hrana, a tu je i Fontana vina i proslava berbe. Reka Morava, sa brojnim mostovima, nudi turistima priliku da dožive prirodu dok plove ili veslaju niz reku. Reka je pogodna za splavarenje, kajak i manje motorne čamce.

 

SHARE IT: