Viminacium 2

Viminacium 2

Rezervišite

 

 

Poseta nekadašnjeg rimskog grada i znacajnog vojnog logora Viminacijum, koji obuhvata više od 450 hektara šire gradske i 220 hektara uže gradske teritorije, predstavlja izuzetan dozivljaj svakom posetiocu, omogucavajuci obilazak luksuznih termi sa podovima oblozenim mozaicima i zidovima oslikanim freskama izuzetne lepote, Carski mauzolej i istrazene grobove, kao i veliki broj pronadjenih eksponata.Viminacijum je u 2. veku n.e. bio glavni odbrambeni punkt ovog dela limesa, pa je stoga u njemu, od Filipa I do Galijena, bio kovan i carski novac od srebra. Opljačkan i uništen sredinom 5. veka, Viminacijum je ostao zaboravljen pod zemljom kao Pompeji, koji su 79. godine nestali pod naletom lave iz Vezuva. Ta analogija, ali i činjenica da ostaci rimskog grada i znacajnog vojnog logora predstavljaju svetski kulturni dragulj, razlog su što je Viminacijum dobio naziv balkanski Pompeji.

Program : Polazak sa Zemunskog keja u 09,00 casova i prijatna voznja luksuznim hidrokrilnim brodom u trajanju od oko 1,5 sat do arheoloskog nalazista Viminacium, prolazeci pored romanticnog usca Save u Dunav i uz lepu obalu mocne reke. Poseta arheoloskom nalazistu i uzivanje u upoznavanju istorijskog kompleksa izuzetne vrednosti, nakon cega sledi predavanje o “tajnama” rimske kuhinje sa aktivnim ucescem gostiju. Bogat tradicionalni rucak sa ukljucenim domacim napitcima. Krace slobodno vreme za setnju i licni program. Popodnevni polazak za Beograd sa vecernjim dolaskom /voznja hidrogliserom u trajanju od oko 1,5 sat/. Kraj programa.

Cena 160 EUR        Minimum : 25 ulesnika

Svakodnevni polasci u periodu od 01. aprila do 30. novembra

Uključeno : hidrokrilni brod na relaciji Beograd – Viminacium – Beograd, ulaznica za arheolosko nalaziste sa arheoloskom radionicom, rucak, predavanje o rimskom kulinarstvu, strucno vodjstvo i PANACOMP logistika.

 

SHARE IT: