Vila Milenović Rajačke Pimnice seoski turizam

Vila Milenović Rajačke Pimnice seoski turizam

Rajac je majušno drevno selo u Istočnoj Srbiji, poznato po odličnim vinima, koje se nalazi na putu između Zaječara i Negotina. Od Zaječara je selo Rajac udaljeno 50 km, a od Negotina 25 kilometara. Do Rajca i Rajačkih pivnica najjednostavnije i najpreporučljivije je doći preko Negotina, odakle ima još oko pola sata vožnje, kroz sledeća sela : Kobišnica, Veljkovo i pored Rogljeva. Drugi put iz Zaječara ka Rajcu, dug 43 km je živopisniji, ali sa nešto više krivina i vodi preko Velikog Izvora, Halova, Malog Jasenovca, Šipikova i Braćevca. Postoji i treći put, preko Brusnika i Tamniča, ali je lošeg kvaliteta i ne preporučujemo ga.

Sve više ljudi iz naše zemlje i inostranstva u selo Rajac dolazi zbog čuvenih Rajačkih pivnica i vina izuzetnog kvaliteta, kome se prepisuje čudotvorna moć i lekovito svojstvo (naravno, ukoliko se pije u odgovarajućim količinama)…. Crno i belo vino iz buradi kamenih podruma Rajačkih pivnica imaju jedinstven ukus, miris i boju. Na brdu iznad sela Rajca, gde se i nalaze čuvene Rajačke pivnice, smešteno je staro groblje, sa spomenicima izrađenim od peščanog kamena, koji svojom posebnom lepotom i starinom predstavljaju svojevrsnu istorijsku znamenitost.

U selu Rajcu toplo preporučujemo vilu u vlasništvu mladih, vrednih i uvek nasmejanih domaćina, Zorana i Emine, koji čine mnogo toga kako bi svojim gostima omogućili nezaboravne uspomene iz Rajačkih pimnica – upoznavanje bogatog nasleđa, tradicionalnog načina života vinara, starih zanata, izrade suvenira, degustacije i kupovina poznatog rajackog crnog i belog vina, kao i domaće komove rakije, obilazak sela, Rajačkih pimnica i drevnih spomenika. Ovi mladi i vredni domaćini raspolažu dvema etno kućama, opremljenim i ukrašenim brojnim starinama iz cele Timočke Krajine, od kojih jednu odlikuje građanski stil života nekadašnjih dobrih vremena. Vila Milenović u Rajcu ima jedinstvenu etno trpezariju sa kaminom, ukrašenu brojnim detaljima i starinama iz Timočke Krajine. Smeštaj je obezbeđen u 5 čistih spavaćih soba sa ukupno 9 ležaja i kupatila, koje se značajno razlikuju od uobičajenog kvaliteta smeštaja u Rajcu. Gosti za rekreaciju koriste sto za stoni tenis i koš tablu. U periodima berbe grožđa i drugih vinogradarskih poslova, vedri domaćini posetiocima omogućavaju vožnju traktorom i učešće u proslavljanju originalnih vinarskih običaja. Gostima koje posećuju Rajačke pimnice su na raspolaganju usluge udobnog prenoćišta sa bogatim doručkom i uživanje u zaboravljenom miru male sredine i čuvenim vinima. U prolećnim i letnjim mesecima posetiocima je na raspolaganju dvorište sa zelenilom i cvećem, stolovima i stolicama za uživanje u kafi sa ratlukom i prirodnoj izvorskoj vodi sa obližnjeg kladenca t.j. izvora prirodne vode. Pogled doseže preko Timočke doline i susednog vlaškog sela Aleksandrovca (bivše Zlokuće) pravo ka Bugarskoj. Levo je Negotin, a blizu njega je i Rumunija, tako da ovde borave posetioci iz susednih zemalja.

Zanimljiva mesta : Negotin, Manastir Bukovo, Rogljevacke Pimnice, preistorijsko arheolosko nalaziste Lepenski Vir, Felix Romuliana, arheolosko nalaziste Viminacijum, rimski grad Sarkamen, Manastir Vratna, Mokranjske stene…

SHARE IT: