Vinarija Zvonko Bogdan Palić

Vinarija Zvonko Bogdan Palić

Vinarija Zvonko Bogdan se nalazi na samom severu Srbije, u tradicionalnom vinskom kraju Vojvodine, između Palićkog jezera i jezera Ludaš. Impresivan izgled sadržaja vinarije Zvonko Bogdan i njen veličanstveni krov u stilu secesije, privlači pažnju svakog posetioca i prolaznika, svedočeći o vezi između ovog podneblja i vina. Izgrađena u raskošnom stilu secesije, Vinarija Zvonko Bogdan se potpuno uklapa u poznatu raskošnu arhitekturu Palića. O impresivnosti ovog objekta govori i priznanje evropskih stručnjaka, kada je krov najmlađe vinarije na Paliću, na međunarodnom “Tondah” takmičenju, u konkurenciji 700 projekata iz 13 zemalja – proglašen najlepšim krovom u Evropi. Gotovo je neverovatno da se tako impresivna i skladna zgrada u stilu secesije, koja je karakteristična za ovaj deo Panonije, potpuno stapa sa okruženjem, dok unutrašnjost vinarije Zvonko Bogdan potpun odlikuje uređenje po uzoru na francuske vinske zamkove. Korišćenjem najboljih francuskih tehnologija je Vinarija Zvonko Bogdan zauzela svoje mesto među najmodernije opremljenim vinarijama regiona. Vinarija Zvonko Bogdan nosi ime poznatog subotičkog pevača starogradskih pesama, gospodina Zvonka Bogdana, čija su umetnost i ugled sinonimi za vrhunski doživljaj.

Prvi zasadi Vinarije Zvonko Bogdan su podignuti 2006. godine, a ukupna površina 56 ha vinograda je zaokružena 2015. godine, kada su posađeni i novi, mladi vinogradi. Vina vinarije Zvonko Bogdan nastaju isključivo od grožđa odnegovanog i sazrelog u sopstvenim vinogradima. Berba se radi isključivo ručno, kako ne bi došlo do neželjenog oštećenja plodova, a prerada počinje samo pola sata nakon što se grozd skine sa čokota, i to posle ručnog prebiranja svake bobice, kako bi samo one zdrave ušle u vino. Prinosi su ograničeni, jer se u Vinariji Zvonko Bogdan insistira na kvalitetu.

Široka paleta gastronomskih specijaliteta sa odabirom odgovarajućih vina ostavlja na posetioce Vinarije Zvonko Bogan nezaboravan utisak. Priča o vinariji počinje od kvaliteta, najpre od izbora najboljih položaja vinograda. Pre sadnje vinograda, Vinarija Zvonko Bogdan je uzorke zemljišta analizirala u Bordou i Geisenheimu, gde je potvrđeno da su vinogradi vinarije Zvonko Bogdan na veoma sličnom zemljištu kao vinogradi u Pomerolu i St. Emilionu (Francuska). Vinogradi vinarije Zvonko Bogdan nalaze se u regionu Subotičko-Horgoške peščare, na tri parcele, Palić, Ludaš i Radić, koje se nalaze u krugu od 1000 metara i svojim specifičnim zemljištem i mikroklimatskim uslovima određuju stil i karakter vina. Sve tri lokacije vinograda su slične strukture (prvih 50 do 70 cm čini zemlja crnica ispod koje se nalazi sloj mineralne gline tvrd kao kamen), zadržavajući specifične odlike. Zahvaljujući ovim lokacijama su pažljivim izborom određene  bele sorte grožđa (Sauvignon blanc, Pinot blanc, Pinot Grigio i Chardonnay) i crne sorte (Merlot, Cabernet franc i Frankovka), koje usklađene sa optimalnim zemljištem i povoljnim klimatskim uslovima mogu da razviju svoj maksimalni potencijal. Terroir čini čitava lepeza uslova za gajenje vinove loze koji doprinose jedinstvenosti stila vina koje ovde nastaje.

Vinarija Zvonko Bogdan na Paliću je opremljena modernom tehnologijom za proizvodnju vina. Za primarnu preradu koristi se oprema prestižnog francuskog proizvođača – Vaslin Bucher. Fermentacija belih i roze vina odvija se u tankovima od nerđajućeg čelika, dok crvena vina fermentišu u drvenim vinifikatorima marke Seguin Moreau koji tokom ovog procesa predaju vinu „deo svoje duše“. U barik podrumu Vinarije Zvonko Bogdan, u kome neprimetno upravlja deset senzora koji konstantno regulišu temperaturu, vlažnost vazduha i nivo ugljen dioksida, na površini od 1.500 m2, smešteno je više od 300 barik buradi od francuskog i američkog hrasta najrazličitijih nivoa tostiranja. Najbolja bela vina Vinarije Zvonko Bogdan odležavaju  i sazrevaju u hrastovim bačvama zapremine 2.400 litara marke Seguin Moreau, dok se za  odležavanje crvenih vina  koriste barik burad od francuskog i američkog hrasta brojnih prestižnih proizvođača.

Objekat vinarije Zvonko Bodan na Paliću se prostire na 5.800 m2, a u okviru njega se, pored pogona za proizvodnju  nalazi klub sala namenjena turističkim obilascima i luksuzno uređena degustaciona sala sa pogledom na barik podrum i restoran. Topla atmosfera i ljubazni domaćini pobrinuće se da doživite iskustvo za pamćenje. Multifunkcionalnost prostora Vinarije Zvonko Bogdan na Paliću pruža mogućnost uspešne organizacije raznovrsnih svadbenih i rođendanskih proslava, ali i nezaboravnik poslovnih skupova. Sale u objektu Vinarije Zvonko Bogdan su zatvorenog tipa. Vinarija Zvonko Bogda raspolaže velikom salom kapaciteta do 240 mesta, malom salom sa kapacitetom do 60 mesta i sa dve sale za održavanje poslovnih sastanaka.

Pored dosadašnje mogućnosti organizacije vinskih tura sa probom kvalitetnih vina i hrane, otvoren i Salaš Vinarije Zvonko Bogdan, koji je namenjen organizaciji ručka ili večere, posle vinskih tura u vinariji. Salaš se nalazi u neposrednoj blizini vinarije, na Ludoškom jezeru i okružen je sa 15 hektara vinograda. Ponuda na salašu odražava tradicionalni vojvođanski doživljaj, koju prati i takav arhitektonki stil, celokupna atmosfera i originalna hrana. Salaš Vinarije Zvonko Bogdan ima salu za 50 posetilaca i salu za 180 posetilaca, a prilagođen je organizaciji privatnih ili korporativnih proslava, team buildinga, druženja uz tamburaše, čime na najbolji način predstavlja bogato nasleđe severa Vojvodine, posle posete Subotici i Paliću…. 

Karakteristično zemljište, umerena kontinentalna klima i najplemenitije sorte vinove loze daju vrhunska vina Vinarije Zvonko Bogdan harmoničnog ukusa, koja su prepoznatljiva i van granica naše zemlje, o čemu svedoče brojne nagrade i priznanja, počev u Srbiji, preko Beča, Praga, Londona, pa do San Franciska i Tokija.

SHARE IT: