Veliki Grabovski seoski turizam 137 Guča

Veliki Grabovski seoski turizam 137 Guča

Etno naselje u selu Veliki Grabovski u blizini Guče, zasluzuje posebnu paznju ljubitelja netaknute prirode, svezeg okrepljujuceg vazduha i očuvane tradicije srpskog sela, zahvaljujuci posebnim odlikama koje ga krase. Etno domacinstvo se nalazi na porodičnom posedu u dubokoj šumi planine Jelice, u selu Grab, sa veličanstvenim pogledom na čitav kraj bogat zelenilom šume i lepotom planinskih vrhova. Gosti kazu da ova panorama vredi milion eura ! U centralnom delu naselja je etno kafana u kojoj se mozere okrepiti, opremljena drvenim stolovima i ukrašena starim predmetima i poljoprivrednim alatkama, koje su koristili nasi preci. U ovom delu je roštilj i mesto za pečenje jaganjaca, prasica ili krompira na tradicionalni način /sač/.

Smeštaj je organizovan u 4 kucice – srpska vajata sa lezajevima pokrivenim tradicionalnim cilimima, koji mirišu na bosiljak i drugo okolno lekovito bilje, kojem obiluje planina Jelica, stolicom, stolom i furunom, koja se koristi tokom zima. Poseban dozivljaj predstavljaju kupatila koja se sastoje od tuševa u kojima se gosti kupaju u drvenim buradima !!! Ovde se pripremaju isključivo srpski tradicionalni /zaboravljeni/ specijaliteti : proja, kačamak, sir, kajmak, popara, kajgana sa koprivom, gibanica sa sirom ili zeljem, slanina, pršuta, pasulj, sarmice, raznovrsne sveze salate, svadbarski kupus…
Ovo tradicionalno naselje je prava oaza mira, tišine, čistog vazduha, spokoja i prijatnih trenutaka, te je, zahvaljujuci blizini Guče, izuzetno pogodno za smeštaj tokom čuvanog Sabora trubača, kao i u drugim terminima.

SHARE IT: