Vojvodina Srbija

Autonomna pokrajina Vojvodina prostire se na površini od 21.506 km2 Panonske nizije, sa oko dva miliona stanovnika. Većinu stanovništva Vojvodine čine Srbi, a potom Mađari, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Crnogorci, kao i manje etničke grupe, koje žive u 466 naseljenih mesta Vojvodine, koji su oblikovali svoje socijalno biće kroz dugu istoriju višegeneracijskog suživota. Najseverniji deo Srbije – Vojvodina se graniči sa Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom i predstavlja najrazvijeniji region Republike Srbije.

 

Zahvaljujući plodnom zemljištu Vojvodinu nazivaju i “žitnicom Evrope”, a zbog multietničkog sastava “malom Evropom”. Novi Sad, administrativni centar Vojvodine poznat pod imenom “Mala Evropa” je ujedno i centar kulturnih zbivanja u regionu, te stoga kroz vekove nosi naziv i “Srpska Atina”.

Vojvodina ima umereno kontinentalnu klimu koju karakterišu hladne zime i topla leta, sa dobro raspoređenim padavinama i kratkim prelaznim godišnjim dobima. Teritorija Vojvodine je ispresecana dobro organizovanom kanalskom mrežom, putevima i železnickim prugama koji povezuju Centralnu i Zapadnu Evropu sa Balkanom i Bliskim Istokom. Najznačajnije veze su Koridor 10 za drumski saobraćaj i Dunav-Evropski Koridor 7 za vodeni saobraćaj. Dunav je plovan celim svojim tokom kroz Srbiju (588 km), kao i njegove pritoke: Tisa, Sava i Begej.

Najstarije institucije u Vojvodini, koje su tradicionalno i kulturna središta srpskog naroda, su: Matica Srpska, osnovana 1826. godine i Srpsko Narodno pozorište iz 1861. Univerzitet u Novom Sadu, osnovan je 1960. godine kao autonomna institucija. Danas Univerzitet u Novom Sadu predstavlja obrazovni, naučni i umetnički centar regiona, dok poslednjih godina blisko sarađuje i sa mnoštvom obrazovnih institucija u EU i svetu.

Vojvodina je jedna od etnički najraznovrsnijih područja u Evropi, sa preko 25 različitih nacionalnih zajednica. Prema poslednjem zvaničnom popisu iz 2002. godine, u pokrajini Vojvodini živi preko 2 miliona stanovnika sledecih nacionalnih pripadnosti : 65 % Srba, 14,3 % Mađara, 2,79%Slovaka, 2,78% Hrvata, 2,71% neopredeljnih, 2,45% Jugoslovena, 1,75% Crnogoraca, 1,50% Rumuna, 1,43% Roma, 0,97% Bunjevaca, 0,77% Rusina, 0,58% Makedonaca, 0,50% regionalnih pripadnika, 0,23% Ukrajinaca, drugih /Albanaca, Slovenaca, Nemaca, Poljaka, Kineza itd/.

SHARE IT: